Verkkouutiset

Liberan tyrmäys HS:lle: ”Ei äitien hyvinvointi ole sääntelystä kasvanut”

Liberan toiminnanjohtajan mielestä valtakunnan ykköslehti teki ennätyksen valtiokeskeisyydessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen arvostelee Liberan sivujen blogissaan Helsingin Sanomain äitienpäiväjuttua.

– Jutusta syntyi otsikkoa myöten käsitys, että suomalaisten äitien hyvinvoinnin lisääntyminen sodan jälkeen on johtunut pääasiassa erilaisesta sääntelystä ja hyvinvointipalveluiden kehityksestä. Jutun yhteydessä on jopa aikajana, jossa luetellaan virstanpylväinä erilaisten äitiyttä ja vanhemmuutta koskevien lakien säätämisajankohtia, Heikki Pursiainen kirjoittaa.

– Suurin piirtein yhtä järkevää olisi väittää, että suomalaisten asumisen tason parantuminen savupirteistä nykyaikaan on tiukentuneiden rakennusmääräysten ansiota.

Hänen mukaansa kaikki hyvinvoinnin parantuminen todellisuudessa Suomessa johtuu talouskasvusta.

– Suomi on uskomattoman paljon rikkaampi maa kuin HS:n mainitsemana vuonna 1949. Bruttokansantuote henkeä kohti on moninkertainen. Tämäkin luultavasti aliarvioi Suomen rikastumista. Talouskasvun taustalla on teknologisen kehityksen mahdollistama (ei vähiten naisten) tuottavuuden lisääntyminen. Saamme samalla porukalla aikaan paljon enemmän, joten voimme myös kuluttaa enemmän, Pursiainen kuvailee.

Pursiaisen mukaan vähäisin syy ei ole markkinatalouden kyky kehittää uusia hyödykkeitä ja teknologioita.

– Niin äitien kuin muidenkin suomalaisten hyvinvointiharppaus johtuu siis suotuisasta talouskehityksestä. Äitiyttä koskeva sääntely ja äitien hyvinvointipalvelut ovat mahdollisia, koska olemme rikkaampia. Aivan samalla tavalla paremmat asuintalot ovat mahdollisia, koska olemme rikkaita. Rikastuminen mahdollistaa sääntelyn, ei päinvastoin. HS:n jutussa syyt ja seuraukset heittävät häränpyllyä.

Hänen mukaansa HS ei puhunut juuri ollenkaan niistä asioista, jotka todellisuudessa mahdollistivat äitien ja lasten elämänlaadun parantumisen.

– Suomalaisten äitien hyvinvoinnin parantumisen perimmäinen syy on Suomen rikastuminen. Äidit ovat itse rikkaampia. Rikastuminen on mahdollistanut myös julkisten palveluiden kehittämisen. Tämän muistaminen on tärkeää myös tulevaisuuden kannalta. Talouskasvun jatkuminen on edellytys sille, että suomalaisten äitien ja lasten hyvinvointi parantuu myös tulevaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)