Verkkouutiset

”Populistien rinnastaminen fasisteihin on suden huutamista”

Fasistileiman heittely ei ole estänyt ihmisiä äänestämästä nimittelyn kohteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kolumnoi Turun Sanomissa otsikolla Fasistinen maailmanvallankumous. Hän muistuttaa vanhasta sadusta Poika ja susi.

Sadussa paimenpoika huvittelee juoksuttamalla kyläläisiä huutamalla suden tulevan, vaikka sutta ei näy. Kerran susi sitten tuleekin oikeasti paikalle, mutta pelleilyyn kyllästyneet kyläläiset eivät lotkauta avunhuudoille korvaansakaan.

– Tarina tulee usein mieleen seuratessa nykyistä poliittista keskustelua, jota leimaa fasisti-termin hysteerinen yli- ja väärinkäyttö. Fasisteja vaikuttaisi olevan joka nurkan takana. Ainakin oma Jussi Halla-ahomme, naapurin Jimmie Åkesson, Ranskan Marine Le Pen, Hollannin Geert Wilders, Unkarin Viktor Orbán, Puolan Jarosław Kaczyński ja tietysti ennen kaikkea Yhdysvaltain Donald Trump on nimetty tämän ideologian edustajiksi, Markku Jokisipilä kirjoittaa.

Hänen mukaansa alkuperäisestä merkityksestään irtaantunut termi on kokenut inflaation ja siitä on tullut aatteellisen kategorisoinnin työkalun sijaan poliittinen leimakirves ja pilkkanimi.

– Nykyinen fasismipuhe on lähinnä poliittista kampanjointia, jonka tehtävänä on luoda yhteenkuuluvuutta ja taisteluhenkeä omissa joukoissa vastustajia solvaamalla.

Fasistileimojen heittely ei Jokisipilän mukaan ole saanut nimittelyn kohteita pohtimaan kriittisesti omia opinkappaleitaan niiden hylkäämisestä puhumattakaan, ”eikä se myöskään ole estänyt ihmisiä äänestämästä heitä, pikemminkin päinvastoin”.

– Monet populistien äänestäjistä ovat kokeneet jatkuvat fasismisyytökset eliitin pyrkimyksinä vaientaa eri tavalla ajattelevien oikeutettu kritiikki.

Keskustelu kaipaisi hänen mielestään suhteellisuudentajua ja historian tuntemusta.

– Yhdysvalloissa eurooppalaisten puheet amerikkalaisen demokratian lopusta ja maan syöksymisestä fasismiin ärsyttävät myös monia Trumpin vastustajia, jotka näkevät ne omahyväisenä ja röyhkeänä besserwisseröintinä, Jokisipilä huomauttaa.

– Nykypopulistien rinnastaminen fasisteihin tuo kyllä huomiota ja aplodeja samanmielisiltä, mutta suden huutamista se silti on. Vaalitulokset kertovat, että kyläläiset ovat jo alkaneet huutoon väsyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)