Krista Mikkonen. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Vihreiltä tukea kokoomusnuorille: Sukupuolineutraali asevelvollisuus tervetullut

Vihreiden ryhmäjohtaja Krista Mikkonen torppaa kuitenkin maanpuolustusveron.

Vihreistä löytyy tukea kokoomusnuorten esittämälle mallille asevelvollisuuden uudistamiseksi sukupuolineutraaliksi. Kokoomusnuorten puheenjohtajan Henrik Vuornoksen mukaan asevelvollisuus on yksi keskeisimpiä tasa-arvohaasteita nykypäivän Suomessa. Vihreät on tästä samaa mieltä:

– Kokoomusnuorten avaus valikoivasta ja sukupuolineutraalista asevelvollisuudesta on tervetullut ja juuri sitä, mitä vihreätkin on jo pitkään ehdottanut. Asevelvollisuusjärjestelmä vaatii päivittämistä. Se on nykyisellään räikeästi tasa-arvon vastainen eikä nykyjärjestelmällä palvelukseen välttämättä saada sopivimpia henkilöitä, kommentoi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen Verkkouutisille sähköpostitse.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Vuornos kirjoittaa, että valikoiva asevelvollisuus tarkoittaisi sitä, että ”puolustusvoimat voisi entistä paremmin hakea tehtäviin sopivimmat henkilöt”. Kokoomusnuoret lähtee mallissaan siitä, että vuosittain koulutettavien määrä säilyisi uudistuksesta huolimatta nykyisellään eli noin 25 000:ssa.

Vihreiden linjauksissa ei ole pidetty ongelmana, jos asepalveluksen suorittavien määrä valikoitavuuden myötä jatkossa pienenee. Vihreät katsoi myös taannoisessa puolustuksen rahoitusta käsitellessä työryhmässä 2014, että sodanajan joukkojen määrää tulisi laskea nykyisestä 230 000:sta, koska sodankäynti on muuttunut ja tämä vapauttaisi resursseja materiaalihankintoihin.

– Uudistusta voidaan lähteä tekemään pohjautuen nykyiseen palvelukseen kutsuttavien määrään, mutta se tulisi täyttää sukupuolineutraalisti ja pääosin vapaaehtoispohjalta. Ensimmäinen askel olisi laajentaa kutsunnat koskemaan myös naisia, Mikkonen linjaa.

Kokoomusnuorten ehdotuksessa ”kompensaationa asevelvollisuuteen osallistumisesta asetettaisiin pienehkä maanpuolustusvero niille, jotka eivät palvelusta suorita”. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei tätä kannata:

– Maanpuolustusvelvoite koskee meitä kaikkia, ja mielestäni kaikilla tulisi olla myös valmiudet sen toteuttamiseen. Tähän tarvitaan omanlaisensa koulutus.

Mikkosen mielestä asepalveluksen rinnalla tulisikin olla tarjolla ”vaihtoehtoinen palvelus, jolla varmistetaan yhteiskunnan toimintavarmuutta, kriisinsietokykyä ja huoltovarmuutta kriisien aikana”.

LUE MYÖS:

Puolustusministeri kokoomusnuorille: Nykyinen asevelvollisuus on tehokas

Vihreissä pohditaan sukupuolineutraalia asevelvollisuutta

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt