Koronatiedotusta Helsinki-Vantaan lentokentällä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Vaatimus pääministerille: Rajavalvonta kuriin

Kansanedustaja Mia Laihon mukaan korkean koronariskin maista voi rampata Suomessa.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laihon mukaan rajan koronavalvonta ei riitä. Hän suuntaa sanansa pääministeri Sanna Marinille (sd.)

– Täällä voi rampata päivittäin ihmisiä korkean koronariskin maista lento-maa tai meriteitse, Laiho päivittelee.

– Samanaikaisesti lapset ja nuoret eivät pääse harrastuksiin, osa etäopetuksessa ja riskiryhmät eristyksissä. Sellaiset rajoitukset täällä. Rajavalvonta kuriin!, hän jatkaa.

Suomelle on esitetty alkuvuodesta eri tahoilta nykyistä tiukempia rajatoimia. Erityistä huolta ovat herättäneet entistä herkemmin leviävät Britanniasta ja Etelä-Afrikasta lähteneet koronamuunnokset. Niitä on todettu jo Suomessakin.

Esimerkiksi asiantuntijoiden Eroon koronasta -vapaaehtoisverkosto julkaisi tällä viikolla muistion, jossa varoitetaan Suomen epidemian voivan kriisiytyä vain viikoissa. Asiantuntijat suosittelevat muistiossa tukahduttamista ja tiukkoja rajatoimia. Koronaviruksen tilannekuvan katsotaan muuttuneen etenkin entistä herkemmin tarttuvien virusmuunnosten leviämisen takia.

Julkisuudessa on ollut esillä myös oikeustieteilijä Martin Scheininin esitys uusista sisä- ja ulkorajasäännöistä.

Korkean koronailmaantuvuuden maista tuleville suositellaan tällä hetkellä Suomessa kymmenen vuorokauden omaehtoista karanteenia. Sitä voi kuitenkin lyhentää kahdella negatiivisella testillä. Jos matkustajalla on puolestaan negatiivinen testitulos lähtömaastaan ja matkustaja on Suomessa alle 72 tuntia, ei omaehtoista karanteenia tai toista testiä tarvita.

Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn.

Kaikkia 11. tammikuuta lähtien voimassa olevia rajoituksia voi tarkastella tämän linkin takaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt