Verkkouutiset

Tapahtuma-alan rajoituksiin vaaditaan muutosta – ”olisi pitänyt jo toimia”

Taide- ja kulttuurialan järjestön mukaan koronarajoitusten pitäisi kohdella yhdenvertaisesti eri alojen toimijoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronakriisin myötä asetetut rajoitukset ovat iskeneet matkailu- ja ravintola-alan ohella erityisesti taide- ja kulttuurialan työntekijöihin ja yrittäjiin.

Monet ovat hämmästelleet tilannetta, jossa artistin läsnäolo voi vähentää tilaan päästettävien asiakkaiden määrää jopa sadoilla hengillä. Taustalla ovat olleet ravintolatoiminnalle ja yleisötilaisuuksiin laaditut ja toisistaan poikkeavat rajoitukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n puheenjohtaja Juha Isotalon mukaan epidemian hoidossa on onnistuttu pääosin vastuullisesti. Ongelmana on, ettei lainsäädäntöä ole päivitetty riittävän nopeaan tahtiin.

– Alojen erilainen kohtelu selittyy sillä, että niitä koskeva lainsäädäntö on erilaista ja mahdollistaa erilaiset rajoitustoimet. Tämä oli hyväksyttävä selitys vajaa vuosi sitten, kun koronakriisi iski ja piti toimia nopeasti olemassaolevan laindäädännön pohjalta, Juha Isotalo sanoo Verkkouutisille.

– Nyt aikaa on kulunut niin paljon, että eduskunnan olisi pitänyt jo onnistua hyväksymään uutta, tähän tilanteeseen sopivaa lainsäädäntöä. Siinä eri alojen toimintaa tulisi voida sallia ja kieltää yhdenvertaisesti sen mukaan, mitä kulloinenkin epidemiatilanne mahdollistaa, Isotalo jatkaa.

Runsaasti ihmisiä työllistävä tapahtuma- ja kulttuuriala järjesti viime kesästä syksyyn asti tilaisuuksia virallisia suosituksia noudattaen ja niin turvallisesti kuin mahdollista. Alan toimijat ovat pitäneet kohtuuttomana, että ensimmäisten joukossa kielletyt taide- ja kulttuuritapahtumat ovat jälleen käynnistymässä vasta viimeisinä.

Isotalon mukaan olisi järkevää, jos alhaisemman riskin tapahtumia olisi mahdollista järjestää epidemiatilanteen näin salliessa. Ihmiset voitaisiin ohjata tiloista sisään ja ulos tiloista pienissä ryhmissä ja etäällä toisistaan.

– Näin toimittiin esimerkiksi suurissa teattereissa silloin kun se oli sallittua. Ihmiset tuotiin sisään pienissä ryhmissä aulojen ruuhkaantumisen välttämiseksi ja etäisyydet seurueiden välillä olivat esitysten aikana suuret, Juha Isotalo sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)