Verkkouutiset

Ukrainalaisten hätähuutona julkaistu kirje tuli Putinin avustajan kautta

Sähköpostivuodon perusteella Vladimir Putinin avustaja sai korjattavakseen Itä-Ukrainan asukkaiden nimissä tehdyn kannanoton.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainalainen Cyberjunta-hakkeriryhmä on vuotanut valtavan määrän sähköposteja, jotka ovat sen mukaan peräisin Venäjän presidentti Vladimir Putinin vaikutusvaltaiselta avustajalta Vladislav Surkovilta.

Atlantic Council -ajatushautomon Digital Forensic Research Lab on käynyt läpi tuhansia sähköposteja käsittävän vuodon, jota se pitää aitona. Se kertoo Medium-sivuston artikkelissaan viestien paljastuksista.

Eräs kiinnostava löydös liittyy 25. elokuuta 2014 lähetettyyn sähköpostiin. Tuolloin Surkov sai viestin pelkkää Govorun -sukunimeä käyttävältä Venäjän valtion viranomaiselta. Siinä käsiteltiin ”Donbassin kansalaisten edustajien” kirjettä Ukrainan hallitukselle.

Viestin otsikko kuuluu ”korjauksia tekstiin”.

Väitetysti Itä-Ukrainan Donetskin paikallisilta kansalaisilta tulevassa kirjeessä kuvataan, millaisia kauhuja Ukrainan armeijan toimista on aiheutunut ja vaaditaan Ukrainan antiterrorismioperaatioksi (ATO) nimittämien sotatoimien lopettamista Itä-Ukrainassa.

Sähköposti oli tullut alkujaan Govorunille Russian Reporter -lehden päätoimittajalta Vitali Leibiniltä. Kirje julkaistiin lehdessä muutamaa päivää myöhemmin. Siihen oli tehty pieniä muutoksia.

Myös moni muu venäläismedia uutisoi kirjeestä. Niiden joukossa oli esimerkiksi Venäjän valtion omistama RT. Kirjeestä kerrottiin Donetskin asukkaiden aitona hätähuutona, vaikka se todellisuudessa kulkikin julkisuuteen Kremlin kautta.

Verkkouutiset on kertonut sähköposteista aiemmin tässä. Sähköpostit sisältävät muun muassa kaikkiaan 22 sivua asiakirjoja, joissa käydään läpi suunnitelma, johon kuuluu kansallismielisten ja separatististen poliitikkojen tukemista ja pyrkimys saada aikaiseksi ennenaikaiset vaalit Ukrainassa. Viesti on päivätty elokuun lopulle. Toimintaikkunaksi kaavaillaan tämän vuoden marraskuusta ensi vuoden maaliskuuhun ulottuvaa aikaa.

Atlantic Councilin selvityksen perusteella kaikki viittaa siihen, että viestit ovat aitoja. Myös Ukrainan tiedustelupalvelu on kertonut pitävänsä viestejä aitoina.

Kreml on kiistänyt hakkereiden väitteet Vladislav Surkovista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)