Verkkouutiset

Vladimir Putinin Top 9 kiellot: kaikki tämä on nyt kiellettyä Venäjällä

Venäjä on kieltänyt muun muassa homopropagandan levittämisen ja pitsisten alusvaatteiden myynnin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putinin Venäjä on kieltänyt monia asioita viime aikoina. Osa kielloista huolestuttaa ihmisoikeusaktivisteja, kun taas tietyt kiellot ovat huvittavia ulkopuolisille tarkkailijoille.

Tästä linkistä löytyvät CNN:n listaamat yhdeksän mielenkiintoisinta asiaa, jotka Putinin hallinto on kieltänyt.

Homopropaganda

Putin allekirjoitti 2013 kesällä lastensuojelulakiin muutoksen, joka kieltää ”muiden kuin perinteisten seksuaalisuhteiden propagoinnin alaikäisille” valtakunnallisesti.

Pietarissa ja muutamalla muulla alueella on säädetty jo aiemmin niin kutsutulle homopropagandalaille, joka kieltää ”sodomian, lesbosuhteiden, biseksuaalisuuden, transsukupuolisuuden ja pedofilian” propagoinnin alaikäisille.

Homopropagandan levittämisestä internetissä voi saada enimmillään tuhansien eurojen sakot.

Blogit

Venäjällä viime vuonna hyväksytyn lain mukaan jokaisen bloggarin, jonka blogissa vierailee päivittäin vähintään 3 000 kävijää, on rekisteröidyttävä sekä luovutettava viranomaisten tietoon henkilötietonsa, nimikirjaimensa ja sähköpostiosoitteensa.

Kun rekisteröinti on suoritettu, koskevat bloggaria samat velvollisuudet kuin valtamediaakin: ei pornografiaa, kunnianloukkauksia tai hävytöntä kielenkäyttöä.

Länsimainen ruoka

Venäjän presidentti Vladimir Putin kielsi viime vuonna suurimman osan elintarvikkeiden maahantuonnista Yhdysvalloista, EU-alueelta, Kanadasta, Australiasta ja muutamista muista maista. Länsimaisen ruoan maahantuonnin kieltäminen oli vastaisku länsimaiden Venäjälle asettamille pakotteille.

Venäläiset ruoantuottajat kuitenkin valittavat, että kieltoa ei noudateta kunnolla ja länsimaiset elintarvikkeet löytävät edelleen tiensä venäläisiin supermarketteihin. Tästä syystä Putin määräsi hiljattain kaikki länsimaiset elintarvikkeet Venäjällä tuhottaviksi.

John McCain

Venäjä on asettanut yhdysvaltalaissenaattori John McCainin ja muita amerikkalaisia sekä eurooppalaisia virkamiehiä maahantulokieltoon Venäjälle osana länsimaita vastaan suuntaamiaan toimia.

Venäjä kielsi vastapakotteena lähes kaiken ruokatuonnin viime vuoden elokuussa EU-maista, Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Norjasta.

EU-maat ja muut länsimaat ovat puolestaan asettaneet Venäjälle muun muassa rahoitukseen ja energiasektoriin kohdistuvia pakotteita, koska Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä ja koska maa tukee Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja.

Verkkomeemit

Maan viestintäviranomainen Roskomnadzor kielsi keväällä sellaiset julkisuuden henkilöiden kuvista tehnyt meemit, jotka antavat henkilön persoonasta väärän kuvan. Tällaisia voivat olla meemit, jotka häpäisevät julkisuuden henkilön kunniaa, arvokkuutta tai liiketoimintaa.

Muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinista on levinnyt Ukrainan kriisin aikana hurja määrä meemejä, joissa presidentti muun muassa kalastaa ilman paitaa ja ratsastaa karhulla.

Tom Hardy -elokuvat

Tom Hardyn, Gary Oldmanin ja Noomi Rapacen tähdittämä Child 44 -elokuva kiellettiin Venäjällä tänä vuonna. Venäjän kulttuuriministerin mukaan elokuva vääristelee historiaa ja esittelee Josif Stalinin neuvostohallinnon väärässä valossa.

Kiroilu

Venäjä kielsi viime vuonna kiroilun elokuvissa, näyttämöillä ja kirjoissa. Kiroiluun syyllistyviä yksityishenkilöitä uhkaa 30 euron sakko. Yhtiöt saattavat joutua maksamaan 600 euron sakon.

Huumeisiin liittyvät verkkosivut

Netin vapaa tietosanakirja on vaikeuksissa Venäjällä. Tietosanakirja Wikipediaan pääsee kuitenkin taas Venäjän alueella. Pääsy Wikipediaan estettiin hetkeksi huumeartikkelin vuoksi.

Elokuussa mediaa valvova Roskomnadzor kielsi vähäksi aikaa Reddit-sivuston sieniartikkelin vuoksi.

Pitsiset alusvaatteet

Viime vuonna voimaantulleen lain myötä kaupat eivät saa myydä pitsisiä alusvaatteita Venäjällä, Kazakstanissa ja Valko-Venäjällä. Laki koskee kaikkia kolmea maata maiden välisen tulliliiton vuoksi. Laki määrättiin jo muutama vuosi sitten, mutta sitä oli noudatettava vasta viime kesästä lähtien.

Kielto koskee alusvaatteita, jotka sisältävät alle kuusi prosenttia puuvillaa. Kiellon syy on niiden vähäinen kyky imeä kosteutta, mikä puolestaan on epähygieenistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)