LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Varoitus USA:sta: Suodaanko Venäjälle mahdollisuus toteuttaa uhkauksensa?

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs vertaa Venäjän kaasua Troijan hevoseen.

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs varoittaa Eurooppaa venäläisvetoisesta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta, jonka vaikutukset saattavat hänen mukaansa osoittautua kohtalokkaiksi.

– EU:lla on vain kerran sukupolvessa koittava tilaisuus höllentää Venäjän energian tiettyihin Euroopan osiin kohdistuvaa kuristusotetta, suurlähettiläs Gordon Sondland toteaa Financial Timesin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

– Jos Eurooppa sallii uusia venäläisiä kaasun valtasuonia maanosan ytimeen, se saa havaita isännöivänsä Troijan hevosta. Valmistuttuaan uudet kaasuputket antavat Moskovalle tilaisuuden toteuttaa julkiset uhkauksensa Ukrainan kautta tapahtuvan kaasun kauttakulun lopettamisesta ja siten katkaista maan elintärkeän yhteyden länteen, Sondland sanoo.

Venäjän vuonna 2014 toteuttama Krimin valtaus, jonka kansainvälinen yhteisö on laajasti tuominnut, ja sitä seuranneet venäläisen valtionyhtiö Gazpromin toistuvat toimituskatkokset havahduttivat hänen mukaansa Euroopan komission etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja.

– Silti Venäjä on edelleen Euroopan johtava maakaasun toimittaja, ja sen markkinaosuus on [Krimin] invaasion jälkeen vain vahvistunut 30 prosentista vuonna 2014 aina 37 prosenttiin viime vuonna, suurlähettiläs muistuttaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei hänen mukaansa epäröi käyttää energiaa poliittisena aseena.

– EU:n ei pitäisi kaasutoimituksissaan tukeutua Harry Potterin konnan lordi Voldemortin ylävartalo paljaana -versioon, vaikka hänen kaasunsa olisikin hieman halvempaa. Parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla, Putinin tunnettuihin poseerauskuviin viittaava Sondland sanoo.

Nord Stream 2:n asemesta EU-maiden kannattaisi Sondlandin mielestä hankkia maakaasunsa itäiseltä Välimereltä, Kaspianmereltä ja Yhdysvalloista. Hän tyrmää väitteet, joiden mukaan USA vastustaisi venäläisiä kaasuputkia vain kasvattaakseen oman nesteytetyn maakaasunsa markkinoita.

– Tukemme Euroopan energiaturvallisuudelle on ollut transatlanttiselle suhteelle tunnusomaista kylmän sodan päättymisestä lähtien.

 ”Sataprosenttisesti poliittinen hanke”

Venäjän entinen apulaisenergiaministeri Vladimir Milov kiisti aiemmin tässä kuussa näkemykset, joiden mukaan Itämeren alittavaa Nord Stream 2 -kaasuputkea tulisi käsitellä puhtaasti kaupallisena hankkeena.

– Nord Streamia voi toki tarkastella yksinomaan kaupallisesta näkökulmasta, jos ei jostain syystä halua tunnistaa sen ilmiselvää poliittista ulottuvuutta, Milov sanoi Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

Gazpromin muista venäläisistä valtionyhtiöistä poikkeava verotuskohtelu viittaa Milovin mukaan siihen, että yhtiö ei toteuta liiketaloudellista, vaan nimenomaan poliittista tehtävää.

– Huomionarvoista on myös se, että kun öljy-yhtiöt maksavat korvausta mineraalivarojen hyödyntämisestä noin 100 dollaria öljytonnilta, Gazpromin ei jostain syystä tarvitse maksaa maakaasustaan kuin noin 30 dollaria tuhatta kuutiometriä kohti, Milov tähdensi.

– Erityisen mielenkiintoisia ovat Gazpromin argumentaatiossa usein toistuvat viittaukset Ukrainan valtiollisen kaasuyhtiön perimiin korkeisiin tariffeihin. Gazprom jättää kuitenkin mainitsematta, että tariffit olivat taannoin Euroopan edullisimmat ja Ukraina mitä luotettavin kumppani, kunnes Venäjä keskeytti kahdesti kaasutoimituksensa ja hyökkäsi maahan. Tariffien nousu nykytasolle on siis seurausta Venäjän ja Gazpromin omista toimista.

Milovin mukaan Gazprom on käytännössä ollut yksi niistä välineistä, jonka avulla presidentti Putin on pyrkinyt kiristämään Ukrainaa.

– Kaiken tämän perusteella uskallan sanoa, että Nord Stream 2 on tosiasiassa sataprosenttisesti poliittinen projekti, hän totesi Verkkouutisille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt