Verkkouutiset

Venäjän superohjuksen kehittäjät heitettiin vankilaan

Tutkijoita syytetään maanpetoksesta ja valtionsalaisuuksien vuotamisesta ulkovalloille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtiollinen media on hehkuttanut useaan otteeseen maan uusia hypersonisia ohjuksia, joiden väitetään olevan suojassa kaikilta torjuntajärjestelmiltä.

Asia oli esillä myös joulukuun lopulla, jolloin presidentti Vladimir Putinin kerrottiin valvoneen henkilökohtaisesti Avangard-ohjuksen laukaisutestiä Moskovassa.

Putinin mukaan koe oli ”suuri onnistuminen ja voitto Venäjälle”, minkä johdosta asejärjestelmiä on määrä toimittaa asevoimille jo tämän vuoden alkupuolella. Ohjukset voidaan varustaa myös ydinkärjillä.

– Se vaati paljon työtä ja uusia ratkaisuja tutkijoilta, suunnittelijoilta ja insinööreiltä, presidentti sanoi Daily Beastin mukaan.

Ohjuskoetta käsitelleissä uutisissa jätettiin mainitsematta, että useita projektiin osallistuneita tutkijoita syytetään maanpetoksesta ja valtionsalaisuuksien vuotamisesta ulkomaisille tahoille. Turvallisuuspalvelu FSB epäilee ainakin kymmenen Roskosmos-avaruusjärjestön työntekijän välittäneen hypersonisia aseita koskevia tietoja Natolle.

”KGB ei heittänyt putkaan sattumanvaraisesti”

Syytettyjen joukossa on TsNIIMash-tutkimuskeskuksen asiantuntija Viktor Kudryavtsev, jolla oli pääsy sekä Kh-47M2 Kinzhal- että Avangard-ohjuksen suunnitelmiin. Kudryavtsevin asianajaja on kuvaillut syytteitä pöyristyttäviksi ja perusteettomiksi.

Mahdollisesti jopa vuosikymmenien vankeuteen johtavat syytteet pohjautuvat kahteen eurooppalaisille kollegoille lähetettyyn sähköpostiin. Pidätysten taustalla on ilmeisesti kansainvälinen yhteistyö, johon tutkijat osallistuivat ennen Ukrainan kriisin aiheuttamaa välien viilentymistä.

– Ulko- ja puolustusministeriöllä on listoja salassa pidettävistä asioista, mutta myös nämä listat ovat salaisia. Tutkijat ovat usein hämillään siitä, mistä voivat puhua vapaasti julkisuudessa, asianajaja Ivan Pavlov sanoo.

Fyysikko Boris Shternin mukaan valvonta vaikuttaa jopa tiukentuneen neuvostoajoista.

– Neuvostoliitossa KGB valvoi tutkijoiden toimintaa monimutkaisen byrokratian kautta, mutta en muista heidän heittäneen ihmisiä vankilaan sattumanvaraisesti, Shtern pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)