X
SULJE MAINOS
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Valtuutettu IL:lle: Lapset altistetaan ilman mitään suojaustoimia

Koronatapauksia todetaan nyt eniten alle 10-vuotiailla lapsilla.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vaatii Iltalehdessä, että aikuiset alkavat suojata lapsia koronavirukselta.

Viime viikkoina koronatartuntoja on todettu määrällisesti eniten alle 0–10-vuotiailla ja seuraavaksi eniten 10–20-vuotiailla. Alle 12-vuotiaita ei Suomessa rokoteta koronavirusta vastaan.

Pekkarisen mukaan Suomen koronapolitiikka on ollut lasten näkökulmasta epäoikeudenmukaista. Ennen suositusten ja rajoitusten purkua olisi pitänyt odottaa, että teini-ikäiset on rokotettu ja rokotuslupa 5–11-vuotiaille myönnetty.

– Aikataulu on tiedetty koko ajan ja elokuussa bilettäminen aloitettiin silti, Pekkarinen sanoo.

Hänen mukaansa aikuisten etätyösuositus, kokoontumisten rajoittaminen, turvavälit ja kasvomaskisuositus voisivat suojata lapsia.

– Tiedän, että ihmiset ovat turhautuneita ja kansantalouden paineet ovat kovat. Mutta nyt pitäisi kaikin keinoin turvata jatkuvuus kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

Pekkarisen mielestä pahimmilla epidemia-alueilla on tehty virheitä myös kouluissa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla luovuttiin turvaväleistä ja kasvomaskeista sekä alettiin sekoittaa eri opetusryhmiä.

– Jos tähän ei tule muutosta, pelkään, että koulujen karanteenit lisääntyvät ja joudutaan siirtymään etäopetukseen, Pekkarinen sanoo.

Rajoitusten kiristäminen voi tarkoittaa sitä, että lasten harrastustoiminta vaarantuu. Esimerkiksi STM:n antamassa toimintasuunnitelmassa ja valtioneuvoston strategiassa sanotaan, että lapsiin kohdennettavat rajoitukset ovat viimesijaisia.

Pekkarinen sanoo, että tämä on hyvä lähtökohta, mutta lapsen edun arviointi on aina tilannekohtaista.

– Ei lapsen edun ensisijaisuus ole sitä, että lapset altistetaan ilman mitään suojaustoimia ja laissez-faire on joka puolella. Suojaus- ja rajoitustoimia pitää ottaa käyttöön ensisijaisesti aikuisväestön keskuudessa, mutta tarvittaessa myös lasten ja nuorten arjessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt