X
SULJE MAINOS
Lojer Oy:n tehdas Sastamalassa. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Yritysten näkymät ovat kirkastuneet – ”kasvua vaikea mokata”

Kauppakamarin kyselyn mukaan työvoiman saatavuus huolettaa yhtiöitä.

Yritykset toivovat uusien kuntapoliitikkojen panostavan kunnissa ja kaupungeissa erityisesti osaavan työvoiman saatavuuteen sekä yritysten ja oppilaitosten yhteistyön kehittämiseen. Tämä ilmenee Keskuskauppakamarin kyselystä.

Siihen vastanneista yrityksistä 57 prosenttia mainitsi työvoiman saatavuuden merkittävimmäksi toimintaympäristöä parantavaksi tekijäksi.

– Yritysten toimintaympäristö on ollut merkittävässä muutoksessa koko koronapandemian ajan. Elämä on normalisoitumassa, mutta muutokset yritysten toimintaympäristössä jatkuvat. Tuoreiden kuntapäättäjien ja valtion pitäisi kuunnella herkällä korvalla yritysten tarpeita, sillä yritykset vetävät talouden kasvuun ja sitä myötä luovat hyvinvointia, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

Työvoiman saatavuuden ja yleisen yritysmyönteisyyden lisäksi yritykset kokevat kaavoituksen ja luvituksen nopeuttamisen ja helpottamisen olevan avainasemassa uuteen kasvuun kiinni pääsemiseksi.

– Keväällä tekemämme kyselyn perusteella kaavoituksen ja lupaprosessien hitauden takia joissain kunnissa seisoo jopa yli viiden miljoonan investoinnit. Tähän Suomella ei ole varaa, Romakkaniemi sanoo.

Valtiolta toivotaan työn verotuksen keventämistä

Valtiolta yritykset puolestaan toivovat työn verotuksen keventämistä sekä paikallisen sopimisen vapauttamista.

Yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä toivoo kevyempää verotusta ja lähes 45 prosenttia katsoi, että paikallisen sopimisen vapauttaminen parantaisi yritysten toimintaympäristöä.

– Valitettavasti nämä eivät ole olleet nykyhallituksen asialistalla, Romakkaniemi sanoo.

Nykyisen hallituksen työtä yritysten toimintaympäristön kehittämiseksi kuitenkin 25 prosenttia yrityksistä piti hyödyllisenä.

Tilanne yrityksissä parantunut

Kaiken kaikkiaan tilanne monilla toimialueilla on parantunut selvästi pandemian pahimmista ajoista. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 60 prosenttia odottaa liikevaihdon pysyvän ennallaan tai kasvavan seuraavan kahden kuukauden aikana. Huhtikuussa näin uskoi 51 prosenttia yritysvastaajista.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäen mukaan monet eri indikaattorit osoittavat positiiviseen päin. Vain majoitus- ja ravintola-alalla eletään edelleen tukalassa tilanteessa eikä lähitulevaisuudenkaan odotukset ole yhtä toiveikkaita kuin muilla aloilla.

– Jo pelkästään globaalin talouden vedosta johtuva kasvu tulee olemaan niin voimakasta seuraavan parin vuoden aikana, että sitä on vaikea mokata edes kehnolla politiikalla, Kotamäki sanoo.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa olisi oleellista pohtia, mitä sitten tehdään, kun globaalin talouden veto loppuu.

– Nyt on tärkeää pitää huolta siitä, etteivät hyvät ajat tuhoa suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä. Suomen ongelma on se, että kustannuskilpailukyvyn kerran murentuessa, sitä on muita maita vaikeampi korjata johtuen sekä poliittisista rajoitteista että työmarkkinoiden jäykkyyksistä, Kotamäki sanoo.

Kauppakamarien kysely tehtiin kesäkuussa ja siihen vastasi 1 778 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt