Verkkouutiset

Valko-Venäjä

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Valko-Venäjän diktaattori on maalannut itsensä nurkkaan”

Diktaattori Aljaksandr Lukašenkan hallinto Valko-Venäjällä on selvinnyt tutkija Victoria Leukavetsin mukaan toistaiseksi suhteellisen hyvin pakotteista, joita länsi on asettanut vastauksena vuoden 2020 vaalien jälkeisiin sortotoimiin ja maan rooliin Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan.

– Valko-Venäjän sorto ja autoritaarinen ote eivät ole heikentyneet, ja maan talous on ollut melko vakaa, sillä bruttokansantuote on supistunut vain 4 prosenttia, Stockholm Centre for Eastern European Studies -tutkimuskeskuksessa työskentelevä tohtori Leukavets toteaa Diplomaatia-lehdessä.

Tällä näennäisellä menestystarinalla on hänen mukaansa kuitenkin myös toinen puoli.

– Lukašenka ei olisi pystynyt pysymään vallassa, ellei Venäjä olisi häntä tukenut, Leukavets painottaa.

Heti diktatuurihallintoa vastustaneiden laajamittaisten mielenosoitusten alettua elokuussa 2020 Kreml tarjosi Lukašenkalle poliittista ja taloudellista tukea sekä tarjoutui tukahduttamaan protestit sotilaallisin keinoin. Myös Valko-Venäjälle suunnattu propagandakoneisto lisäsi kierroksia entisestään.

– Tämä isonveljen apu on tullut Lukašenkan hallinnolle kalliiksi. Kreml käynnisti uuden syvän integraation vaiheen aloittamalla neuvottelut niin sanotuista unioniohjelmista, joista 28 vahvistettiin vuonna 2021 ja joiden täytäntöönpano on parhaillaan käynnissä.

Jos Kremlin sanelemat ohjelmat toteutuvat täydessä laajuudessaan, Valko-Venäjä menettää Leukavetsin mukaan suvereniteettinsa ja muuttuu Venäjän poliittisen, taloudellisen ja kulttuurisen valtapiirin jatkeeksi.

Olemassaolo uhattuna

Viimeisten neljän vuoden aikana Kreml on vahvistanut taloudellista otettaan Lukašenkasta tasolle, jossa Venäjän osuus Valko-Venäjän ulkomaankaupasta on jo yli 70 prosenttia ja venäläiset yritykset ovat pitkälti vallanneet Valko-Venäjän markkinat.

Maa on myös käytännössä riippuvainen Venäjän energiasta, erityisesti öljy- ja kaasutoimituksista, mikä on Leukavetsin mukaan omiaan korostamaan Lukašenkan aseman haavoittuvuutta.

Maiden puolustusyhteistyö on hänen mukaansa vuodesta 2020 lähtien merkittävästi tiivistynyt.

– Valko-Venäjän maaperälle muodostettu alueellinen voimaryhmä on vahvistanut Venäjän sotilaallista läsnäoloa ja nopeuttanut kahden armeijan keskinäistä integraatiota. Tosiasiallisesti yhteinen sotilaallinen alue antaa Kremlille mahdollisuuden kontrolloida Valko-Venäjää täysin sekä käyttää sen aluetta ja resursseja hyökkäykseen Ukrainaa vastaan, hän sanoo.

Venäjän entistä vahvempi asema näkyy myös kulttuurissa. Valko-Venäjän kieli on kadonnut julkisesta ja virallisesta keskustelusta. Osa valkovenäläisestä kirjallisuudesta on kielletty ja leimattu ekstremismiksi. Venäjän kieli hallitsee Valko-Venäjän kouluissa, yliopistoissa ja mediassa. Leukavets arvioi kehityksen vaarantavan valkovenäläisen identiteetin säilymisen ja lopulta myös Valko-Venäjän olemassaolon itsenäisenä valtiona.

Geopoliittinen pelinappula

Lukašenka väittää usein olevansa Valko-Venäjän suvereniteetin ja itsenäisyyden ainoa takuumies.

– Todellisuudessa hän ei pian ole mitään muuta kuin Kremlin geopoliittinen pelinappula. Diplomaattinen ja poliittinen eristys on kaventanut Lukašenkan liikkumavaraa kansainvälisellä näyttämöllä ja heikentänyt hänen asemaansa suhteessa Venäjään, Leukavets sanoo.

– Lyhyellä aikavälillä Kreml ei ehkä ole kiinnostunut syrjäyttämään Lukašenkaa vallasta. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos Venäjä päättää kaapata Valko-Venäjän lohdutuspalkinnoksi kompensoidakseen Ukrainassa kärsimiään tappioita, hän toteaa.

– Lukašenkan asemoituminen suhteessa Kremliin perustuu näin ollen moneen tekijään, ja hänen kohtalonsa riippuu yhtäältä Ukrainan sodan lopputuloksesta ja toisaalta Valko-Venäjän opposition yhtenäisyydestä sekä länsimaiden sille antamasta tuesta.

Kiovassa evakuoitiin kahta sairaalaa, taustalla Valko-Venäjän KGB:n uhkaus

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa evakuoitiin perjantai-iltana kahta sairaalaa, joista toinen on lastensairaala. Asiasta kerrotaan Kiovan kaupungin virallisella Telegram-kanavalla.

Viranomaisten mukaan syy evakuoinnille on verkossa kiertävä video, jolla suoraan uhataan näitä kahta laitosta vihollisen iskuilla. Kyiv Post -lehden mukaan videossa on kyse Valko-Venäjän valtion turvallisuuskomitean KGB:n johtajan kommenteista, joiden mukaan rakennuksissa on sotilaita, jotka ”piileskelevät sairaiden lasten takana”, ja että tämän vuoksi sairaalat olisivat laillinen sotilaallisen operaation kohde.

Kiovan kaupunki on vastannut, että väitteet ovat täydellistä valetta ja vihollisen provokaatiota, jonka varjolla halutaan iskeä pääkaupungin sosiaaliseen infrastruktuuriin.

Viranomaiset siirtävät potilaat alueen muihin sairaaloihin, hallinnon edustaja kertoi.

Valko-Venäjä väittää estäneensä lennokkihyökkäyksen Liettuasta

Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu väittää estäneensä lennokki-iskuja Liettuan alueelta. Venäjän ja Valko-Venäjän sotapropagandaan istuvien väitteiden tueksi ei ole esitetty mitään todisteita.

Asiasta uutisoivan Venäjän valtion media TASS:n mukaan Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu KGB:n johtaja Ivan Tertel kertoi asiasta torstaina.

Tertel väitti turvallisuuspalvelun ja muiden viranomaisten suorittaneen joukon ”akuutteja turvallisuustoimia”, joilla estettiin lennokkien hyökkäyksiä Liettuan alueelta kohteisiin Minskissä ja sen esikaupunkialueilla.

Epämääräisen uutisen mukaan valkovenäläiset turvallisuusjoukot jatkavat töitä asian parissa, mutta ”yksityiskohtia ei voida kertoa julkisesti”.

Valko-Venäjä on jo pitkään yrittänyt esittää väitteitä muun muassa Liettuasta tai Puolasta maahan kohdistuvista uhista. Mitään todisteita väitteille ei ole koskaan pystytty esittämään.

Idässä vaihdetaan nyt valkovenäläisiin autoihin

Valko-Venäjä auttaa Kiinaa valloittamaan Venäjän automarkkinoita. Johtavien ulkomaisten autonvalmistajien poistuminen Venäjältä johti siihen, että venäläiset alkoivat ostaa pääasiassa kiinalaisia autoja, mukaan lukien niitä, jotka on valmistettu Valko-Venäjällä.

Maaliskuussa valkovenäläinen merkki Belgee nousi Avtostatin mukaan ensi kertaa kymmenen eniten myydyn automerkin joukkoon. Sen myynti on kasvanut vuodessa 2,6-kertaiseksi.

Yhteensä 2 732 myydyllä autolla Belgee nousi maaliskuussa yhdeksännelle tilalle kiinalaisen Jetourin ohi, vaikka Venäjällä myydään vasta yhtä Belgeen mallia, X50-crossoveria, joka näyttää Geely Coolrayn  kloonilta. Sitäkin myydään Venäjällä, mutta se maksaa 300 000–500 000 ruplaa enemmän kuin X50.

Helmikuuhun asti Belgeetä toimitettiin Venäjälle Geelyn nimellä, mutta nyt siitä on tullut toinen ei-kiinalainen merkki top 10 -listalle. Maaliskuuhun 2022 asti vuonna 2011 perustetulla valkovenäläisellä Belgillä oli Geelyn Atlas Pro-, Coolray- ja Tugella-mallien tuotantolinja ja siellä suunniteltiin seniorimallien Monjaro ja Emgrand tuotantoa.

Pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen tuotantolinja pysähtyi ja työntekijät lomautettiin, koska rakennussarjojen saanti Kiinasta vaikeutui. Vasta viime vuonna Geely onnistui ratkaisemaan komponenttien logistiikkaongelman, mikä onnistui helpommin Valko-Venäjän kuin Venäjän kanssa.

Kiina ei aio rakentaa autotehtaita Venäjälle. Venäjän on jo vaikea myydä omaa autotuotantoaan ja sen kotimaan markkinat kasvavat odotettua hitaammin. Kiinalaismerkit jatkavat hyökkäystään Venäjän markkinoille, vaikka venäläinen AvtoVAZ yrittää estää niitä kaikin tavoin. Venäläisvalmistajan aloitteesta viime elokuussa nostettu kierrätysmaksu ja muutos sen maksujärjestelyssä pysäytti kiinalaisten autojen osuuden kasvun myynnissä. Tänä vuonna se on jopa laskenut 57 prosenttiin maaliskuussa helmikuun 60 prosentista.

Ladan markkinaosuus on kasvanut ensi kertaa puoleen vuoteen ja on nyt Avtostatin mukaan 30 prosenttia, mutta sen menestys on väliaikainen. Kiinalaisvalmistajat antavat niin suuria alennuksia, että ne alkavat kilpailla Ladan kanssa hinnassa.

Lähes kaikki kiinalaismerkit aikovat lisätä myyntiään Venäjällä tänä vuonna ja laajentaa jälleenmyyjäverkostoaan. Niillä oli vuoden alussa jo 2 207 virallista välittäjää, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Belgee suunnittelee aloittavansa kahden uuden mallin tuotannon tänä vuonna: Geely Emgrandiin perustuvan S50:n ja Geely Atlas Prohon perustuvan X70:n.

Aljaksandr Lukashenkalta sekavia puheita sotavalmisteluista

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka antoi hämmentävän lausunnon maan sotavalmisteluista työmatkalla Grodnoon tiistaina, uutisoi Ukrinform.

– Älkää uskoko ketään, joka väittää, että haluamme mennä sotaan. Valmistaudumme sotaan, puhun siitä suoraan. ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”. En keksinyt sitä. Se on erittäin oikein sanottu, Lukashenka sanoi.

Hän lisäsi, että sotilasyksiköt harjoittelevat eri puolilla maata, ja joukkoja varustetaan uudelleen erilaisilla aseistuksilla.

Samaan aikaan Lukashenka totesi, ettei Valko-Venäjä uhkaa ketään.

– Meidän ei tarvitse uhkailla ketään. Emme halua kenenkään muun maata. Meillä on edelleen oma maamme viljeltävänä Jumalan avulla, hän lisäsi.

Valko-Venäjälläkin valmistaudutaan ”presidentinvaaliin”

Samaan aikaan kun Venäjällä esitettiin Vladimir Putinin valta-asemaa pönkittävää tympeää näytelmää, jota Kreml kutsuu presidentinvaaleiksi, on Valko-Venäjän diktatuurihallinto alkanut valmistautua vuonna 2025 järjestettäviin ”presidentinvaaleihin”.

Esimakua siitä, millaisin menoin Aljaksandr Lukašenkan 30 vuotta kestänyttä valtakautta aiotaan ensi vuonna jatkaa, saatiin Valko-Venäjän helmikuisista parlamentti- ja paikallisneuvostovaaleista.

