Verkkouutiset

Jenkkiprofessori syyttää Angry Birdsiä rotu- ja sukupuolikoodeista

Amerikkalainen sosiologi sanoo havainneensa Angry Birds Star Wars -peleistä jotain erikoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiologian apulaisprofessori Galen Ciskell kirjoittaa Pacific Standard -aikakauslehdessä otsikolla ”Rotu ja sukupuoli Angry Birdsissä”.

Ciskellin mukaan ihmisillä on tapana muotoilla ”valkoinen, miehinen kokemus” ainoaksi normaaliksi – myös videopeleissä.

Apulaisprofessorin mukaan Angry Birds Star Wars -peleissä Han Soloa, Luke Skywalkeria ja Qui-Con Jinniä esittävien lintujen väri ei määräydy Tähtien sota -elokuvahahmojen ihonvärin mukaan. Linnut ovat keltaisia, punaisia tai ruskettuneita.

Mutta Ciskell on löytänyt pelistä kaksi poikkeusta: mustan miehen esittämän kapteeni Panakan ja mustaihoisen Samuel Jacksonin esittämän Mace Windun hahmot lintuina.

”Heitä molempia esittävät ruskeat linnut”, Galen Ciskell kirjoittaa.

”Eli mikä on viesti? No, valkoisten miesten Tähtien sota -hahmoille ihonvärillä ei ole merkitystä. Valkoisia hahmoja voi edustaa minkä värinen lintu tahansa. …Mutta mustille Tähtien sodan hahmoille heidän ihonväristään (ruskea) tulee määräävä elementti, joka ilmaisee hahmon olemuksen”, hän erittelee.

Apulaisprofessorin mielestä myös prinsessa Leiaa ja Padmea esittävien lintujen vaaleanpunainen väri kertoo siitä, että ”sukupuolesta tulee hahmon olennainen elementti”.

”Valkoiset etuoikeudet ja miehiset etuoikeudet ovat olemassa osin siksi, että valkoinen miehinen kokemus määritellään normaaliksi”, apulaisprofessori arvostelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)