Verkkouutiset

Yhdysvallat

”Täydellinen kosto” – jälleen kylmäävä puhe Donald Trumpilta

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on aiheuttanut jälleen puheillaan kohun. Äärikonservatiivisessa CPAC-konferenssissa lauantaina kampanjoinut Trump vannoi kostoa vastustajilleen, kertoo The Guardian. Trump pyrkii republikaanien ehdokkaaksi puolueen esivaaleissa ja tavoittelee presidenttiyttä marraskuussa järjestettävissä varsinaisissa vaaleissa.

Trumpin mukaan maa on ajautumassa istuvan presidentti Joe Bidenin johdolla kohti katastrofia. Entinen presidentti jatkoi aiemmasta kampanjoinnistaan tuttuun tapaan huomauttamalla Bidenin iästä ja huonosta muistista. Bidenin jatkokausi merkitsisi Trumpin mukaan rikollisuuden kasvua, siirtolaiskriisiä, talousromahdusta ja sotaa.

Vaalipäivästä 5. marraskuuta Trump maalaili “uutta vapautumisen päivää” kannattajilleen. 

– Mutta niille valehtelijoille, huijareille ja pettureille, jotka ovat johtaneet tämän maan hallintoa, se tulee olemaan tuomiopäivä, Trump lateli.

– Yhdysvaltain ennennäkemätön menestys tulee olemaan meidän äärimmäinen ja täydellinen kostomme, hän jatkoi.

Puheen aikana Trump ehti mainita suunnittelevansa edelleen joukkokarkotuksia ja nimittää itseään “poliittiseksi toisinajattelijaksi”. Trump vertasi hiljattain itseään viime viikolla kuolleeseen venäläiseen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyiin. Hän rinnasti omat “kamppailunsa” tuomioistuinta vastaan Navalnyin kohtaamaan terroriin Vladimir Putinin Venäjällä.

Trumpia vastaan on nostettu yhteensä 91 rikossyytettä eri osavaltioissa.

 

Ukraina paljasti rajun muutoksen sodassa, näin USA reagoi

Yhdysvaltojen asevoimat ovat uudistamassa lähestymistapaansa sodankäyntiin, kertoo Washington Post.

Uudistamistarve on kytköksissä Ukrainan sodasta saatuihin oppeihin. Sota Ukrainassa on kestänyt jo kaksi vuotta. Sodankäynti on juuttunut uuvuttamisvaiheeseen, jossa molemmat osapuolet pyrkivät kuluttamaan toista.

Sota on amerikkalaisille sotilassuunnittelijoille tutkimusmahdollisuus, viranomaiset ovat kertoneet.

Yhdysvaltain asevoimien laskelmat ovat Ukrainan sodan seurauksena muuttuneet perusteellisesti siitä, kun Yhdysvaltain asevoimat ovat itse viimeksi osallistuneet laajempaan konfliktiin.

Uusia riskejä tuovat esimerkiksi tarkkuusaseet, dronet ja digitaalinen valvonta, joiden avulla iskuja voidaan suorittaa, olivat omat joukot missä tahansa.

Washington Postin mukaan Yhdysvallat keskittyy nyt varustautumaan entistä laajempaan konfliktiin kehittyneempien vastustajien, kuten Venäjän tai Kiinan, kanssa.

Se vaikuttaa suurelta osin hylänneen kapinanvastaisen pelikirjan, joka nähtiin Irakin ja Afganistanin konfliktien tunnusmerkkinä.

Lentokoneet hälytettiin ilmaan – pieni kohde tuhottiin USA:n yllä

Yhdysvaltojen ilmavoimat ovat tuhonneet maan länsiosan yllä lentäneen ilmapallon. Lentävä esine havaittiin perjantaina Coloradon ja Utahin osavaltioiden yllä. Ilmapallo todettiin vaarattomaksi. Asiasta uutisoi BBC.

Ilmapallon alkuperä ja tarkoitus eivät ole tiedossa. Viranomaisten mukaan se ei aiheuttanut vaaraa.

Yhdysvaltojen ilmatilassa havaitut vakoilupallot aiheuttivat viime vuoden helmikuussa kiistan Yhdysvaltojen ja Kiinan välille.

Yhdysvallat ampui alas sen ilmatilassa liikkuneen kiinalaisen vakoilupallon F-22-hävittäjällä.

Kiinan ulkoministeriö kertoi tuolloin protestoivansa ”Yhdysvaltain voimallista hyökkäystä siviilikäyttöistä miehittämätöntä ilma-alusta vastaan”.

EU:lta uusi pakotepaketti Venäjälle – USA valmistelee omaansa

Paketin mukaan 106 henkilön ja 88 yhteisön lisääminen pakoteluetteloon koskee ensisijaisesti sotilas- ja puolustussektoria ja niihin liittyviä henkilöitä, mukaan lukien ne, jotka ovat mukana Pohjois-Korean asetoimituksissa Venäjälle, kertoo CNN.

Pakotteet kohdistuvat myös ”oikeuslaitoksen jäseniin, paikallisiin poliitikkoihin ja ukrainalaisten lasten laittomasta karkottamisesta ja sotilaallisesta uudelleenkoulutuksesta vastuussa oleviin henkilöihin”, ja niillä pyritään rajoittamaan Venäjän pääsyä sotilasteknologioihin, kuten lennokkeihin.

EU:n mukaan lähes 2 000 henkilöä ja yhteisöä on saanut pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti täyden hyökkäyksensä Ukrainaan lähes kaksi vuotta sitten.

Toimenpiteisiin kuuluvat varojen jäädytykset ja matkustuskiellot.

Viimeisimmän paketin kohteena olevat tahot ovat Intiassa, Sri Lankassa, Kiinassa, Serbiassa, Kazakstanissa, Thaimaassa ja Turkiss, ja niiden sanotaan ”olleen mukana elektronisten komponenttien kehittämisessä, tuotannossa ja toimittamisessa Venäjän markkinoille.”

USA:lta tulossa myös uusia pakotteita

Joe Bidenin hallinto on asettamassa pakotteita yli 500 kohteelle vastauksena Aleksei Navalnyin kuolemaan.

Pakotteet ovat ”suurin yksittäinen erä sitten (Vladimir) Putinin hyökkäyksen Ukrainaan”, valtiovarainministeriön tiedottaja sanoi torstaina antamassaan lausunnossa, ja ne kohdistuvat Venäjään ja sen sotakoneistoon.

Pakotteet tulevat sekä Yhdysvaltain valtiovarainministeriöltä että ulkoministeriöltä, tiedottaja sanoi.

Ennen ilmoitusta Biden sanoi, että hän määrää perjantaina pakotteet suoraan Putinille, jonka hän sanoi olevan vastuussa Navalnyin kuolemasta.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi tiistaina, että uudet toimenpiteet ovat ”merkittävä paketti”, joka kattaa laajan joukon Venäjän puolustusteollisuuteen ja Venäjän talouden tulolähteisiin liittyviä elementtejä.

Yhdysvaltain viranomaiset olivat työstäneet uutta Venäjän vastaista pakotepakettia jo ennen Navalnyin kuolemaa ja täydentäneet niitä oppositiojohtajan kuoleman jälkeen.

Luksusasuntoja ja satojen miljoonien dollarien vehkeilyjä: USA tehostaa pakotevalvontaa

Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti torstaina tehostavansa määräämiensä pakotteiden ja vientirajoitusten seuraamuksia. Syytteitä ja takavarikkomääräyksiä annettiin viidessä eri tapauksessa New Yorkissa, Floridassa, Georgiassa ja DC:ssa. Lisäksi tehtiin vielä kaksi uutta pidätystä.

Pidätykset tehtiin New Yorkissa, jossa viranomaiset ottivat kiinni pakotteiden kohteena olevan oligarkki Andrei Kostinin avustajaa. Kostin on Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporationin hallituksen puheenjohtaja.

Floridassa tuomioistuin nosti syytteitä Serhi Kurtšenkoa vastaan. Ukrainalainen, Venäjä-mielinen Kurtšenko on ollut pakotteiden kohteena jo kymmenen vuotta, ja nyt häntä syytetään pakotteiden kiertämisestä. Kiertäminen koskee noin 330 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Floridassa myös nostettiin menettämisseuraamuskanne, joka koskee pakotteiden kohteena olevan venäläisoligarkki Viktor Perevalovin luksusasuntoja Bal Harbourissa. Kahden asunnon arvo on 2,5 miljoonaa dollaria. Perevalov on ollut perustamassa rakennusyhtiötä, joka on toteuttanut Venäjän valtiolle rakennushankkeita Ukrainalta vallatulla Krimillä.

Georgian Atlantassa saatiin tunnustus rahanpesusta. Yhdysvaltain ja Venäjän kaksoiskansalainen Feliks Medvedev myönsi syyllisyytensä noin 150 miljoonan dollarin rahanpesuun venäläisten asiakkaidensa puolesta.

Washington DC:ssa venäläiselle liikemiehelle Vladislav Osipoville luettiin syytteitä petoksista. Osipovia syytetään vehkeilyistä, joilla on pyritty piilottamaan oligarkki Viktor Vekselbergin omistus 255-metrisen luksusjahdissa. Osipov on ollut syytettynä tapauksessa aiemminkin, mutta torstaina luettiin lisäsyytteet. Jahdin takavarikointiin voi tutustua tällä videolla.

Kaikki tapaukset liittyvät Yhdysvaltain oikeusministeriön hankkeeseen nimeltä KleptoCapture.

-Viimeisten kahden vuoden aikana toimitanryhmä KleptoCapture on pidättänyt, takavarikoinut ja hankkinut tuomioita omaisuuden menettämiseksi lähes 700 miljoonan dollarin arvosta, ja nostanut syytteitä yli 70 henkilöä vastaan kansainvälisten pakotteiden ja vientivalvonnan rikkomisesta, sanoi apulaisoikeusministeri Lisa Monaco oikeusministeriön tiedotteen mukaan.

-Julkistamamme syytteet ja toimet oligarkkeja, heidän avustajiaan ja rahanpesijöitä kohtaan ovat toimintamme seuraava luku. Niin kauan kuin Venäjän hyökkäys jatkuu, me toimimme päättäväisesti saattaaksemme sen tukijat vastuuseen. Seisomme järkähtämättä Ukrainan kansan tukena.

Alla olevalla videolla Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland kertoo uusista toimenpiteistä.

Valkoinen talo: Tehdään tämä selväksi, Avdijivkan menetys johtui kongressin toimimattomuudesta

Avdijivkan kaupunkia ei olisi menetetty, jos Ukraina ”olisi saanut kaiken tarvitsemamme tykistöammukset puolustaakseen sitä”, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo CNN:lle.

Kuleba sanoi, että ukrainalaisista sotilaista ”täytyy kunnioittaa” taistelusta Venäjää vastaan ja henkensä uhraamisesta.

– Mutta syy, miksi heidän täytyy uhrata itsensä ja kuolla, on se, että joku vielä keskustelee päätöksestä. Ja kunnioitan sisäpolitiikkaa enkä puutu siihen, mutta haluan vain kaikkien muistavan, että jokainen päivä keskustelua yhdessä paikassa merkitsee toisen kuolemaa toisessa paikassa, Kuleba toteaa viitaten Yhdysvaltain kongressiin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja, kontra-amiraali (evp.) John Kirby syytti suoraan Ukrainan vetäytymisestä Avdijivkasta kongressin republikaaneja.

– Tehdään tämä selväksi: Ukrainan päätös vetäytyä Avdijivkasta ei johtunut siitä, että he eivät olleet tarpeeksi rohkeita, ei siitä, etteivätkö he olleet tarpeeksi hyvin johdettuja, ei siitä, että heitä ei koulutettu, se ei siitä, ettei heillä ei ole taktista taitoa puolustaa itseään ja sitä kaupunkia. Se johtui kongressin toimimattomuudesta, hän sanoi tiistaina.

Aiemmin myös presidentti Joe Biden osoitti syyttävän sormensa republikaaneihin.

– Ukrainan armeija joutui vetäytymään Avdijivkasta sen jälkeen, kun ukrainalaisten sotilaiden täytyi säännöstellä ammuksia hupenevien varastojen vuoksi, mikä johti Venäjän ensimmäisiin merkittäviin voittoihin kuukausiin, hän sanoi maanantaina.

Biden korosti, että kongressin on kiireellisesti hyväksyttävä kansallisen turvallisuuden lisärahoituslaki Ukrainan varastojen täydentämiseksi.

Joe Biden syyttää kongressia Ukrainan vetäytymisestä Avdijivkasta

Lauantaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa käymässään puhelussa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Ukrainan vetäytymisen Avdijivkasta johtuneen suoraan kongressin kyvyttömyydestä antaa lisäapua maan pyrkimyksiin torjua Venäjän hyökkäystä, kertoo CNN.

– Ukrainan armeija joutui vetäytymään Avdijivkasta sen jälkeen, kun ukrainalaisten sotilaiden täytyi säännöstellä ammuksia hupenevien varstojen vuoksi, mikä johti Venäjän ensimmäisiin merkittäviin voittoihin kuukausiin, hän sanoi.

Biden korosti, että kongressin on kiireellisesti hyväksyttävä kansallisen turvallisuuden lisärahoituslaki Ukrainan varastojen täydentämiseksi.

Koska Ukrainan rahoituksella on edessään epävarma tulevaisuus kongressissa, Yhdysvaltain armeija on jätetty maksamaan satojen miljoonien dollareiden laskut Ukrainan sotaponnisteluille.

Armeija on myös yhä enemmän huolissaan siitä, että ilman uutta rahoitusta heidän on alettava vetää rahaa muista hankkeista jatkaakseen Kiovan tukemista.

Lokakuusta 2023, eli tilikauden alusta lähtien, armeija on käyttänyt yli 430 miljoonaa dollaria erilaisiin operaatioihin, mukaan lukien ukrainalaisten joukkojen kouluttaminen, varusteiden kuljettaminen ja Yhdysvaltain joukkojen lähettäminen Eurooppaan.

