Verkkouutiset

HS: Turvapaikanhakija meni naimisiin kielteisen päätöksen jälkeen ja sai oleskeluluvan

Turvapaikanhakijoiden Suomessa solmimat avioliitot saattavat joutua viranomaisselvityksen alle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomat uutisoi suomalaisnaisen ja irakilaismiehen avioliitosta. Seremonia Lahden maistraatissa järjestettiin elokuun lopussa 2016. Mies oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen saman vuoden huhtikuussa. Avioliiton aitous joutui viranomaisselvityksen alle.

Suomen kansalaisen puolisolle myönnetään ulkomaalaislain perusteella oleskelulupa, mikäli lumeavioliittoa ei epäillä. Lumeavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa, joka solmitaan vain oleskeluluvan saamiseksi.

Maahanmuuttovirasto harkitsee jokaista tapausta yksitellen. Pariskunnalta pyydetään selvitystä parisuhteestaan. Mikäli virasto ei vakuutu kertomuksesta, kutsutaan pari haastatteluihin.

Mitään määrämuotoisia kysymyksiä näissä haastatteluissa ei ole. Oikeita vastauksia ei ole myöskään tehtyihin päätöksiin. Se tulkinta, milloin tehdään myönteinen ja milloin kielteinen päätös, on maahanmuuttoviraston mukaan tapauskohtainen.

Kerrotussa avioliitossa maahanmuuttoviraston huomion kiinnitti erityisesti kaksi asiaa. Pariskunnalla on kymmenen vuotta ikäeroa ja avioliitto oli solmittu vasta kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Lopulta maahanmuuttovirasto päätti kuitenkin todeta avioliiton aidoksi ja myönsi oleskeluluvan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)