Verkkouutiset

Professori Ylelle: Suomen ongelma on huono hallinto – ”vain vähän eettisiä koodeja”

Julkisjohtamisen professorin mukaan Suomen korruptioon liittyvät ongelmat ovat huono hallinto, maan tapa ja hyvä veli -verkostot, kertoo Yle Uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaasan yliopiston julkisjohtamisen professori Ari Salminen on tutkinut erilaisia korruptioon ja huonoon hallintoon liittyneitä kohuja, joita on noussut esiin yhä kiihtyvässä määrin. Vuoden 2007 eduskuntavaaleista käynnistynyttä vaalirahakohua voidaan pitää tietynlaisena lähtöpisteenä.

Myös 2000-luvun alkupuolen tutkimusrahoitukseen liittyneet veropetostapaukset, Patrian lahjusjuttu ja Kevan toimitusjohtajan tapaus ovat edelleen muistissa. Salmisen mielestä poliittiset virkanimitykset ovat jatkuva kestokysymys. Ne kuuluvat hänen mukaansa niin sanottuun maan tapaan.

– Suomihan on alhaisen korruption maa, raskaita lahjusrikoksia tai petoksia tai vastaavia on vain muutamia. Meidän ongelmamme on huono hallinto, huono johtaminen, taipumus rakentaa hyvä veli -verkostoja ja järjestellä tiettyjä etuja pienelle piirille, Salminen toteaa Ylelle.

Jos hyvin erilaisille tapauksille haluaa löytää jonkun yhteisen nimittäjän, se olisi Salmisen mukaan juuri maan tapa. Suomessa ollaan erittäin tarkkoja siitä, että lakia ja säännöksiä noudatetaan, mutta siitä, onko jokin moraalitajun vastaista, ei olla niin kiinnostuneita.

– Voisi sanoa, että Suomi on maa jossa on aika vähän eettisiä koodeja. Asianomaiset joutuvat itse päättämään, miten toimivat, kun ei ole selkeää ohjeistusta, Salminen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)