Maahanmuutosta löytyi uusi ääripää - kyse ei olekaan rasisteista ja fasisteista

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin mielestä järkevää muutosta vastustavat ovat ääripää.

  • LKS 20160123 Tampereen keskustassa järjestettiin kaksi mielenosoitusta 23. tammikuuta 2016, liikkeellä olivat maahanmuuton vastainen Rajat Kiinni! -soihtukulkue ja kuvassa olevat Loldiers of Odin -klovnit. ... Loldiers of Odin clowns gesture next to a police - pictured anti-racist Loldiers of Odin clown group and anti-immigration marchers took the streets in Tampere, Finland on January 23, 2016. Police prevented the groups to confront each other. LEHTIKUVA Kalle Parkkinen

    Maahanmuuttokeskustelun ääripäinä pidetyt klovnit ja rajat kiinni -mielenosoittajat kohtasivat Tampereella tammikuun lopussa.

    ()

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin torstaina illalla lakimuutoksesta, joka kiristää oleskeluluvan saamista. Muutos tuo Suomen muiden Euroopan unionin maiden tasolle.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi maahanmuuttokeskustelussa puhutun siitä, ovatko ääripäitä rasistit ja fasistit. Hänen mukaansa todellinen ääripää kuitenkin on "porukka, joka vastustaa kaikkia järkeviä tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan, joka haluaakin, että Suomi on vetovoimaisempi tekijä kuin mikään muu maa".

– Minä sanon, että jos tätä esitystä nyt täällä eduskunnassa joku vastustaa, niin ainakin minulle se on täysin selvä osoitus siitä, että silloin kyseessä on tämän maahanmuuttokeskustelun toinen ääripää, Ben Zyskowicz sanoi.

Hän mainitsi esimerkkinä vihreiden kansanedustaja Emma Karin, "joka on ollut sitä mieltä, että edes niitä irakilaisia ei pitäisi palauttaa Irakiin, joilla ei ole mitään perustetta saada Suomesta oleskelulupaa".

Vasemmistoliiton Li Andersson sanoi tietävänsä monta poliitikkoa ja erityisesti yhden puolueen, joka useampaan otteeseen on peräänkuuluttanut asiallista keskustelua maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikasta.

– Minusta sellaiseen asialliseen keskusteluun kuuluu myös se, että voidaan kaikessa rauhassa käsitellä hallituksen lakiesityksiä, pohtia, mitä mahdollisia ongelmia tai hyötyjä niihin sisältyy ilman, että sen myötä yhtäkkiä tulee leimatuksi ääripäähän kuuluvaksi tai miksi tahansa muuksi, Li Andersson sanoi.

– En tiedä, tekeekö se minusta ääripään edustajaa, jos minä tällaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa en kannata turvapaikkaoikeuden rajoittamista, mutta minä en ole missään esittänyt esimerkiksi sen laajentamista.

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan "valitettavasti tällaisessa keskustelussa helpolla ovat ne ääripäät vahvimmin äänessä: toinen ääripää, että 'rajat kiinni, emme halua auttaa ketään', ja sitten toinen ääripää 'tervetuloa kaikki tänne, me autamme kaikkia, on teillä hätä tai ei'. Sitten on se iso tolkun porukka, mitä edustaa tämä lainsäädäntö, että me noudatamme kansainvälisiä sopimuksia, me noudatamme EU:n yhdessä sopimia pelisääntöjä".

Vihreiden Olli-Poika Parviainen sanoi, ettei esitys ole ongelmaton - vaikka hänet laitettaisiin "johonkin ääripäähän, johon en kyllä usko kuuluvani".

– EU:n yhteinen turvapaikka- ja suojelupolitiikka on mielestäni tarpeellista, ja yhteisiä käytäntöjä tarvitaan tietenkin lisää. Ylipäätään se, että harmonisoidaan toimintaa, on hyvä asia. En kuitenkaan usko, että tämän esityksen mahdollinen läpimeno tuo sellaisia niin sanottuja tuloksia, joita hallitus selvästi toivoo, Parviainen totesi.

Zyskowicz selvitti käsitteitään vielä uudelleen.

– Minua on häirinnyt se, että Ville Niinistö ja kumppanit todistelevat julkisessa keskustelussa, että keskustelussa on vain yksi ääripää eli nämä rajat kiinni -porukat, joihin edustaja (Teuvo) Hakkarainen ilmoitti kuuluvansa. Minun mielestäni keskustelun toinen ääripää ovat esimerkiksi ne, jotka tässä ja nyt vastustavat sellaisia muutoksia Suomen turvapaikkalainsäädäntöön, jotka saattavat Suomen tilanteen käytännössä samanlaiseksi kuin mikä se on kaikissa muissa Euroopan maissa.

– He edustavat tätä toista ääripäätä tässä keskustelussa, eikä siinä sinänsä ole mitään pahaa. Minun mielestäni se vaan pitää rehellisesti sanoa eikä pyrkiä siihen, että tämä rajat kiinni -porukka on ainoa ääripää keskustelussa ja nämä, jotka edustavat toista ääripäätä, muka ovat vain ihmisoikeuksien puolustajia ja muutenkin kaiken hyvän edistäjiä, Zyskowicz sanoi.

Perussuomalaisten Sami Savio siteerasi kollegaansa Jari Ronkaista, joka "toi aiemmin tässä keskustelussa ansiokkaasti esille sen, että Suomen tulee ottaa mallia muun muassa Tanskassa tehtävistä tiukennuksista".

– Suomen tuleekin kiristää maahanmuuttopolitiikkaansa vähintään yhtä tiukaksi kuin se on muissa Pohjoismaissa, mieluusti jopa tiukemmaksi, kuten edustaja (Teuvo) Hakkarainenkin totesi. Jos nämä näkemykset asemoivat meidät maahanmuuttokeskustelun oikeaan ääripäähän, niin olkoon asia sitten niin, Sami Savio sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.