Verkkouutiset

”Laivanrakennustoiminta turvattu” – valtio ja Meyer Werft ostivat Turun telakan

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kertoi maanantaina, että telakkayhtiö Meyer Werft ja Suomen valtio ovat päässeet pitkien neuvottelujen jälkeen sopimukseen Turun telakan ostosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Meyer Werftin omistusosuudeksi tulee 70 prosenttia ja valtion omistaman Teollisuussijoituksen 30 prosenttia.

– Teollisuussijoitus toimii tässä ikään kuin katalyyttinä. Ajatus on, että se tulee myöhemmin irtautumaan omistuksesta normaalin sijoituskäytäntönsä mukaisesti, minkä jälkeen telakka siirtyy kokonaan Meyerin omistukseen, Jan Vapaavuori totesi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Vapaavuori korosti, että valtio on hankkeessa mukana ainoastaan markkinaehtoisena sijoittajana, vaikka ratkaisu turvaakin käytännössä laivanrakennustoiminnan jatkumisen Turussa.

– Valtio on koko tämän harjoituksen ajan todennut hyvin johdonmukaisesti, että se voi olla mukana tällaisessa omistajajärjestelyssä edellyttäen, että se on siinä vähemmistöomistajana ja toisaalta, että se saa uskottavan teollisen kumppanin. Kolmanneksi on edellytetty, että syntyy markkinaehtoinen ratkaisu. Nämä kaikki on nyt saatu aikaiseksi.

Varsinainen kauppahinta on Vapaavuoren mukaan kansainvälisen yrityskauppakäytännön mukaisesti salainen.

– Voin kuitenkin sanoa, että yhtiön tunnetut vaikeudet ovat heijastuneet kauppahintaan, Vapaavuori totesi.

Jotta sopimus voidaan allekirjoittaa muodollisesti, vaatii se vielä Saksan kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Vapaavuori paljasti samassa yhteydessä, että TUI Cruises on tilannut Turun telakalta kaksi risteilyalusta.

– Tämäkään kauppahinta ei ole julkinen, mutta voidaan sanoa, että yhteiskauppahinta on lähes miljardi euroa ja takaa 10 000 henkilötyövuotta. Tämän ohella on optio vielä kahdesta samanlaisesta aluksesta. Yhteensä olemme siis tekemässä kahden miljardin euron kaupan kanssa 20 000 henkilötyövuotta.

Vapaavuoren mukaan valtio on sitoutunut lisäksi maksamaan kahdelle valmistuvalle tilaukselle 10 miljoonan euron innovaatiotuet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)