Verkkouutiset

FPV-lennokki iskeytyy venäläiseen Zala-drooniin. KUVA: Ukrainan rajavartiolaitos.

Taistelu taivaalla: Lennokit tuhoavat nyt toisiaan etulinjan yllä

Ukraina torjuu venäläisiä tiedustelulennokkeja omilla drooneillaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina hyödyntää FPV-drooneja iskeäkseen Venäjän tiedusteludrooneihin, kertoo Defence Express.

FPV eli First Person View -drooneja kauko-ohjataan niiden lähettämän videokuvan perusteella. Droonit voivat olla kamikaze-drooneja, jotka tuhoutuvat iskussa. Vaihtoehtoisesti ne voivat kantaa mukanaan räjähteitä, pudottaa ne ja poistua sen jälkeen paikalta.

Perinteisesti drooneja on totuttu käyttämään iskuissa jalkaväkeen ja ajoneuvoihin. Nyt droonien kohteita on kuitenkin myös ilmassa.

Sosiaalisessa mediassa leviääkin videoita FPV-drooneista, joilla isketään toisiin lennokeihin. FPV-droonit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi torjua venäläisiä Orlan-10 ja Zala-tiedusteludrooneja.

– Kun vihollisdroonin havaitaan lentävän jalkaväkemme asemia kohti, laukaisemme FPV:n pysäyttääksemme ja törmätäksemme siihen, lähettäen sen viimeiselle matkalle, kertoo 225. erillisen hyökkäyspataljoonan Musta Joutsen -drooniosasto Telegram-kanavallaan.

Orlan-10 -droonit lentävät usein kolmen droonin parvissa. Yksi kuvaa tiedustelutietoa noin 1000-1500 metrin korkeudella, toinen harjoittaa elektronista sodankäyntiä suojatakseen muita drooneja ja kolmas välittää ensimmäisen kuvaamaa materiaalia takaisin takalinjaan. Zala-drooneja voidaan taas käyttää niin tiedusteluun kuin kamikaze-iskuihin.

Ukrainan rajavartiolaitos julkaisi hiljattain videon, jossa ukrainalainen FPV-drooni iskeytyy venäläiseen Zala-drooniin.

– Vihollisdrooni yritti kartoittaa aluetta etelässä. Odesan osaston soturit estivät sen laskien ensin [droonin] suunnan ja käyttäen iskudroonia ampuakseen uhan alas. Siiven menetettyään drooni putosi pellolle, rajavartiolaitoksesta kerrotaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun FPV-drooneja käytetään tiedusteludroonien tuhoamiseen. Taktiikasta saattaa kuitenkin muodostua jatkossa tehokas keino hankaloittaa Venäjän tiedustelua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)