Verkkouutiset

”Autoilijoita seitsemän miljardia veroja, alle miljardi käytetään teihin”

Päätön säntäily tierahoituksessa osoittaa Suomen infrapolitiikan olevan täysin tuuliajolla, lyttää Autoliitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Autoliiton mukaan vaikka valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on annettu ymmärtää, että nyt panostetaan tiemäärärahoihin, ei näin kuitenkaan ole tapahtumassa.

– Tuore päätös vain pienentäisi kevään kehysriihessä sovitun leikkauksen määrää.

Autoliitto sanoo, että viime päivien uutisoinnin mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä panostetaan tiestöön. Tosiasiassa huhtikuussa tierahoja leikattiin pysyvästi sadalla miljoonalla eurolla tulevilta vuosilta ja nyt perusväylänpitoa lisätään 50 miljoonalla.

Budjettiesityksen mukaisella rahoituksella perustienpitoon käytettävät rahat vähenevät 562 miljoonasta eurosta 522 miljoonaan euroon.

– Kyseessä on siis tierahojen leikkaus, Autoliitto summaa.

– Päätön säntäily rahoituksessa osoittaa Suomen infrapolitiikan olevan täysin tuuliajolla. Ratkaisuksi väläytettyä uutta tieveroa ei tarvita, sillä auton käyttäjät maksavat jo nyt noin seitsemän miljardia euroa veroja, joista alle miljardi käytetään tiestön hoitamiseen ja kehittämiseen, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Hän muistuttaa, että tieliikenne kattaa henkilöliikenteestä yli 90 prosenttia ja tavaraliikenteestä kaksi kolmasosaa. Kansantalouden kannalta olisikin erittäin tärkeää varmistaa, että tieliikenne on sujuvaa ja turvallista.

Auton käyttö kallistuu

Budjettiesitys sisältää jälleen kerran myös korotuksia polttoaine- ja ajoneuvoveroihin. Jos nyt esitetyt korotukset toteutuvat, on bensiinistä maksettava vero noussut arvonlisäveroineen vuodesta 2011 yhteensä reilut 6,8 senttiä litralta. Dieselpolttoaineen vero on puolestaan noussut yli 17,5 senttiä litralta.

– Vuoden 2013 alusta voimaan astunut dieselautoista maksettavan käyttövoimaveron 18 prosentin alennus ei kompensoi lähellekään polttoaineveron kiristystä, laskee Autoliitto.

Ajoneuvoveron perusvero on puolestaan noussut vieläkin rajummin. Ajoneuvoveron perusvero nousi vuoden 2013 alusta keskimäärin 50 eurolla eli 40 prosentilla. Nyt suunnitteilla on samankaltainen korotus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)