Toistaiseksi lasku on maksettu armeijan Euroopan ja Afrikan komentoyksiköltä. Ilman kongressin hyväksymää vuoden 2024 budjettia ja ilman Ukrainalle suunnattua lisärahoitusta komennolla on noin kolme miljardia dollaria maksaa viiden miljardia dollarin operaatiokustannukset.

Jos kongressi ei hyväksy muutaman kuukauden sisällä uutta rahoitusta Ukrainalle armeijan on ryhdyttävä tekemään vaikeita päätöksiä ja leikattava rahoitusta vähemmän kriittisistä projekteista.

Huippututkija: USA:n mollaaminen palvelee vain vihollisiamme

Ennen nykyistä tehtäväänsä Andrew Michta on toiminut muun muassa George C. Marshall European Center -instituutin kansainvälisten suhteiden laitoksen dekaanina ja Yhdysvaltain laivastoakatemian professorina.

Nimekäs yhdysvaltalainen turvallisuuspolitiikan tutkija, professori Andrew Michta on pitkään arvostellut presidentti Joe Bidenin hallintoa Ukrainan riittämättömästä tukemisesta ja republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Donald Trumpia transatlanttisen yhteistyön vaarantamisesta.

Ulkopuolisten esittämä arvostelu USA:ta kohtaan on hänen mielestään kuitenkin saavuttanut kohtuuttomat ja jopa vahingolliset mittasuhteet.

– Kaikille eurooppalaisille ystävilleni ja kollegoilleni: pyydän teitä pidättäytymään hyperventiloimasta ja haukkumasta Amerikkaa joka kerta, kun media tuo esiin jonkin odottamattoman lausuman tai käänteen Yhdysvaltojen sisäpoliittisessa keskustelussa, johtajana Atlantic Council -ajatushautomossa toimiva Michta kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Maillanne ei ole suhdetta siihen tai tähän poliitikkoon eikä siihen tai tähän poliittiseen puolueeseen. Teillä on elintärkeä kansallinen turvallisuussuhde Yhdysvaltoihin, joka on tärkein Nato-liittolainen ja viime kädessä euroatlanttisen alueen turvallisuuden perimmäinen takaaja, hän toteaa.

– Muistakaa, että siinä missä te ette haluaisi Yhdysvaltojen puuttuvan vaaliprosessiinne, kunnioittakaa tekin meidän vaaliprosessiamme. Ystävät antavat satunnaiset rikkomukset anteeksi ja unohtavat ne, mutta Yhdysvaltoihin kohdistuvan julkisen ja kovan kritiikin jatkuva rummutus Euroopasta aiheuttaa vahinkoa, Michta jatkaa.

Hän muistuttaa useista diplomaattisista foorumeista, jotka tarjoavat luonnollisen kanavan asialliseen keskusteluun Yhdysvaltoihin liittyvistä huolista.

– Huolensa pitää aina jakaa, mutta Yhdysvaltojen mollaaminen kärkevissä pääkirjoituksissa ja twiiteissä ei palvele kenenkään muun kuin vastustajiemme etua. En yritä puolustella sitä, mitä USA:n poliittisessa keskustelussa on tänä vaalivuonna tapahtunut. Olemme kansakuntana syvästi jakautunut, ja jännitteet ovat korkealla. Olen kuitenkin väsynyt siihen, että eurooppalaiset poliitikot, hallitusten johtohenkilöt ja mielipidevaikuttajat hyökkäävät herkeämättä parasta liittolaistanne vastaan, hän painottaa.

”USA voi kannustaa taistelemaan ja sitten pettää teidät”

Yhdysvallat on toiminut Euroopan turvallisuuden takaajana koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan.

Järjestely on nimekkään brittiläisen turvallisuuspolitiikan asiantuntijan Edward Lucasin mukaan hyödyttänyt molempia osapuolia, sillä Yhdysvalloille se on tarjonnut vaikutusvaltaa ja liittolaisia, eurooppalaisille suojaa ja vapautta.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon jatkuva haluttomuus toimittaa kehittyneimpiä asejärjestelmiä Ukrainalle, 60 miljardin dollarin aseapupaketin juuttuminen kongressiin ja Donald Trumpin yhä uhkaavammiksi käyneet puheet kertovat Lucasin mielestä Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän katastrofaalisesta epäonnistumisesta.

Luottamusta siihen, että maa pitää kiinni sitoumuksistaan, ei hänen mukaansa enää ole.

– Liittolaiset tekevät tästä kaikkialla synkkiä johtopäätöksiä. Opetus on se, että USA voi kannustaa teitä taistelemaan, mutta sitten pettää teidät, eräs eurooppalainen ulkoministeri totesi minulle, vuosikymmeniä ulko- ja turvallisuuspolitiikan analysoinnin parissa työskennellyt Lucas kertoo The Timesissa.

Suomi on parhaiten varautunut

Euroopassa ne kansakunnat, joilla on elävä muisto Neuvostoliiton todellisesta olemuksesta, ovat Lucasin käsityksen mukaan valmiita puolustautumaan Vladimir Putinin Venäjää vastaan keinolla millä hyvänsä.

– Heihin kuuluvat virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset sekä puolalaiset. Suomi on parhaiten sotaan valmistautunut eurooppalainen maa. Myös Ruotsi aseistuu nopeasti, hän sanoo.

– Sen jälkeen lista on melko lyhyt. Romania on yhä vakavammin otettava sotilasmahti. Norja on jäänyt jälkeen valtavasta varallisuudestaan ja strategisesta sijainnistaan huolimatta, kuten myös Tanska. Kumpikaan niistä ei vielä täytä edes Naton vaatimusta, jonka mukaan puolustusmenojen tulisi olla vähintään 2 prosenttia bruttokansantuotteesta, hän toteaa.

Saksan paljon puhutun Zeitenwenden konkreettisia tuloksia odotetaan hänen mukaansa yhä, eikä myöskään Ranska ole onnistunut vakuuttamaan etulinjan maita – presidentti Emmanuel Macronin mahtipontisesta retoriikasta huolimatta.

Unkarin johtajaa Viktor Orbánia Lucas luonnehtii Kremlin häpeilemättömäksi liittolaiseksi, Itävaltaa ja Slovakiaa lepyttelijöiksi ja monia muita eurooppalaisia valtioita pohjimmiltaan nihkeiksi suhteissaan Venäjään.

– Kiire syventää kuilua. Sen jälkeen, kun taistelut Ukrainassa ovat päättyneet, Venäjä tarvitsee vain kaksi vuotta taistelujoukkojensa uudelleenjärjestelyyn. Nato ei ole valmis. Sen uusissa puolustussuunnitelmissa oletuksena pidetään 50 taistelukykyistä prikaatia – niitä on parhaimmillaan 25. Ilman Yhdysvaltoja tilanne on vielä pahempi. Eurooppa tarvitsee vähintään vuosikymmenen laittaakseen puolustuksensa kuntoon, hän painottaa.

Onko tässä suukossa Pentagonin salajuoni? Kyllä, uskoo osa

Kolmannes republikaaneista uskoo, että hittilaulaja Taylor Swift on osa hallituksen salaliittoa. Asiasta kertoo esimerkiksi uutiskanava CNN. New Jerseyssä sijaitsevan Monmouthin yliopisto teki kyselyn ja havaitsi, että kaikista vastaajista tähän salaliittoteoriaan uskoi joka viides.

Kaikista teoriaan uskovista 71 kertoi äänestävänsä republikaaneja ja 83 prosenttia uskovista oli aikeissa äänestää Donald Trumpia presidentiksi seuraavissa presidentinvaaleissa.

Salaliittoteoria menee suunnilleen näin: Yhdysvaltain puolustusministeriön psykologisten operaatioiden yksikkö kehitteli tekaistun parisuhteen Taylor Swiftin ja Kansas City Chiefsin pelaajan Travis Kelcen välille. Viikonloppuna pelatussa Super Bowlissa Kansas City Chiefsin voitto San Francisco 49ers -joukkueesta oli ennalta määrätty, ja Kelcen oli määrä kosia Swiftiä jättiyleisön edessä pelin päätteeksi. Samaan juoneen kuuluu, että Swift antaa julkisen tukensa presidentinvaalissa demokraatti Joe Bidenille.

Totta tästä on sen verran, että Taylor Swift tuli kentälle halaamaan seurustelukumppaniaan Travis Kelcea ottelun päätteeksi. Kelce ei kuitenkaan kosinut Swiftia, eikä kumpikaan puhunut Bidenista mitään.

Yliopiston kyselyssä vajaa puolet 902 vastaajasta oli kuullut salaliittoteoriasta. Yliopiston tutkimusinstituutin johtaja Patrick Murray kertoi yliopiston sivuilla, että useat niistä kyselyyn vastanneista, jotka eivät olleet teoriasta aiemmin kuulleet pitivät sitä kuitenkin uskottavana, kun kyselyn yhteydessä siitä kuulivat.

– Tervetuloa vuoden 2024 vaaleihin, Murray sanoi.

Teorian syntysijat ovat jossain Super Bowlia kauempana. Swift on kannattanut Bidenia presidentiksi vuonna 2020. Rokotevastaisissa ihmisissä on herännyt tunteita sen johdosta, että Travis Kelce on esiintynyt lääkeyhtiö Pfizerin kasvona antaen tukensa koronavirusrokotteen ottamiseksi. Tammikuussa Fox News -kanavan ankkuri Jesse Watters esitti totena, että neljä vuotta sitten Pentagonin psykologisten operaatioiden yksikkö suunnitteli tekevänsä Taylor Switistä voimavaransa. Watters ryyditti väitettä esittämällä pätkän Virossa sijaitsevan Naton kyberpuolustuskeskuksen konferenssista vuodelta 2019, jossa esittäjä mainitsee Taylor Swiftin esimerkkinä. Pentagon on kiistänyt teorian, kertoi Politico.

