Verkkouutiset

Voisiko ottaa mallia Tanskasta? ”Onnellinen kansa olemattomalla työsuhdeturvalla”

Hallitusammattilaisen mukaan irtisanominen on Tanskassa helpompaa kuin muualla läntisessä Euroopassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Lähes kaikki tietävät, että tanskalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa. Vähemmän tunnettua on, että Tanskassa jokainen työntekijä voidaan irtisanoa 1-3 kuukauden varoitusajalla. Näin ilman pitkäaikaisia yt-neuvotteluja tai riippumatta, mihin ammattiliittoon työntekijä kuuluu, kirjoittaa Tanskassa asuva hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae Kauppalehden kolumnissa.

Suvanto-Harsaaen mukaan muuhun läntiseen Eurooppaan verrattuna irtisanominen on Tanskassa helpompaa, nopeampaa ja halvempaa.

Hän korostaa, että Tanskan lainsäädäntö antaa myös mahdollisuuden irtisanoa jokaisen, joka on ollut sairaslomalla yhtämittaisesti 120 työpäivää. Laki kannustaa käytännössä tähän.

– Tanskalaiset ovat siis maailman onnellisinta kansaa lähes olemattomalla työsuhdeturvalla. Tässä onnen ja epävarmuuden täydellisessä yhteiselossa on tyypilliselle suomalaiskasvatille ymmärtämistä.

Suvanto-Harsaae muistuttaa, että matalasuhdanteen tullessa monet menettävät työnsä.

– Tosin melkein kaikki ovat ammattiyhdistysten jäseniä ja päätyvät ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle kahdeksi vuodeksi – olivat sitten vähän tai korkeasti koulutettuja. Tanskassa ei tällaisessa ”töiden välisessä tilanteessa” ole mitään ihmeellistä.

Suvanto-Harsaaen mukaan Tanskan joustava työmarkkinamalli ja tanskalaisten onnellisuus eivät ole riippuvaisia matalasuhdanteesta. Kyse on siitä, mitä tapahtuu, kun nähdään pienikin toivonkipinä noususuhdanteesta.

– Työntekijöitä palkataan heti lisää ja vakinaiseen työsuhteeseen. Määräaikainen työsuhde on lähes tuntematon Tanskassa äitiyslomasijaisuuksia lukuun ottamatta. Ja kun työttömät saavat heti vakityötä, he uskaltavat uskoa parempaan huomiseen ja alkavat kuluttaa. Positiivinen pyörä alkaa pyöriä.

Tämä johtaa Suvanto-Harsaaen mukaan siihen, että pienet yritykset uskaltavat nopeasti palkata ensimmäisen ja toisenkin työntekijän.

– Jos firma ei sitten pärjääkään, niin yritys voi aina pakittaa ja irtisanoa työntekijät yhden kuukausipalkan kuluilla. Ja se pienen yrityksen ihmehän on, että kun bisnes alkaa pyöriä ja uskalletaan panostaa, niin yritys kasvaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)