Verkkouutiset

Viinipullo mukaan ravintolasta? ”Puheet teoiksi”

Kokoomuksesta esitetään ravintoloille oikeutta viinin ulosmyyntiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa käsitellään tänään hallituksen esitystä ravintoloiden tukemisesta. Käsittelyssä on myös kokoomuksen lausumaehdotus, johon sisältyy alle 16 prosenttia alkoholia sisältävien juomien ulosmyynnin salliminen.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala kysyy Twitterissä vihreiltä ja keskustalta tukea esitykselle.

– Alkoholipolitiikka on perinteisesti ollut niin sanottu omantunnon kysymys, jossa hallituspuolueillakin on ollut vapaat kädet, hän sanoo.

Multala viittaa vihreiden kohdalla puolueen varapuheenjohtajiin Fatim Diarraan ja Jaakko Mustakallioon, ja toivoo heidän kantansa saavan tukea kansanedustajilta. Diarra ja Mustakallio ovat aiemmin esittäneet ravintoloille oikeutta nykyistä laajempaan alkoholin ulosmyyntiin ja pienpanimoille oikeutta tuotteiden etämyyntiin.

Kokoomuksen Timo Heinonen toteaa toivovansa, ettei vihreät ”jälleen laita väkeä ryhmäkurilla äänestämään omantunnon kysymys -esitystä vastaan”.

Tukea keskustalta ja vihreiltä toivoo myös kokoomuksen Heikki Vestman.

– Toivotaan, että hallituspuolueista löytyy tukea viinien ulosmyynnin sallimiseksi, koska monet edustaja pitäneet asiaa esillä, Vestman toteaa.

Hän suuntaa sanansa keskustan Joonas Köntälle ja Mikko Kärnälle sekä vihreiden Atte Harjanteelle. Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on viestittänyt aiemmin tukeaan viinien ulosmyynnille.

– Täytyy toivoa, että puheet muuttuvat nyt teoiksi kun asiasta päästään äänestämään ilman ryhmäkuria niin sanottuna omatunnon kysymyksenä, Timo Heinonen toteaa.

SDP:stä kiinni

Sari Multala teki jo huhtikuussa lakialoitteen alle 16 prosenttisten alkoholijuomien ulosmyynnin sallimisesta kaikille alkoholijuomien valmistus- tai anniskeluluvan haltijoille. Oikeus koskisi myös verkkokauppaa ja mahdollistaisi kotiinkuljetukset.

Toisin kuin vihreistä ja keskustasta, ei esitykselle löytynyt tukea pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmästä.

SDP:n ryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen sanoi tuolloin Verkkouutisille, että esitys ulosmyynnin sallimisesta on ”ongelmallinen”, koska muutos veisi liikaa aikaa, että siitä ehtisi olla apua ravintoloiden korona-ahdinkoon.

– Viinien ulosmyynnissä kyse on normaalilainsäädännön muuttamisesta, ei valmiuslain nojalla päätettävistä muutoksista lainsäädäntöön, Salonen vastasi.

Kokoomusedustajat torppasivat selitykset ontuvina. Esimerkiksi Sinuhe Wallinheimo totesi Verkkouutisille, että ulosmyynnin salliminen olisi lakiteknisesti helppoa ja nopeasti tehtävissä, jos hallituksella olisi tähän kirkas tahtotila.

– Siksi tässä on kyseessä vain ja ainoastaan poliittinen ratkaisu. Päivä päivältä valitettavasti käy selvemmäksi se, että hallituksella ei ole aitoa halua auttaa ravintoloita tämän epidemian yli, Wallinheimo totesi.

Myös keskustan Mikko Kärnä antoi huhtikuun lopulla ymmärtää, että ulosmyyntioikeuden laajentaminen on viime kädessä kiinni SDP:stä ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurusta.

Lisää tukea

Lausuma alkoholin ulosmyyntioikeudesta sisältyy kokoomuksen vastalauseeseen talousvaliokunnan mietintöön ravintoloiden tukiesityksestä.

Siinä muun muassa katsotaan, että hallituksen esittämä hyvitys ravintoloille on riittämätön suhteessa toteutuneisiin kuluihin, sulkutoimiin sekä ravintola-alan tilanteeseen niiden johdosta. Hyvityksen tulisi kokoomuksen mukaan olla suurempi, eli 25-30 prosenttia joustamattomista kustannuksista.

Myös hallituksen esitykseen liittyvä hyvitysosuuden leikkaaminen 15 prosentista viiteen prosenttiin miljoonan euron liikevaihdon kohdalla saa pyyhkeitä.

– Liiketoiminnan koon kasvaessa kiinteät yksikkökustannukset eivät juuri pienene. Liikevaihdon suuruus johtuu ravintola-alalla toimipaikkojen lukumäärästä eri kokoisten ravintolayritysten ansaintayhtälön ollessa sama, vastalauseessa perustellaan.

Hallituksen mallia moititaan myös kilpailua vääristäväksi ja yrityksiä eriarvoistavaksi.

Työllistämisen tuen osalta kokoomus esittää sen jatkamista kolmesta kuukaudesta viideksi kuukaudeksi, koska ravitsemistoimialan rajoitustoimet jatkuvat osittain myös ajalla 1.6.-30.10.2020.

Viinin ulosmyynnin salliminen edesauttaisi kokoomuksen mukaan ravintoloiden mahdollisuutta palata omilla jaloillaan seisovaan kannattavaan liiketoimintaan loppuvuoden aikana. Vastalauseessa muistutetaan, että vaikka ravintolatoiminta tuleekin olemaan kesäkuun alusta lähtien mahdollista, ovat kannattavuusedellytykset selvästi aiempaa heikommat.

Kokoomus esittää lisäksi ravintolatoiminnan arvonlisäveron määräaikaista keventämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)