X
SULJE MAINOS
Ilkka Oksala. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Työnantajat suopeita lyhennetylle työajalle, palkankin joustettava

EK:n mielestä lyhennettyjä työviikkoja ei pidä ottaa laajemmin käyttöön.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksalan mukaan lyhennetystä työviikosta voidaan neuvotella paikallisesti.

– Työajoista voidaan sopia paikallisesti ja se varmasti lisääntyy. Lyhemmästä työpäivästä maksetaan tietenkin vähemmän kuin täyspitkästä, Oksala tviittaa.

Tiistaina uutisoitiin Islannissa tehdystä kokeilusta, jossa julkisen puolen työntekijät kokeilivat lyhennettyä työviikkoa. Viikoittainen työaika väheni kokeilussa 40 tunnista työpaikasta riippuen 36 tai 35 tuntiin, mutta palkka pysyi samana.

– Yleistä työajan lyhentämistä ei kannata toteuttaa. Meillä työajat ovat jo valmiiksi lyhyitä muuhun Eurooppaan verrattuna, Oksala sanoo.

Iltalehti kysyi eduskuntapuolueiden johdolta, tulisiko heidän mielestään Suomen ottaa laajemmin käyttöön lyhennettyjä työviikkoja tai työpäiviä tai järjestää tästä kokeilu.

Kokoomus, perussuomalaiset ja liike nyt eivät kannata työajan lyhennystä. Kristillisdemokraatit kannattavat sitä vain silloin, jos paikallista sopimista laajennettaisiin ja lyhennyksestä sovittaisiin paikallisesti.

Hallituspuolueista tulee enemmän tukea työajan lyhennykselle. SDP, vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat työajan lyhennystä. Keskusta ei ota siihen suoraan kantaa, ja RKP ei kannata sitä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt