Vasemmistoliiton puoluetoimisto suljetaan toistaiseksi. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Vasemmistoliiton salaisuus: Kannattajat ovat vaihtuneet

Puolue on voittanut uusia ja menettänyt vanhoja kannattajia muita puolueita voimakkaammin.

Vasemmistoliiton kannatuskehityksen – tai pikemminkin paikallaan pysymisen – erikoisuudesta kirjoittaa vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Jukka Pietiläinen Kansan Uutisissa.

Eduskuntavaaleissa 2019 vasemmistoliitto sai kaikkiaan 251 808 ääntä.

Vasemmistoliiton kannatus on neljissä eduskuntavaaleissa pysynyt noin kahdeksassa prosentissa – 2007 vaaleissa 8,8 prosenttia, 2019 vaaleissa 8,2 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin puolue on menettänyt erityisen suuresti siellä, missä sen kannatus ennen on ollut suurinta.

Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai lähes puolet äänistään kunnista, joissa sillä oli yli 15 prosentin kannatus. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai näissä kunnissa noin 44 000 ääntä vähemmän.

Toisaalta Helsingissä vasemmistoliiton äänimäärä on kaksinkertaistunut. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai Helsingissä 21 366 ääntä, mutta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai Helsingissä 42 899 ääntä.

– Vasemmistoliiton kannatus on siirtynyt maaseudulta suurempiin kaupunkeihin ja teollisuuspaikkakunnilta yliopistokaupunkeihin, Pietiläinen kirjoittaa.

Tampereella muutos tosin ei ole ollut yhtä voimakas. Vihreillä ja SDP:lla on kaupungissa ollut kilpailevia, suuria äänimääriä kerääviä ehdokkaita.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt