Verkkouutiset

EKP yllätti: Talletuskorko negatiiviseksi, uusi rahoitusoperaatio

Euroopan keskuspankki laskee ensimmäisenä suurena keskuspankkina talletuskorkonsa negatiiviseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lisäksi Euroopan keskuspankki aikoo aloittaa uuden rahoitusoperaation, jolla helpotetaan liikepankkien rahansaantia. Uusi rahoitusoperaatio on nimeltään TLTRO (targeted long-time refinancing operations) ja on suuruudeltaan 400 miljardia euroa. Viimeksi EKP suoritti vastaavan operaation (LTRO) vuonna 2012, jolloin keskuspankin tase kasvoi noin 1000 miljardilla eurolla.

Uuden ohjelman tarkoituksena on mahdollistaa uuden rahan kulkeutuminen reaalitalouteen, siis yksityiseen taloudelliseen toimintaan julkisen sektorin lainaamisen sijaan. Uutta TLTRO-rahaa ei siis voi käyttää kriisimaiden lainoittamiseen. TLTRO-operaatiossa liikepankit voivat lainata keskuspankilta 7 prosenttia kaikesta euroalueelle suuntautuvasta lainanannosta. Operaatiost on suljettu pois lainaaminen rahoituslaitoksille ja asuntolainat. Rahoitusoperaatioiden kesto on peräti neljä vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lisäksi keskuspankki valmistautuu ostamaan omaisuusvakuudellisia arvopapereita ja lopettamaan joukkolainojen osto-ohjelman (SMP) sterilisaation, mikä tarkoittaa, että ostoja ei kateta muiden arvopapereiden myynnillä.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi EKP ei aloittanut samankaltaista arvopapereiden osto-ohjelmaa (quantitative easing) kuin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, vai saatetaanko uusia toimenpiteitä nähdä tulevaisuudessa.

– Lopetammeko me tähän? Vastaus on ei. Me emme ole vielä lopettaneet, Draghi vastasi.

Katsauksessaan Draghi myös vihjasi, että EKP:n korot pysyvät alhaisina pitkään, ja tarpeen vaatiessa EKP toimii ripeästi, ja tekee uusia toimenpiteitä.

EKP:n neuvoston päätökset tehtiin yksimielisesti.

Kaikki korot alas

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti torstain korkokokouksessa laskea kaikkia korkojaan.

Pankkien talletuskorko laskee -0,10 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että liikepankkien on maksettava keskuspankille talletuksista. Tarkoituksena on houkutella liikepankit lainaamaan rahaa enemmän ulospäin tekemällä keskuspankkitalletus houkuttelemattomaksi.

Perusrahoitusoperaatioiden korko eli ohjauskorko laskettiin 0,15 prosenttiin 0,25 prosentista ja maksuvalmiusluoton korko 0,40 prosenttiin.

Euroaluetta on vaivannut ennätyksellisen alhainen inflaatio. Toukokuun inflaatiovauhti oli 0,5 prosenttia, kun EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio lähellä, mutta alle kahden prosentin.

Koronalennusten tarkoituksena on kiihdyttää inflaatio, ja välttää deflaatiokierre eli talouskasvua hidastava hintojen aleneminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)