Verkkouutiset

Vladimir Putinin solvaaminen tuo 400 euron sakon

Lakia voidaan soveltaa käytännössä kenen vain syyttämiseen Venäjällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kymmenille venäläisille on tuomittu sakkorangaistuksia puoli vuotta sitten hyväksytyn lakimuutoksen nojalla.

Sen mukaan viranomaisten tai valtiollisten symbolien loukkaamisesta verkossa voi saada 30 000 ruplan eli noin 420 euron sakot tai 15 päivää vankeutta.

Meduza-sivuston mukaan oikeusasteissa on käsitelty lokakuun alkuun mennessä yhteensä 46 tapausta, joista 28 on johtanut tuomioon. Sakkoja on annettu yhteensä noin 12 000 euron arvosta.

Tapauksista 60 prosenttia eli 26 kappaletta on liittynyt presidentti Vladimir Putinin solvaamiseen. Muut syytteet perustuvat yhteiskunnan, turvallisuuspalvelujen, kuvernöörien ja esimerkiksi Yhtenäinen Venäjä -puolueen loukkaamiseen. 17 tapausta hylättiin ennen käsittelyä.

Ensimmäinen tuomituista oli Jaroslavlissa asuva Kirill Poputnikov, joka jakoi verkossa kuvan Putinia arvostelleesta graffitista. Tuomioistuin antoi hänelle 420 euron sakon, mikä on lähellä vastaavien sakkotuomioiden keskiarvoa.

– Latasin kuvan sunnuntaina. Maanantai-iltana minulle soitettiin ja pyydettiin selittämään asia [poliisiasemalla] sopivana ajankohtana, Poputnikov kertoo Radio Free Europelle.

– Hän kysyi, minne olin menossa ottaessani kuvan ja paljonko kello oli. Minulta kysyttiin syytä kuvan lataamiselle. Vastasin, että halusin tuoda huomiota tälle kyseiselle vandalismille. Hän ei pyytänyt minua poistamaan [julkaisua].

Syksyn aikana uutta lakia on sovellettu aiempaa harvemmin. Viranomaisten arvellaan havainneen, että oikeustapaukset tuovat ”epäkunnioittaville” ilmaisuille huomattavasti enemmän julkisuutta.

Esimerkiksi Vladimir Putinia ”loukanneet” julkaisut ovat jatkaneet leviämistään erilaisina meemeinä. Presidentti ilmoitti jo kesäkuussa selvittävänsä lain käytännön toimeenpanoa.

– Laki on äärimmäisen epämääräinen, minkä vuoksi ketä vain voidaan rangaista käytännössä mistä vain lausunnosta ja milloin vain, Agora-järjestön asianajaja Stanislav Seleznyov toteaa.

– Tämä mahdollistaa lain soveltamisen henkilökohtaisissakin riidoissa. Näin vaikuttaisi tapahtuneen neljässä oikeustapauksessa, Seleznyov jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)