Verkkouutiset

Valko-Venäjä

Mitä Valko-Venäjällä ajatellaan oikeasti sodasta? Video konsertista leviää

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on toistuvasti vakuuttanut tukevansa Venäjän ”erikoisoperaatiota” eli sotaa Ukrainassa. Valkovenäläisen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan Twitterissä jakama video kuitenkin vihjaa, että kansalaiset eivät seiso yksituumaisesti presidenttinsä näkemyksen takana.

– Jos haluat tietää, miten valkovenäläiset oikeasti suhtautuvat sotaan Ukrainaa vastaa, niin katso tämä spontaani ukrainalaisten laulujen konsertti Minskin Zybitskaya-kadun baarista, Tsihanouskaja tviittaa.

Jutun alta löytyvällä videolla ääriään myöten täynnä olevan baarin asiakkaat ovat kerääntyneet esiintymislavan ääreen.

– Kaikesta sorrosta ja pydätysuhasta huolimatta valkovenäläisillä on edelleen rohkeutta tukea Ukrainaa, oppositiojohtaja sanoo.

 

”He ovat pahempia kuin Venäjä”

Ukrainan ja Valko-Venäjän rajan lähellä sijaitsevan pienen Dniprovsken kylän asukkaat tuntevat itsensä naapureidensa pettämiksi, uutisoi CNN.

Venäjän liittolainen Valko-Venäjä sallii edelleen Moskovan tehdä ohjus- ja rakettihyökkäyksiä Ukrainaa vastaan alueeltaan.

– Odotimme sellaista hyökkäystä (Vladimir) Putinilta… mutta emme odottaneet tätä valkovenäläisiltä, 40-vuotias Svitlana Slyvka sanoo CNN:lle.

– Tämä on petos. Olemme sukulaisia, olemme naapureita. … Se on puukotus selkään, jota kukaan ei odottanut. He ovat pahempia kuin Venäjä, hän jatkaa.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on edelleen yksi Putinin lähimmistä liittolaisista ja hänellä on ollut merkittävä rooli hyökkäyksessä Ukrainaan. Hän salli venäläisten joukkojen ylittää Valko-Venäjän rajan Ukrainaan konfliktin alkaessa.

Ukrainalainen rajavartija Andrii Kazatski sanoo, että paikalliset asukkaat kuulevat Valko-Venäjältä tulevat ohjukset.

– (He) kuulevat paitsi kuinka ohjukset laukaistaan, myös kuinka ne lentävät yli.

Latvia paljasti Valko-Venäjän vakoojan: Kuvasi sotilaskohteita ja sähköverkkoa

Latvian turvallisuuspoliisi on pyytänyt syyttäjää nostamaan syytteen Valko-Venäjän kansalaista vastaan. Hänen epäillään vakoilleen Valko-Venäjän armeijan tiedustelupalvelulle. Asiasta kertoo uutissivusto Delfi.

Henkilö otettiin kiinni 15. helmikuuta. Tutkinnassa on käynyt ilmi, että hän kuvasi ja videoi salaa Latvian sotilaskohteita, sähkönjakeluun ja sähköverkkoihin liittyviä kohteita ja muuta tärkeää siviili-infrastruktuuria.

Henkilön kerrotaan keränneen tiedustelutietoa vähintään seitsemästätoista kohteesta ennen kiinniottoa.

Turvallisuuspoliisin arvion mukaan tiedot voivat olla hyödyllisiä Valko-Venäjälle ja sen liittolaiselle Venäjälle. Niitä voitaisiin hyödyntää sotilaallisessa konfliktissa esimerkiksi sabotaasien ja hyökkäyksien suunnittelussa.

Vladimir Putin: Lännen paine pakottaa nopeuttamaan Venäjän ja Valko-Venäjän yhdistämistä

Venäjän johtaja Vladimir Putin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan, että ulkopuolinen paine pakottaa nopeuttamaan Venäjän ja Valko-Venäjän yhdistämistä.

– Niin sanotun ”kollektiivisen Lännen” asettama ennennäkemätön poliittinen ja pakotteiden paine ajaa meitä nopeuttamaan yhdistysprosessia, sanoi Putin Venäjän ja Valko-Venäjän alueiden foorumissa.

Putin sanoi myös, että Moskova ja Minsk kehittävät yhteistyötä lannotteiden ja elintarvikkeiden toimittamiseksi maailmanmarkkinoille.

– Äskettäisessä tapaamisessani Aleksandr Grigorjevitš [Lukašenkon] kanssa Pietarissa keskustelimme asiasta perusteellisesti ja muun muassa sovimme Venäjän Itämeren satamaterminaalien lastausmahdollisuuksien hyödyntämisestä Valko-Venäjän tuotteiden viemiseksi ulkomarkkinoille.

Myös Valko-Venäjän diktaattori Lukašenko kehotti omalta osaltaan entisiä neuvostotasavaltoja lähentymään Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittoa ”säilyttääkseen suvereniteettinsa”.

– Tässä vaiheessa meidän liittomme toimii veturina yleisessä integraatioprosessissa. Se on esikuva, esimerkki kulttuurisesta ja hallitusten välisestä yhteistyöstä, sanoi Lukašenko.

Lukašenkon mukaan ”tähän asti epäröineiden tulee ymmärtää” seuraava asia:

– Ilman nopeaa yhdistymistä ja keskittymistä; ilman, että vahvistamme valtioiden välisiä siteitä ja ihmisten välisiä normaaleja suhteita, ei meillä ole välttämättä huomista.