Koulun päätösjuhlaa ei eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan saa järjestää kirkossa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Wille Rydman: Kirkkoratkaisun vähättelijät olivat totaalisen väärässä

Joillain paikkakunnilla ollaan pulassa, kun kirkkoja korvaavia juhlatiloja ei löydy.

– Ne, jotka kuvittelivat, ettei apulaisoikeusasiamiehen päätöksellä olisi juuri vaikutusta koulujen joulujuhlaperinteisiin, olivat totaalisen väärässä, kansanedustaja Wille Rydman (kok.) kirjoittaa Facebookissa.

Wille Rydman viittaa tästä löytyvään Ylen kouluille tuottamaan kyselyyn, jonka mukaan koulujen joulujuhlia siirretään nyt pois kirkoista ympäri Suomea. Joillain paikkakunnilla tämä on aiheuttanut myös ongelmia.

– Erityisesti pienillä paikkakunnilla ollaan pulassa, kun kirkkoja korvaavia juhlatiloja ei käytännössä ole. Ne, joita syytettiin AOA:n ratkaisun merkityksen väärinymmärtämisestä, ovat alusta pitäen käsittäneet asian vakavuuden oikein, Wille Rydman toteaa.

Kirkkojuhlien perumisen syynä on apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisu, jonka mukaan kaikille koulun oppilaille tarkoitettua yhteistä joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa, koska se loukkaa koululaisten uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Joissakin kouluissa juhlien siirto kirkosta ei ole mahdollista, vaan juhlat pidetään edelleen kirkossa. Päätöstä perustellaan perustuslakivaliokunnan aiemmalla mietinnöllä siitä, ettei valiokunnan tarkoituksena ole ollut ”muuttaa käytäntöjä erilaisten koulun perinteeseen kuuluvien tilaisuuksien, kuten lukukauden päättäjäisten, osalta” ja että tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria.

Kansanedustaja on aiemmin todennut apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun poikkeavan valiokunnan käytännöstä. Hänen mukaansa ”perustuslakivaliokunta joutuu ottamaan aiheeseen kantaa, kun se prosessuaalisesti ja valiokunnan rooli huomioiden on mahdollista”.

– Sitä ennen koulut ja lapset joutuvat kuitenkin kärsimään siitä, mikä joidenkin mielestä oli vain ”tahallista väärinymmärtämistä”.

Ne, jotka kuvittelivat, ettei apulaisoikeusasiamiehen päätöksellä olisi juuri vaikutusta koulujen…

Posted by Wille Rydman on Tuesday, November 19, 2019

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt