Verkkouutiset

”Oppositiolle mikään ei riitä”

Pääministerin mukaan Sdp pelotteli puoli vuotta lisäleikkauksilla, joita ei tullut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta debatoi keskiviikkona hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta. Ensin ryhmäpuheenvuoroihin vastanneen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan perusasetelma on, että kahden vuoden aikana talous on lähtenyt kiistatta kasvuun.

– Mutta meidän rakenteelliset ongelmamme ovat niin suuria, plus että maailmantalous ei ole antanut vetoapua, että vauhtimme ei ole niin kovaa kuin mitä olemme itse toivoneet, Petteri Orpo sanoi.

Orpon mukaan ”tarvitsemme jatkuvia toimia. Teemme niitä koko ajan. Ajatus on, että viimeisellä viikolla ennen vaaleja tehdään viimeiset toimet”.

– Mutta kaiken kaikkiaan tuli kyllä sellainen olo, että mikään ei riitä. Edustaja (Peter) Östman käytti tätä termiä ainakin viidesti puheensa aikana, ”kun mikään ei riitä”: panostamme työvoimapalveluihin, mutta ei riittävästi; koulutukseen, mutta ei riittävästi; peruskoulujen tasa-arvon parantamiseen, mutta ei riittävästi; teemme työllisyystoimia, lukuisia työllisyystoimia, tulee tuhansia työllisiä vaikutusarvioiden mukaan — ei riitä. Mutta näistä päätöksistä yksi kerrallaan kasataan se kokonaisuus, joka vie Suomea eteenpäin ja joka luo mahdollisuuden ihmisille, jotka ovat työttöminä, päästä töihin, Orpo sanoi.

Vasemmistoliiton Li Anderssonille Orpo huomautti tämän pitämästä ryhmäpuheenvuorosta erikseen, että kiky-sopimuksesta sopivat työmarkkinajärjestöt.

– Teille nämä verot ja veronkevennykset menevät autuaasti sekaisin. Ne eivät ole valtion rahoja, vaan ihmisten rahoja, joista haluamme ottaa mahdollisimman vähän, jotta he voivat tehdä töitä, Orpo heitti vasemmistoliitolle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Sdp:n puoli vuotta pelottelema lisäleikkaus ei ole toteutunut, suuret uudistukset etenevät aikataulussa ja julkisen talouden toimintauudistuksesta on sovittu.

– Talous kasvaa, työllisyysaste nousee ja työttömyys vähenee, Juha Sipilä kuvaili.

Keskustan Annika Saarikon mukaan on viisasta käyttää vähän rahaa, kun sitä on vähän. Oppositiojohtaja Antti Rinteen (sd.) vaihtoehdon esittely jäi Saarikon mielestä tussahdukseksi eikä Rinteen ministeriaikana kehitys ollut hyvää.

Kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) mukaan ei voi olla niin, että lapset käyvät homeongelmaisissa kouluissa.

Kokoomuksen Jukka Kopran mielestä hallituksen toimet alkavat purra. Vasemmistopuolueiden puheissa kuitenkin vaaditaan muutosta. Kopra kysyi, mihin suuntaan he haluaisivat kääntyä: ”takaisin sinne puutteen ja kurjuuden alhoonko”.

Ei sanottu ”ei riitä”

Sdp:n Antti Rinteen mukaan hallituksen tavoitteet, kuten 72 prosentin työllisyysaste, ovat jäämässä saavuttamattomiin.

– Sosiaalidemokraattien ollessa hallituksessa oltiin erittäin vahvassa globaalissa vastatuulessa. Nyt ollaan myötätuulessa, eivätkä tavoitteet toteudu, Antti Rinne sanoi.

Rinteen mielestä kysymys kuuluu: miten hallitus enää aikoo korjata tämän tilanteen.

Vasemmistoliiton Li Andersson vastasi Petteri Orpolle. Anderssonin mukaan kiky-sopimus ei olisi syntynyt ilman hallituksen toimia, ja hallitus oli valmis leikkaamaan palkkoja.

– Miksi hallitus, joka sanoo olevansa huolissaan valtiontalouden tasapainosta, on valmis maksamaan niin ison hinnan?

Kristillisdemokraattien Peter Östman sanoi tarkistaneensa ryhmäpuheensa ministerin puheenvuoron vuoksi, eikä Östman siinä kertomansa mukaan sanonut ”ei riitä” viisi kertaa.

– Yhdessä lauseessa löytyi sellainen lause, että hallituksen tekemät päätökset ovat osittain oikeansuuntaisia mutta eivät riittäviä, eli yksi kerta. Mutta me kehuimme hallitusta neljä kertaa ja kyseenalaistimme ja kritisoimme neljä kertaa. Tämä on se oikea luku, Peter Östman tarkensi.

– Toivottavasti nämä positiivisetkin asiat joskus tulisivat esille debatissa.

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan hallitus itse asetti kovimmat tavoitteet kehysriihelle. Hänen mukaansa perhevapaauudistus jäi tekemättä, nuorten miesten tilanteeseen ei puututtu, pienyrittäjiä ei autettu.

– On kamalan työlästä olla tekemättä mitään, Lindtman sanoi hallituksesta.

Hänen mukaansa ”hallitus peri käänteen”, mutta silti tavoitteet ovat karkaamassa.

Kylmintä kyytiä

Vihreiden Heli Järvisen mukaan kaikkein kylmintä kyyti on savonlinnalaisille, joilta lakkautettiin opettajankoulutuslaitos. Hänen mukaansa tilanne on sama kuin Helsingin yliopistosta lakkautettaisiin opiskelijapaikoista puolet.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki esitteli taikurin kykyjään. Hän otti 20 euron setelin ja sanoi hallituksen muuttavan sen hokkuspokkus 200 euron seteliksi.

– En ymmärtänyt?, kuului istuntosalista.

– Tämä oli parempi kuin se ravintolajuttu, Sdp:n Jukka Gustafsson huikkasi takaisin viitaten Kaj Turusen aiempaan vertaukseen.

Perussuomalaisten Sampo Terhon mukaan hallituksen tulokset ovat jo nyt hyviä ja ne tulevat yhä parantumaan.

Ryhmäjohtaja Kalle Jokinen kysyi, onko meillä velanmaksukykyä. Vasemmiston taholta esitetty velkaelvytys ei hänen mukaansa ole vaihtoehto, koska maksukykyä ei ole.

– Tämä tulee päättymään entistä paremmin.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoi, ettei ollut kuullut ainoatakaan vaihtoehtoa vasemmiston ryhmäpuheissa.

Pääministeri Juha Sipilä palasi Antti Rinteen puheeseen valitellen, että Sdp:n puheilla ja teoilla on ristiriita. Sipilän mukaan ”te olette tyrmänneet kaikki ehdotuksemme” kiky-sopimuksesta lähtien.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)