Swiftiä on maalittanut jopa ehdokas itse. Sunnuntaina ennen Super Bowlia Donald Trump kirjotti omaan sosiaaliseen mediaansa Truth Socialiin, että Swiftiltä olisi ”epälojaalia” tukea Bidenia.

– Tykkään hänen poikaystävästään Travisista vaikka hän saattaakin olla liberaali eikä varmaan voi sietää minua, Trump kirjoitti Yahoo Newsin mukaan.

 

 

 

 

 

 

Vakava uhkaväite: Venäjä kaavailee ydinaseita avaruuteen

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Turner antoi keskiviikkona illalla Suomen aikaa kryptisen lausunnon toteamalla, että kongressin jäseniä oli tiedotettu määrittelemättömästä ”vakavasta kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvasta uhasta”.

-Olen pyytänyt presidentti (Joe) Bidenia poistamaan salauksen kaikelta tiedolta koskien kyseistä uhkaa, jotta kongressi, hallinto ja liittolaisemme voivat avoimesti keskustella tarvittavista vastatoimenpiteistä, Turnerin lausunnossa luki.

Arvailu ja uutisjahti uhan sisällöstä käynnistyi heti. Useat sanoivat, että uhka on merkittävä mutta ei sellainen, johon Yhdysvallat ei pystyisi vastaamaan. Eri medioiden nimettömät lähteet suostuivat kertomaan, että se liittyy Venäjään tai avaruuteen tai Venäjään ja avaruuteen. Osa puhui Venäjän sotilaallisten kyvykkyyksien kehityksestä.

Uutiskanava ABC:n neljä asiasta perillä olevaa lähdettä kertoivat, että jaettu tiedustelutieto koskee Venäjän halusta sijoittaa ydinaseita avaruuteen. Niillä ei olisi tarkoitus tuhota maan päällä olevia kohteita, vaan tärvellä satelliitteja. Tämän aseen kerrotaan olevan kuitenkin vasta kehitteillä. Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole, korostivat useat tietoihin tutustuneet.

Venäjä on tuhonnut ohjuksella vanhan satelliitin ainakin vuonna 2021. Tuolloin kyseessä oli toimintansa lopettanut Neuvostoliiton aikainen satelliitti, joka hajosi noin 1500 palaseen. Yhdysvaltain ulkoministeriö nimitti Venäjän tekemää tuhoa vastuuttomaksi. Myös Kiina on testannut omia satelliitintorjunta-aseita (ASAT).

Valtalehti The Washington Post esitti uudesta tiedustelutietokohusta arvion, että kyse ei olisi niinkään uudesta uhasta, vaan tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Turnerin intressistä esitellä miten hyödyllinen on kiivaasti väitelty Yhdysvaltain tiedustelulainsäädännön kiivaasti väitelty kohta 702, jolla tiedustelutoimia kohdistetaan Yhdysvaltain ulkopuolella olevaan ihmiseen, joka ei ole Yhdysvaltain kansalainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiirehti kuitenkin kiistämään väitteen avaruusydinaseista torstaina aamusta Suomen aikaa. Peskovin mukaan kyse on ”tempuista” Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan liittyvässä lobbauksessa, kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Asian käsittely Yhdysvalloissa jatkuu. Bidenin hallinnon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivanin mukaan presidentti Biden on tutustunut tietoihin. Tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Turner jatkaa tapaamisia tietojen tiimoilta torstain aikana.

Bidenin hallinto on muuttanut tiedustelutiedon turvaluokituksia vähemmän salaisiksi eli deklassifioinut niitä aiemminkin. Merkittävin deklassifiointi nähtiin syksystä 2021 alkaen, ja se jatkui siihen asti, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022. Liittolaiset saivat näin tiedon Yhdysvaltojen havaitsemista hyökkäysvalmisteluista hyvissä ajoin. Esimerkiksi Suomen presidentti Sauli Niinistö on kertonut saaneensa tiedon presidentti Bidenilta marraskuussa 2021.

Tarkempi ilmoitus hyökkäyksen alkamisesta annettiin myös medialle viisi päivää ennen kuin Venäjä aloitti varsinaiset sotatoimet. Tällaisesta tiedustelutiedon jakamisesta käytetään englanniksi nimitystä ”prebunking”, kirjoitti entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho Maanpuolustus-lehdessä kesäkuussa 2023.

