Verkkouutiset

Kasviksia ja hedelmiä 800 grammaa päivässä vähentää tutkimuksen mukaan sydäntautien ja syövän riskiä

Kasvispainotteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee tuoreen tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonitauteja, pienentää syöpäriskiä ja pidentää elinikää, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähes sadan tutkimuksen meta-analyysin mukaan kasvispainotteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pienentää syöpäriskiä ja pidentää elinikää. Suurimmat hyödyt saa syömällä niitä noin 500–800 grammaa päivittäin. kertoo uutispalvelu Duodecim.

Verrattuna tuskin lainkaan hedelmiä ja kasviksia käyttäviin 800 grammaa päivittäin nauttivien riski sairastua sepelvaltimotautiin oli 24 prosenttia pienempi, aivoverenkiertohäiriöön 33 prosenttia pienempi, sydän- ja verisuonitautioireisiin 28 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi. Myös riski menehtyä seurannan aikana oli 31 prosenttia pienempi.

Kasvisten ja hedelmien hyödyt alkoivat näkyä jo huomattavasti alhaisemmilla kulutustasoilla, ja vaikutukset suurenivat mitä enemmän niitä söi. Jokainen 200 gramman lisäys kulutuksessa näkyi noin 8–18 prosenttia pienempänä sydän- ja verisuonitautien ja 3–4 prosenttia pienempänä syövän riskinä. Vaikutukset eivät kuitenkaan enää kasaantuneet 800 gramman päiväannoksen jälkeen.

Sydänoireiden ehkäisyssä hyviä olivat muu muassa omena, päärynä, salaatit, kaalit ja sitrushedelmät. Syöpäriskiä pienensivät vihreät ja keltaiset vihannekset sekä kaalit.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)