Verkkouutiset

Asiantuntijat ihmettelevät Venäjän uutta supertankkia – “suuren mittakaavan sotaan”

Venäjän suitsuttama T-14 Armata -panssarivaunu ei vakuuta asiantuntijoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä esitteli uuden T-14 Armata -panssarivaununsa virallisesti Moskovan Punaisella torilla järjestetyssä voiton päivän paraatissa toukokuun alussa (alla videolla kohdassa 1:00:35). Täysin uusi panssarivaunu rakentuu monikäyttöiselle Armata-alustalle, jolle Venäjä aikoo perustaa suuren osan tulevista panssariajoneuvoistaan.

Armatan ominaisuuksista on kiertänyt runsaasti huhuja mediassa jo kauan ennen sen virallista julkistamista. Venäläislähteiden mukaan tankki on jopa 20 vuotta edellä länsimaisia vaunuja. Armatan väitetään nojaavan vahvasti automatisoituihin toimintoihin. Sen tykkitorni on miehittämätön ja latausjärjestelmä automaattinen.

Vaunun kenties hurjin väitetty ominaisuus on sen torjuntajärjestelmä. Järjestelmän väitetään kykenevän havaitsemaan ja pysäyttämään tankkia kohti ammutut panssarintorjuntaohjukset ja jopa tykistön tai toisten panssarivaunujen ammukset. Mikäli se toimii väitetyllä tavalla, on kyse varsin edistyneestä ja täysin ainutlaatuisesta sovelluksesta panssarivaunukäytössä.

Voice of American mukaan vaunun valmistaneen Ural Transport Machinesin johtava suunnittelija Andrei Terlikov on väittänyt, että vaunun reaktiivipanssarointi kestää kaikkien Nato-maissa käytössä olevien taistelupanssarivaunujen käyttämät ammukset. Terlikovin mukaan panssariinkin kuuluu ”aktiivinen suojausjärjestelmä”, joka kykenee laskemaan etukäteen, minne vaunua kohti tuleva ammus osuu ja neutraloimaan osuman.

Automaattisiin puolustusjärjestelmiin on suhtauduttu länsimaisissa lähteissä varsin skeptisesti.

Asiantuntijat varovaisia

Brittiläisen puolustusalan IISS -ajatushautomon (International Institute of Strategic Studies) asiantuntija Henry Boyd suhtautuu Armataan varovaisesti.

”Meidän täytyy odottaa jonkin aikaa, ennen kuin tiedämme, millainen tankki on verrattuna nykyisiin länsivaunuihin. Asejärjestelmään ei lopulta tulla sisällyttämään kaikkia mainostettuja ominaisuuksia. Se on yksinkertaisesti liian kunnianhimoinen. Kustannukset tulevat vastaan jossain vaiheessa”, hän sanoo.

Armatan arvioitu hinta on noin 8 miljoonaa dollaria kappaleelta. Esimerkiksi Venäjän armeijan laajasti käyttämä T-72 -vaunu maksaa noin 1-2 miljoonaa dollaria kappaleelta. Venäjän talousvaikeudet tulevatkin varmasti vaikuttamaan siihen, kuinka paljon uusia vaunuja tilataan.

Vanhempi tutkija Johan Norberg ruotsalaisesta puolustusalan FOI-tutkimuslaitoksesta (Totalförsvarets forskningsinstitut) sanoo Defence Mattersille, ettei Euroopan tulisi huolia Armatasta tai muistakaan uusista venäläisistä asejärjestelmistä. Hänen mukaansa todellinen huolenaihe on se, että Venäjän hallitus on lisännyt sortotoimiaan rajojensa sisällä ja käynyt yhä aggressiivisemmaksi niiden ulkopuolella.

”Se on valmistellut armeijaansa, ja osaksi myös koko yhteiskuntaansa, suuren mittakaavan sotaan. Eurooppa ei ole ottanut samoja askeleita”, Norberg toteaa.

Hän muistuttaa, ettei uusi panssarivaunu tarkoita vielä muutosta Venäjän asevoimien sotilaallisissa kyvyissä. Se saavutetaan harjoitusten ja toimivan komentojärjestelmän kautta.

”Tässä kontekstissa yksi panssarivaunumalli merkitsee varsin vähän”, hän toteaa.

Johan Norbergin mukaan Venäjällä on tällä hetkellä aktiivipalveluksessa noin 2 500 taistelupanssarivaunua. Lisäksi erilaisissa valmiustasoissa on vielä jopa noin 18 000 tankkia, joita voidaan päivittää taistelukuntoon tarpeen niin vaatiessa.

T-14 Armatan valmistus on määrä aloittaa vasta vuonna 2018. Määrät ovat tuskin ainakaan aluksi suuria.

Venäjän asevoimiin erikoistunut Harvardin yliopiston tutkija ja CNA Corporation -ajatushautomon asiantuntija Dmitri Gorenburg on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa T-14 voi olla hyväkin panssarivaunu, jos sen väitetyt ominaisuudet pitävät paikkansa. Gorenburg korostaa, että tankista on tulossa kuitenkin kallis, eikä sitä saada palvelukseen sellaisia määriä, joilla olisi merkitystä.

”Venäjän viranomaiset sanovat kustannuksien olevan 2,5 kertaa alkuperäistä arviota korkeammat. Tämä tulee rajoittamaan hankintoja lähitulevaisuudessa. On epätodennäköistä, että siitä saadaan korvaaja T-72:lle ja muille neuvostoaikaisille tankeille”, hän arvioi.

Arvostetun IHS Janesin Venäjän ja Itä-Euroopan asevoimiin erikoistunut analyytikko Konrad Muzyka muistuttaa yhden panssarivaunuista hajonneen Venäjän voiton päivän juhlien harjoituksissa.

”Moskovassa esitellyt vaunut olivat jotakin prototyypin ja sarjatuotantomallin väliltä”, hän sanoo.

Muzykan mukaan T-14 Armatan kaltaisen vaunun ja sen modulaarisen perusrakenteen kehittäminen on pitkällä tähtäimellä järkevä ratkaisu, joka tulee kasvattamaan Venäjän panssarijoukkojen iskukykyä.

Vaikka tankki ei vielä olekaan aktiivipalveluksessa, tulisi Nato-maiden ryhtyä hänen mielestään suunnittelemaan uudenlaista panssarivaunua vastatakseen Armatan ominaisuuksiin. Hänen mukaansa automaattisen torjuntajärjestelmän vaikutukset esimerkiksi panssarintorjuntaohjuksien tehokkuuteen ovat huolestuttavia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)