Verkkouutiset

Voiko suomalaista estää lailla menemästä ravintolaan Tsekin tasavallassa kello 06 aamulla?

Hallintarekisteriä koskeva laki tuotiin värikkäästi eduskunnan täysistuntoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) esitteli valiokuntansa mietinnön arvo-osuusjärjestelmästä eli kiistellyistä hallintarekistereistä. Lakiesitys tuli tiistaina täysistunnon puhuttavaksi.

Kaj Turunen aloitti korostamalla, että hallintarekisteröinti on Suomessa kielletty ja tulee jatkossakin olemaan kielletty. Nyt se tehdään myös ulkomailla kannattamattomaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämä on se hallituksen kompromissi, mihin hallitus on päätynyt. Hallintarekisteröinti tehdään ulkomailla kannattamattomaksi, Kaj Turunen sanoi.

Olennaiseksi kysymykseksi on hänen mukaansa noussut, voiko Suomi estää suomalaista toimimasta toisen EU-maan lain mukaan toisessa EU-maassa.

– Haluan avata tätä kysymystä esimerkillä, sellaisella esimerkillä, että uskon, että moni meistä sen ymmärtää.

Turusen esimerkki tai vertaus koski Tsekin tasavaltaa, jossa laki mahdollistaa ravintoloiden aukiolon ympäri vuorokauden. Suomessa on toisin.

– Voimmeko me suomalaisella lainsäädännöllä estää suomalaista tsekeissä menemästä ravintolaan aamulla kello kuusi tilaamaan olutta? Jokainen voi miettiä omassa mielessään, onko tämä lainsäädännöllisesti mahdollista, Turunen kuvaili.

Turunen vertasi ravintolaan menon tilannetta arvopaperien omistukseen. Arvopaperiasetuksen myötä kansainvälisten verotietojen vaihdon ansiosta Suomi saa ulkomailta tiedon kansalaisuudesta.

– Tsekeissä oleva baarimestari laittaa automaattisesti tiedon Suomeen, että baarissa on suomalainen… Hallituksen kompromissi on, että suomalainen voi maksaa oluensa kahdella tavalla: a) kohtuullisella hinnalla b) tosi törkeän kovalla hinnalla, jota yksinkertaisesti ei oluesta kannata maksaa. Suomalainen voi valita. Näyttämällä henkilötodistuksen hän saa ensimmäisellä vaihtoehdolla eli kohtuullisella hinnalla oluensa.

Henkilöllisyytensä todistamatta jättävä baariasiakas – tai hallintarekisteröijä – joutuu siis maksamaan törkeän kovan hinnan.

Kaj Turunen sanoi esimerkin selventäneen hänelle paljon hallintarekisteriasiasta.

Ei tule hallintarekisteriä

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan arvopapereiden tilanne säilyy lähes tulkoon samankaltaisena.

– Suomeen ei tule hallintarekisteriä, Petteri Orpo korosti.

– Se oli alkuperäisessä esityksessä 2015 kyllä. Mutta sitten eduskunnan kuulemisen, julkisen keskustelun jälkeen se on poistettu, mikä minusta oli viisasta.

Suomen avoin järjestelmä on poikkeusmalli, joka valtiovarainministerin mukaan säilyy.

– Meillä on tiedot arvo-osuusjärjestelmän kautta jatkossakin nähtävissä.

Lakiesitys annetaan Orpon mukaan siksi, että ”ei meillä ole vaihtoehtoa”.

– Me kuulumme Euroopan unioniin ja meidän velvollisuutemme on tuoda kansalliseen lainsäädäntöön EU-lainsäädäntö.

Kiire taas johtuu Petteri Orpon mukaan siitä, että arvopaperikeskuksen toimilupa on katkolla ja se voi saada uuden luvan vain uudistetun lainsäädännön mukaisesti.

– Tämä on nyt saatava eteenpäin – se on Suomen talouden ja työllisyydenkin etu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)