Verkkouutiset

Suomalaisdiplomaatti: Pakolaiskeskusten avaaminen Libyaan on mahdotonta

Saana Kyröläisen mukaan Pohjois-Afrikkaan mahdollisesti perustettavilla järjestelykeskuksilla olisi myös hyviä puolia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pakolaisten järjestelykeskusten avaaminen Libyaan ei ole tällä hetkellä mahdollista, kertoo Suomen-Tunisin suurlähetystön päällikön sijainen Saana Kyröläinen.

Siirtolaisten liikenne Välimeren yli Eurooppaan on kasvanut tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi heinäkuun lopulla hotspotteja eli pakolaisten järjestelykeskuksia Libyaan jo ”tänä kesänä”. Ranska yrittää toteuttaa tämän yhdessä Euroopan kanssa.

Ranskan tarkoituksena on perustaa Eurooppaan aikoville afrikkalaisille siirtolaisille suuria järjestelykeskuksia Pohjois-Afrikkaan ennen kuin he lähtevät ihmissalakuljettajien avustamina vaaralliselle matkalle Välimeren yli. Sen jälkeen selvitetään Eurooppaan pyrkivien oikeus mahdolliseen turvapaikkaan.

– Ensimmäinen edellytys tälle on jonkinlaisen vakaan tilanteen aikaansaaminen Libyaan. Se on muutenkin edellytys kaikille ratkaisuille, Kyröläinen sanoo Verkkouutisille.

Sisällissodan kanssa kamppailevaan Libyaan ei ole onnistuttu muodostamaan toimivaa keskushallintoa sen jälkeen, kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011. Maassa on kaksi kilpailevaa parlamenttia ja kolme hallitusta.

– Näitä keskuksia ei voida avata Libyaan ennen kuin turvallisuustilanne sen mahdollistaa. Eli tällä hetkellä se ei ole mahdollista, Kyröläinen toteaa.

Macronin hallinto on kertonut lähettävänsä pian paikan päälle tarkasteluvaltuuskunnan.

– Ranskan pakolaisviranomainen lähtee tarkastelemaan tilannetta Libyaan, Nigeriin ja Tšadiin, Kyröläinen kertoo.

Vastaavanlaista mallia on kokeiltu muutamissa Lähi-idän maissa. Kyse on turvapaikanhakijoiden neuvomisesta paikan päällä.

– Esimerkiksi EU:n tekemä pakolaissopimus Turkin kanssa vähensi kyllä Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrää Turkin kautta, mutta samalla siirtolaisvirrat kääntyivät muihin maihin, Kyröläinen sanoo.

– Nyt Välimerestä on tullut se pääväylä, kun matkustaminen Turkin kautta on muuttunut vaikeammaksi. Tilanne ei ole niin yksinkertaisesti ratkaistavissa tukkimalla vain yksi tietty väylä.

Kyröläisen mukaan mahdollisilla järjestelykeskuksilla olisi myös hyviä puolia.

– Voitaisiin välttyä Välimeren yli lähtevien siirtolaisten vaarallisilta matkoilta, jos ihmiset saavat ajoissa oikeaa tietoa turvapaikkaprosessista.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on jo perustanut vähän samantapaisen keskuksen muun muassa Nigerin Agadeziin. Keskuksessa pyritään kertomaan Libyaa ja Eurooppaa kohti matkustaville ihmisille matkan vaaroista ja pakolaisstatuksen vaatimuksista.

– Heidät ohjataan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n hoiviin. Järjestö avustaa, antaa tietoa ja voi myöntää pakolaisstatuksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)