Novichok-myrkkyjen kehittäminen oli yksi Neuvostoliiton salaisimmista projekteista. / Youtube

Valmistettiinko Novichok-hermomyrkkyä myös Venäjän ulkopuolella?

Huippusalaisen projektin paljastuttua myrkyn kemiallinen rakenne levisi julkisuuteen, minkä vuoksi sitä voisi valmistaa myös muualla.

Britannian mukaan entinen venäläisvakooja Sergei Skripal ja hänen Julia-tyttärensä myrkytettiin Neuvostoliitossa kehitetyllä, erittäin voimakkaalla sotilastason Novichok-hermokaasulla.

On arveltu, että myrkky oli levitetty Skripalin ajoneuvon ovenkahvaan. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapahtuneeseen ja kuvaillut brittien syytöksiä provokaatioksi.

Novichok-aineita neuvostoaikana kehittänyt ja niiden olemassaolon lännelle paljastanut venäläiskemisti Vil Mirzajanov on todennut, että vain Venäjä voi olla vastuussa murhayrityksestä.

Hänen mukaansa myrkky on voitu kuljettaa Britanniaan kahtena vaarattomana aineena ja yhdistää tappavaksi aerosolisuihkeeksi vasta paikan päällä.

Asiantuntijoiden mukaan Novichok-myrkkyjen kehittäminen oli yksi Neuvostoliiton salaisimmista projekteista.

Vuonna 1987 Shikhanin laboratorio Keski-Venäjällä avattiin myös länsimaisille asiantuntijoille ja toimittajille. Tempaus oli osa Neuvostoliiton ja länsimaiden välistä liennytystä.

Länsimaidelle delegaatiolle esiteltiin muun muassa VX-hermokaasua ja sinappikaasua. Novichokia kehittäneet laboratoriot pidettiin silti suljettuina, Wall Street Journal kertoo.

Projektin paljastuessa myös tiedot hermomyrkyn kemiallisesta rakenteesta levisivät julkisuuteen.

Kemiallisten aseiden valvontaan erikoistunut Ralf Trapp toteaa, että tämä periaatteessa mahdollisti Novichok-myrkkyjen valmistamisen myös Venäjän rajojen ulkopuolella.

– Kemiallista koostumusta on käsitelty julkisuudessa. Tiedämme silloisen Tsekkoslovakian tehneen samankaltaista sotilaallista tutkimusta 1980-luvulla. Olen varma, että tilanne on sama myös muiden maiden osalta, Trapp sanoo.

Epäilyttävä murha 1990-luvulla

Vuonna 1995 tapahtunut venäläispankkiiri Ivan Kivelidin myrkytys tehtiin mahdollisesti samalla hermomyrkyllä.

Syyttäjä Yuri Seminin mukaan murhaaja olisi voinut hyvinkin saada käyttöönsä Novichok-myrkkyä maan sekavan poliittisen tilanteen vuoksi. Murhassa käytettyä myrkkyä ei koskaan kerrottu julkisuuteen.

– Tuolloin ihmiset yrittivät selvitä kaikin keinoin. Laboratorion kemisti olisi voinut hyvinkin tarjota ”keksintöään” myyntiin, Semin kertoi venäläismedialle.

Chatham House -tutkimuslaitoksen Keir Giles ei silti usko, että hermomyrkkyjä olisi vuotanut armeijan ulkopuoliseen käyttöön.

– On vaikea kuvitella, että niin tiukasti valvottua ainetta voitaisiin kuljettaa Britanniaan ilman Venäjän tiedustelupalvelun johdon hyväksyntää, Giles sanoo.

Alexander Litvinenkon tapauksessa radioaktiivisia jäämiä löydettiin baareista, takseista ja lentokoneista. Jäljet näyttivät johtavan Venäjälle.

Novichokin rakenteen vuoksi sen jäljittäminen on huomattavasti vaikeampaa. Myrkyn osat voidaan yhdistää vain vähän ennen käyttöä.

Juuri tämän vuoksi Novichok on hyödyllinen Venäjän turvallisuuspalvelulle. Myrkkyä ei voi jäljittää, mutta se jättää silti jälkeensä ”Kremlin käyntikortin”.

– Tässä on kyse salamurhien teatraalisuudesta. Siitä, että murhilla halutaan lähettää viesti, tutkija Mark Galeotti pohtii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt