X
SULJE MAINOS
Touko Aalto (vas.) ja Krista Mikkonen. (Anni Reenpää/Lehtikuva)

Vihreissä pohditaan sukupuolineutraalia asevelvollisuutta

Asevelvollisuuden sisällä varsinainen aseellinen palvelus olisi kaikille vapaaehtoinen.

Vihreissä käydään keskustelua yleisen asevelvollisuuden kehittämisestä sekä miehiä että naisia koskevaksi. Pohdinnassa on ollut esimerkiksi kaikkia koskeva sukupuolineutraali asevelvollisuus, jonka sisällä aseellinen palvelus olisi vapaaehtoinen – niin naisille kuin miehillekin.

Tällaista mallia kannattaa esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen. Hänestä asevelvollisuus tai ”ehkä paremmin kutsuttuna maanpuolustusvelvollisuus” tulisi jokaisen suorittaa sukupuoleen katsomatta.

– Asepalvelus olisi yksi vaihtoehto suorittaa tämä. Sen voisi valita niin mies kuin nainenkin. Sitten olisi muita vaihtoehtoja liittyen kriisiaikaan ja yhteiskunnan huoltovarmuuteen, jollaisia tehtäviä voisi valita yhtä lailla niin mies kuin nainenkin, Mikkonen visioi.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto suhtautuu malliin niin ikään myönteisesti.

– Minusta olisi hyvä, että meillä olisi kaikille ihmisille kohdennettu asevelvollisuus, joka lähtisi yhteisistä kutsunnoista. Järjestelmän sisällä ihmiset voisivat valita sitten erilaisia suuntia. Näin ihmisten erilaista osaamista voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin. Minusta tämä olisi ihan järkevää tässä ajassa.

Aalto ei epäile, etteikö varsinaiseen asepalvelukseen saataisi riittävästi halukkaita:

– Jaksan epäillä sitä ottaen huomioon, kuinka jatkuvasti puhutaan siitä, kuinka korkea maanpuolustustahto suomalaisilla on, Aalto huomauttaa.

Aalto korostaa, että asevelvollisuuden kehittäminen kaikkia koskevaksi on vihreissä vasta ”pohdinnan tasolla”. Toistaiseksi vihreät ovat linjanneet tavoitteekseen asepalveluksen muuttamisen vapaaehtoiseksi. Linjaukset löytyvät täältä ja täältä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt