Verkkouutiset

Li Andersson: Tästä on järkevä taloudenpito kaukana

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mielestä talouspolitiikan tulisi tähdätä työllisyysvaikutusten maksimointiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Matalan kasvun olosuhteissa on keskeistä, että talouspolitiikassa tähdätään työllisyysvaikutusten maksimoimiseen ja samalla huolehditaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja tuloerojen kaventamisesta. Juha Sipilä ja tämä hallitus on epäonnistunut molemmissa, Li Andersson sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Andersson piti puolueensa ryhmäpuheen valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta käsitelleessä täysistunnossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja kritisoi puheessaan muun muassa kilpailukykysopimusta.

– Julkisen talouden suunnitelmasta käy ilmi, että kilpailukykysopimuksen hinta valtiontaloudelle on 800 miljoonaa. Arvoisat ministerit, tästä on järkevä taloudenpito ja järkevä työmarkkinapolitiikka kaukana, Andersson totesi.

– Työllistäviin investointeihin valtio ei hallituksen mielestä missään nimessä saa ottaa lainaa, mutta hävittäjäostoihin se sitten kelpaa. Pääministeri Sipilä ilmoitti, että tätä velkaa ei huomioida velaksi elämisen lopettamisessa. Lopetetaanko velaksi eläminen siis siten, että vain päätetään olla huomioimatta tietty osa julkisesta velasta, hän kysyi.

Andersson piti positiivisena päätöstä alentaa varhaiskasvatusmaksuja. Työttömyysturvan aktiivimallin nimellä tunnettu leikkuri ja asumistuen heikennykset taas ovat Anderssonin mielestä epäinhimillisiä ja eriarvoistavia.

– Pienituloisetkin suomalaiset kaipaavat hyviä uutisia. Tässä puoliväliriihessä hallituksella olisi ollut mahdollisuus keskittyä inhimillisten uudistusten eteenpäin viemiseen, mutta se jäi käyttämättä, Andersson sanoi.

Vasemmistoliiton vaihtoehto Suomelle on Li Anderssonin mukaan ”kestävä rakennemuutos, joka turvaa suomalaisen huippuosaamisen, teollisen kilpailukyvyn ja korkean työllisyyden sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla”.

– Kestävä työllisyyspolitiikka luodaan panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Tukien heikentämisen sijaan työllisyyttä voi edistää myös purkamalla erityisesti työttömiin kohdistuvia byrokratialoukkuja, helpottamalla opiskelua työttömyysturvalla, nostamalla työttömyysturvan suojaosan 500 euroon sekä nostamalla ulosoton suojaosuuden 800 euroon kuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)