Verkkouutiset

Ben Zyskowicz Ville Niinistölle: ”Olet itse ollut pahimpia lietsojia”

Ääripäiden edustajat hyötyvät nykyisessä poliittisessa keskusteluympäristössä toisistaan, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tässä keskustelussa ääripäät pitävät eniten meteliä ja myös hyötyvät poliittisesti toisistaan, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz totesi Ylen A-studiossa.

Julkisen keskustelun muuttumista leimaavaksi ja mustavalkoiseksi pohtinut keskusteluohjelma löytyy kokonaisuudessaan tästä.

Mukana olivat Zyskowiczin lisäksi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Keskustelussa nousi esiin perussuomalaisten työmiehen Matti Putkosen julkistama lista henkilöistä, jotka ovat hänen mukaansa kiihottaneet kansaa perussuomalaisia vastaan.

– Ihmisyys helposti hukkuu tällaisessa syyttelevässä ilmapiirissä, Ville Niinistö totesi.

Niinistö puuttui perussuomalaisten puoluesihteerin Riitta Slunga-Poutsalon käyttämään elintasosurffari-ilmaukseen. Slunga-Poutsalo viittasi sillä niihin turvapaikanhakijoihin, jotka eivät hänen mukaansa täytä pakolaisstatusta.

Niinistön mukaan ”ollaan kaltevalla pinnalla”, kun aletaan kyseenalaistaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten motiiveja.

Niinistö totesi olleensa paikalla Turun rasismin vastaisessa mielenosoituksessa ja tavanneensa siellä kaikenlaisia suomalaisia ja eri puolueiden kannattajia. Hän suuntasi sanansa vihreitä yhdeksi keskustelun ääripäistä kutsuneelle Zyskowiczille.

– Se ei ole mikään äärimielipide, että sanoo että tehdään yhdessä töitä ja rakennetaan Suomea yhdessä, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa kaikkien puolueiden olisi todettava yhdessä, että ”vihollisuusretoriikkaa ei pitäisi käyttää Suomessa politiikassa”.

Oikeus arvostella

– En käyttänyt sanaa ääriryhmä. Sanoin tämän keskustelun ääripäät. Kysyit, että missä tämä teidän ääripäänne näkyy. Se näkyy esimerkiksi siinä, että jos perussuomalaisten puoluetoimiston virkailija Putkonen käyttää omaa sananvapauttaan ja sanoo, että nämä henkilöt ovat erityisesti solvanneet perussuomalaisia, niin sinä laitat heti tekstin, että nyt tuli diktatuuri mieleen ja ettei demokratiassa näin tehdä, Ben Zyskowicz latasi takaisin.

– Mitä ihmettä? Meillä kaikilla on oikeus arvostella perussuomalaisia niin paljon kuin me haluamme, kunhan pysytään lain rajoissa. Perussuomalaisilla on myös oikeus sanoa, että Ville Niinistö ja muut ovat arvostelleet meitä. Sinä hyppäät seinille ja sanot, että tämä on diktatuuri. Vilautat jotain kommunisti- tai natsikorttia, Zyskowicz jatkoi.

Hän korosti, että demokratiassa kaikilla on oikeus todeta, ketkä ovat ketäkin vastaan.

– Puhuit hyvin kauniisti tästä vastakkainolosta ja lietsomisesta. Sinä olet esimerkiksi tänä kesänä ollut itse yksi pahimpia lietsomaan erilaista vastakkainoloa. On sitten ollut kyse hallituksen koulutussäästöistä tai mistä tahansa, Zyskowicz sanoi Niinistölle.

Niinistö vastasi, että ihmisarvon puolustaminen on kaikkien poliitikkojen tehtävä yli puoluerajojen. Hänen mukaansa Putkosen lista ruokkii tarpeetonta vastakkainasettelua.

– Sanoit, ettei demokratiassa tehdä tällaisia listoja. Te olette itse tehneet Vihreässä Langassa listan, jossa lukee musta lista ja jossa listaatte niitä poliitikkoja, jotka ovat tehneet ympäristöasioissa väärää politiikkaa, Zyskowicz totesi.

Zyskowiczin mukaan Niinistö nauttii keskustelun yhdessä ääripäässä olemisesta.

– Välissä olemme me muut maltilliset, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)