Verkkouutiset

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi puhuu eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 23. huhtikuuta 2024. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Keskusta: Suomalaisten hämmennystä ei vähennä ministerin tietämättömyys

Hilkka Kempin mielestä hallitukselta näkymä on hukassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Hallituksen päätökset erikoissairaanhoidon, yöpäivystysten ja synnytysyksikön keskittämisestä herättävät huolta niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin palveluja käyttävien keskuudessa. Ihmiset kyselevät hämmästyneinä, mitä täällä tapahtuu ja kuka tätä johtaa, sanoi kansanedustaja Hilkka Kemppi keskustan ryhmäpuheenvuorossa opposition välikysymyskeskustelussa sairaaloiden alasajosta.

Kempin mukaan ”suomalaisten hämmennystä ei vähennä ministeri (Kaisa) Juuso (ps.) tietämättömyytenne siitä, mitä vastuualueellanne tapahtuu. Mediaesiintymisenne saa meidät entistä enemmän ymmällemme”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kemppi totesi, että toimivien sosiaali- ja terveyspalvelut ovat perusoikeus kaikkialla Suomessa, niiden ei pidä olla vain rikkaiden ylellisyyttä. Hallitukselta tämä näkymä on hukassa.

Keskustaedustaja kertasi viime syksynä puolueensa esittämiä ratkaisuja.

– Perukaa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen kohdistamanne kahden miljardin euron leikkaukset, antakaa hyvinvointialueille kahden vuoden lisäaika tasapainottaa talous, siirtäkää kelan matkakorvaukset alueiden budjetteihin niin keskittämisen kustannukset tulevat näkyväksi, tuokaa ratkaisuja vuokratyövoiman käytön rajoittamiseksi, edistäkää ammatinharjoittajamallia sekä käynnistäkää parlamentaarinen työskentely hyvinvointialueiden rahoitusmallin uudistamiseksi, Kemppi luetteli.

Keskustan mukaan hallituksen päätökset heikentävät myös alueiden elinvoimaa, osaajapulaa, huoltovarmuutta ja turvallisuutta.

Kemppi luetteli seitsemää uutta toimenpidettä suunnan korjaamiseksi.

– Tehkää vaikutusarvioinnit sairaaloiden lakkauttamisesta ja perukaa kustannuksia ja alueiden ahdinkoa lisäävät sairaalaleikkaukset. Lisätkää alueiden valtaa normeja purkamalla: Rahoja ei voi kuitenkaan imuroida pois, tai muuten alueilla ei ole edellytyksiä toimia parempien palvelujen puolesta. Lainsäädännöllä ei saa poissulkea toimivia ratkaisuja.

– Kohdentakaa Kela-korvaukset sinne, missä niistä on hyötyä. Keskustan mielestä korvaukset tulee kohdistaa muun muassa suun terveyteen, naistentauteihin ja hedelmöityshoitoihin, Kemppi jatkoi.
– Vapauttakaa voimavaroja ja henkilöstöä hoidon ja hoivan työhön. Alkakaa johtamaan valtakunnallisesti tekoälyn käyttöönottoa, jotta emme tuhlaa erillisiin ratkaisuihin. Käynnistäkää sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottavuusohjelma ja etsikää valtakunnallisesti tapoja levittää hyviä käytäntöjä hyvinvointialueelta toiselle.

Lisäksi Kemppi esitti, että kilpailutusten ja hankintaketjujen laittamista kuntoon. Arvostakaa paikallista ja poistakaa päällekkäiset hankinnat.

– Kootkaa kansalliset toimenpiteet työvoimapulan ratkaisemiseksi. Pulaa ei ole vain rahasta, vaan myös osaajista ja hyvistä ideoista, hän lisäsi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)