 

”Ronald Reagan nousisi raivoissaan haudastaan”

Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman avun jatkuminen vaikuttaa amerikkalaisen perustuslakiasiantuntijan ja New York Timesin (NYT) kolumnistin, oikeustieteen tohtori David Frenchin mukaan tällä hetkellä hyvin epävarmalta. Samaan aikaan rintamalta kantautuu huolestuttavia tietoja venäläisjoukkojen etenemisestä.

– Sota on lyhyesti sanoen saavuttamassa kriittisen vaiheen, ja Ukraina saattaa hävitä, koska republikaanit ovat valmiita suomaan autoritaariselle Venäjälle historiallisen sotilaallisen voiton sen sijaan, että jatkaisivat apua demokraattiselle liittolaiselle, French kirjoittaa NYT:ssa.

Ronald Reagan ei vain pyöri haudassaan, vaan hän saattaa nousta sieltä epäuskoisen raivon vallassa, hän sanoo.

Yhdysvaltain republikaanien piirissä kasvanut vastustus Ukrainalle annettavaa apua kohtaan on hänen mukaansa osa puolueen laajempaa ideologista myllerrystä, jossa niin sanotut ”räätälöidyt todellisuudet” näyttelevät merkittävää roolia.

– Ukrainalle annettavaa apua vastustavien joukossa on varmasti useita paleokonservatiiveja, jotka torjuvat sen klassisin eristäytymispolitiikkaa kannattavin perustein: Se ei ole meidän taistelumme, tukemme käy kalliiksi, saatamme joutua tahattomasti sotaan ja niin edelleen, hän toteaa.

Paleokonservatismilla tarkoitetaan amerikkalaisen konservatismin muotoa, joka pyrkii ”oikeaoppisena” pitämänsä konservatismin palauttamiseen, vastustaa uuskonservatismia ja kannattaa Yhdysvaltojen eristäytymistä muusta maailmasta.

Ukraina-apua vastustava republikaanien joukkoliike ei Frenchin mukaan perustu niinkään politiikkaan kuin Donald Trumpin ympärille ryhmittyneen Make America Great Again -universumin (Maga) räätälöityyn todellisuuteen, jossa Ukrainaa pidetään vahingollisena roistona, Vladimir Putin nähdään väärinymmärrettynä sankarina ja ajatellaan, että Venäjän olisi pitänyt murskata Ukraina jo kauan sitten.

Maga-republikaanien viha ja halveksunta presidentti Volodymyr Zelenskyiä ja Ukrainaa kohtaan on Frenchin mukaan yltynyt järkyttävän kiivaaksi.

Maga-ryhmittymän piirissä on hänen mukaansa sitkeästi väitetty, että USA:n vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantui Ukraina eikä Venäjä. Vaikka väitteen tueksi ei ole minkäänlaisia todisteita, ja Trumpin omat neuvonantajat ovat toistuvasti sen kumonneet.

Lukuisten Trumpin kannattajien silmissä Putin ei ole vain viaton, vaan ihailtava, French sanoo.

– Häneen ei suhtauduta autoritaarisena diktaattorina, joka johtaa yhtä Amerikan tärkeimmistä geopoliittisista kilpailijoista, vaan anti-woke-liikkeen johtajana, joka puolustaa kristillistä sivilisaatiota haastamalla rappiollisen lännen, French toteaa.

– On olemassa vanha sanonta: viholliseni vihollinen on ystäväni. Parhaimmillaan sanonnalla tarkoitetaan, että amerikkalaiset jättävät syrjään sisäiset erimielisyytensä vastatakseen kansakuntaan kohdistuviin ulkomaisiin uhkiin, hän muistuttaa.

Tänä hyperpolarisoituneena aikakautena merkittävä osa amerikkalaisista republikaaneista tulkitsee hänen mukaansa sanontaa täsmälleen päinvastoin. He tukevat Vladimir Putinia, koska näkevät hänet yhtenä vastavoimana nyt jo suoranaisiksi vihollisiksi mieltämilleen USA:n demokraateille.

Varoitus USA:sta: Vladimir Putinin hölynpöly johtaa sotaan

Vladimir Putin on nimekkään amerikkalaisen historiantutkijan, professori Timothy Snyderin mukaan lukenut entisaikojen valtakunnista ja väittää, että ne kuuluvat hänen hallitsemalleen Venäjän federaatiolle.

– Moinen hölynpöly johtaa sotaan. Putinin logiikalla johtajat voivat esittää missä hyvänsä loputtomia aluevaatimuksia erilaisiin menneisyyttä koskeviin tulkintoihin vedoten. Se veisi pohjan koko vallitsevalta maailmanjärjestykseltä, joka perustuu suvereenien valtioiden välisiin laillisiin rajoihin, yhdysvaltalaisen Yalen huippuyliopiston historian professorina toimiva Snyder kirjoittaa blogissaan.

