Verkkouutiset

Venäjällä on oikeasti vain 300 USA:n diplomaattia – miksi Vladimir Putin vaatii 755:tä lähtemään?

Yhdysvaltojen valtion tehtävissä on Venäjällä vain noin 300 amerikkalaista. Suurin osa työntekijöistä on venäläisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on uutisoitu vaatineen, että 755 amerikkalaisen diplomaatin on lähdettävä Venäjältä. Toimenpide on virallisesti vastaus Yhdysvaltojen suorittamiin venäläisdiplomaattien karkotuksiin.

Presidentin lausunnon tarkka sanamuoto on kuitenkin mielenkiintoinen. Sanasta sanaan Putin totesi, että ”755 henkilön on lopetettava toimintansa” Venäjällä.

Tästä löytyvässä amerikkalaisessa viranomaisraportissa käydään läpi Venäjällä olevien Yhdysvaltojen edustustojen ja muiden toimijoiden henkilöstöä. Sen mukaan kaikkiaan 1 279 työntekijästä peräti 867 oli tuolloin palkattu Venäjältä ja siis myös mitä todennäköisimmin Venäjän kansalaisia. Yhdysvaltojen kansalaisia oli vain 333. Vuoden 2013 raportissa ei kerrota kansalaisuustietoja 79 työntekijän osalta.

Washington Postin mukaan tarkkoja nykyisiä työntekijämääriä ei kerrota, mutta ne ovat 1 200 ihmisen luokkaa.

Venäjän päällisin puolin kovalta kuulostava vaatimus diplomaattien määrän vähentämisestä tuleekin mitä todennäköisimmin merkitsemään lähinnä paikallisen siviilihenkilökunnan määrän leikkaamista.

Suurin yksittäinen osasto, jonka alaisuudessa Yhdysvaltojen valtion henkilökunta työskentelee Venäjällä, on tukitoiminnoista vastaava ICASS. Kaikkiaan peräti 652 Venäjän amerikkalaisesta henkilöstöstä oli sen listoilla vuonna 2013. Heistä 603 kuului ”ulkomaiseen kansalliseen henkilöstöön”, eli oli siis venäläisiä.

ICASS:n toimenkuva paljastaa, millaisia töitä tekevästä väestä on kyse. Osasto vastaa esimerkiksi ajoneuvopalveluista, matkustuspalveluista, postituksesta, toimistotuesta, laskutuksesta, tilintarkastuksesta ja rakennusasioista.

Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman hallinto sulki viime vuoden joulukuussa kaksi Venäjän diplomaattien käyttämää rakennusta ja karkotti 35 venäläistä diplomaattia. Toimenpiteet olivat vastaus Venäjän Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin kohdistamiin vaikuttamisoperaatioihin.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan rakennukset olivat käytännössä vakoilukeskuksia.

Venäjä päätti tuolloin olla ensin vastaamatta amerikkalaistoimiin, koska se halusi neuvotella asiasta tulevan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)