Verkkouutiset

ISIS muutti terrorihyökkäysten pelisäännöt – ”maailmanlopun sota” lännen kanssa

Islamilainen valtio on lisännyt hyökkäyksiään sekä länsimaissa että Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Islamilainen valtio loi noin vuosi sitten maailmanlaajuisen strategiansa, joka on johtanut erilaisiin hyökkäyksiin ja pidätyksiin yli kahdessatoista eri maassa, kertoo New York Times.

Isis perusti viime kesäkuussa Irakissa ja Syyriassa hallitsemalleen alueelle islamilaiseen šaria-lakiin pohjautuvan kalifaatin.

Isiksen strategia perustuu kolmeen pilariin:

– alueellisen konfliktin lietsominen hyökkäysten avulla Irakissa ja Syyriassa;

– suhteiden luominen jihadistiryhmiin, jotka pystyvät suorittamaan sotilasoperaatioita Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa;

– Isikseen myötämielisesti suhtautuvien henkilöiden tukeminen ja inspiroiminen hyökkäysten suorittamiseksi länsimaissa.

”Isiksen tavoitteena on laajentua ja lietsoa mahdollisesti maailmanlaajuista, apokalyptista (maailmanlopun) sotaa alueellisten yhteistyökumppaneidensa avulla”, sanoo Institute for the Study of War -tutkimuslaitoksen analyytikko Harleen Gambhir.

Viime syksynä Isis kehotti kannattajiaan tekemään hyökkäyksiä länsimaita vastaan. Yksittäiset tekijät ovat suorittaneet teknisesti vaatimattomia hyökkäyksiä – ampumiset, panttivankien ottaminen – jotka ovat keränneet paljon huomiota.

”Al-Qaida halusi aina tehdä vaikuttavia hyökkäyksiä, mutta Isis muutti sen. Isis ei halua tehdä vaikuttavia hyökkäyksiä. He tekevät hyökkäyksiä, jotka synnyttävät vaikuttavia reaktioita”, kertoo entinen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijä Patrick M. Skinner.

Isis on lisännyt toimiaan myös Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Jihadistit ovat perustaneet virallisia maakuntia Afganistanin, Algerian, Egyptin, Libyan, Nigerian, Pakistanin, Saudi-Arabian ja Jemenin alueille, joissa on Isikselle uskollisia verkostoja.

Skinnerin mukaan toistaiseksi ei tiedetä, miten tiiviisti Isiksen johto pitää yhteyttä alueellisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vaikka jjihadistit tukevat joitakin ryhmiä, toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että Isis kykenee johtamaan alueellisia toimijoita yhteisenä rintamana.

Gambhirin mukaan hiljattain tehty raketti-isku monikansallisia joukkoja vastaan Egyptissä saattaa olla merkki Isiksen kehittyneistä kyvyistä. Hyökkäys voi enteillä laajempaa strategiaa, jolla pyritään murtamaan Yhdysvaltain johtamaa kansainvälistä liittoumaa, joka tekee ilmaiskuja Isistä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)