Esimerkiksi amerikkalaistoimittaja Tucker Carlsonille antamassaan runsaasti julkisuutta saaneessa haastattelussa Putin käsitteli laajasti 800-, 900- ja 1000-lukuja – aikaa, jolloin Moskovaa ei ollut edes olemassa.

– Siinäkin tapauksessa, että kykenisimme toteuttamaan Putinin toivoman aikamatkan ja kääntämään kellon takaisin vuoteen 988, se ei voisi viedä meitä valtioon, jonka pääkaupunki on Moskova. Suurin osa nyky-Venäjän alueesta on Siperiaa. Eurooppalaiset eivät noita aasialaisia alueita silloin hallinneet. Putinin logiikalla Venäjällä ei siis ole oikeutta niihin alueisiinsa, joilta se saa maakaasunsa ja öljynsä. Se oikeus olisi muilla valtioilla ja Venäjän kansallisilla vähemmistöillä, Snyder toteaa.

Viimeaikaisissa esiintymisissään Vladimir Putin on Snyderin mukaan tehnyt toistuvasti ja katteettomasti eron ”luonnollisten ja ”keinotekoisten” kansakuntien välille. Vain ”luonnollisilla kansakunnilla on Putinin mielestä oikeus olemassaoloon, ”keinotekoisilla” ei.

– Kun kansakuntaa kutsutaan ”keinotekoiseksi”, se antaa oikeutuksen kansanmurhalle, Snyder sanoo.

– Kaikki, jotka eivät istu Putinin hienoon tarinaan, jossa Venäjä on ikuinen ja venäläiset voivat siksi tehdä mitä haluavat, pitää hävittää – ensin menneisyyttä koskevasta narratiivista ja sitten fyysisestä nykytodellisuudesta, Snyder toteaa.

– Sillä ei Putinin logiikan mukaan ole väliä, mitä kansat itse ajattelevat tai miten ne oman menneisyytensä käsittävät. – Toisenlaisille näkemyksille ei ole sijaa, sillä ne perustuvat tapahtumiin, jotka eivät olisi hänen tarinansa mukaan koskaan saaneet tapahtua. Hänen näkemyksensä täytyy hallita menneisyyttä, ja tällä hetkellä se edellyttää väkivaltaa – kansanmurhaa, Snyder varoittaa.

Hornetit harjoittelevat USA:n ilmavoimien kanssa

Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa toteutettavan harjoittelun tavoite on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia. Kelpuutuksen suorittaminen on osa Hornet-ohjaajien lentokoulutusta.

Lapin lennosto toteuttaa ilmatankkauslentokierrokset yhteistyössä Ison-Britannian Mildenhallin lentotukikohtaan sijoitetun Yhdysvaltain ilmavoimien 100. ilmatankkauslennoston (100th Air Refueling Wing) kanssa.

Harjoitteluun osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja yksi yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone.

Ilmatankkausharjoittelua lennetään Rovaniemen, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun välisellä alueella osana Ilmavoimien päivittäistä lentotoimintaa 12.–15.2. Ilmavoimien Hornetit lentävät kotitukikohdistaan Rovaniemeltä, Rissalasta ja Pirkkalasta. Yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone tukeutuu Rovaniemelle.

Ilmatankkauslentokierrokset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Vastaavia koulutustapahtumia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2009 alkaen.

Kiinan ja USA:n kilpailu tukikohdista Afrikassa kiihtyy

Kiinan ja Yhdysvaltojen kilpailu tukikohdista Afrikan rannikkoalueilla näyttää jatkuvan kiivaana, kertoo Yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal.

Lehden saamien tietojen mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kehottaneet Gabonin ja Päiväntasaajan Guinean johtajia kieltäytymään Kiinan tarjouksista perustaa maiden rannikoille sotilastukikohtia.

Ajatus Kiinan sotilaallisesta läsnäolosta Afrikassa hermostuttaa osaa Yhdysvaltalaisista virkamiehistä. Erityisesti Kiinan kiinnostusta Afrikan läntiseen rannikkoon Yhdysvallat pitää uhkana.

– Aina kun kiinalaiset alkavat nuuskia Afrikan rannikkovaltioita, olemme huolissamme, eräs korkea-arvoinen yhdysvaltalainen virkamies sanoi The Wall Street Journalille.

Kiinan mukaan maa ei ole neuvotellut uusien sotilastukikohtien perustamisesta keskusteluista Afrikan valtioiden kanssa. Kiina on rakennuttanut jopa yli sata satamaa ja infrastruktuurikohdetta Afrikan rannikkoalueille. Maalla on tällä hetkellä yksi virallinen sotilastukikohta Afrikassa Djiboutissa. Djiboutissa sijaitsee myös Yhdysvaltojen laivastotukikohta.

Yhdysvallat kuitenkin arvioi, että Kiina pyrkii infrastruktuurihankkeillaan kasvattamaan vaikutusvaltaansa Afrikan maissa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)