– Näillä vaaleilla ei voinut olla mitään poliittista merkitystä, koska sekä paikallisviranomaiset että Valko-Venäjän parlamentti ovat voimattomia instituutioita. Uuden superelimen – Valko-Venäjän kansankokouksen – perustaminen huhtikuussa vähentää parlamentin roolia entisestään, ajatushautomo Carnegiessa työskentelevä valkovenäläistutkija Artjom Šraibman toteaa artikkelissaan.

Viranomaiset olivat hänen mukaansa joka tapauksessa hermostuneita, koska vuoden 2020 väärennettyjen presidentinvaalien jälkeisestä laajamittaisesta poliittisesta kuohunnasta ei tällä kertaa haluttu nähdä vähäisimpiäkään viitteitä. Sitä varten viranomaiset muun muassa kielsivät äänestyslippujen kuvaamisen ja päättivät olla avaamatta äänestyspaikkoja Valko-Venäjän ulkomailla sijaitseviin suurlähetystöihin, jotta maanpaossa elävien valkovenäläisten kasvava joukko ei pääsisi uurnille. Lisäksi vaalilautakuntien jäsenten nimet päätettiin salata, jotta heihin ei voitaisi kohdistaa julkista painostusta.

Jo kesällä 2023 viranomaiset olivat lakkauttaneet viimeisetkin oppositiopuolueet ja ne Lukašenkan tukipuolueet, joita ei enää pidetty tarpeellisina. Myöskään itsenäiset ehdokkaat eivät saaneet kerätä allekirjoituksia päästäkseen ehdolle, joten heidän ehdokkuuttaan ei tarvinnut edes erikseen vaivautua hylkäämään.

Helmikuiset vaalit olivat Šraibmanin mukaan ensimmäiset, joihin Valko-Venäjä ei kutsunut Etyjin tarkkailijoita.

– Valko-Venäjän vaalit ovat aina olleet kaukana demokraattisista standardeista, mutta länsimaisten tarkkailijoiden läsnäolo aiemmissa vaaleissa osoitti Minskin pitäneen itseään osana laajempaa eurooppalaista aluetta. Nyt Lukašenka on ilmeisesti luopunut pyrkimyksestä hakea vaaleille tai hallinnolleen ylipäätään hyväksyntää länneltä, Šraibman sanoo.

Helmikuun vaaliteatteri oli hänen mukaansa siis suunnattu yksinomaan kotimaiselle yleisölle, ja sen tarkoitus saattoi olla puhtaasti psykologinen.

– Lukašenka halusi sekä todistaa valtansa että osoittaa valkovenäläisille, että vuoden 2020 tapahtumat olivat poikkeama eikä mitään muuta, Šraibman toteaa.

Vaikka vaalitulos oli ennalta määrätty, viranomaiset eivät ottaneet mitään riskejä. Jo ennestään kovia sortotoimia kiristettiin entisestään, eri puolilla maata toteutettiin laajoja pidätysaaltoja ja turvallisuusjoukot tekivät ratsioita aiemmin vaalitarkkailijoina henkilöiden koteihin.

Vaalipäivän aattona Valko-Venäjän valtiollinen televisio näytti kuvaa erikoisjoukkojen harjoituksesta, jossa sotilaat pidättivät äänestyslippua valokuvaavan äänestäjän, hajottivat äänestyspaikan eteen kokoontuneen ihmisjoukon ja rynnäköivät ikkunoiden läpi äänestyspaikalle kuin se olisi ollut terroristien linnake, Šraibman kertoo. Se, mitä helmikuussa nähtiin ja koettiin, ei jätä hänen mukaansa epäilystäkään siitä, millaiset ”presidentinvaalit” Lukašenka aikoo maassaan ensi vuonna järjestää.

Valko-Venäjän vaalit lähestyvät – diktaattori kiristää ruuvia

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka lisää tukahduttamistoimia valmistautuessaan helmikuussa pidettäviin parlamenttivaaleihin. Äänestyslipuissa ei ole paljon valinnanvaraa.

Lukašenka on vuoden 2020 vilpillisten presidentinvaalien jälkeen kiihdyttänyt sortotoimiaan, ja tuhansia hänen autoritaarista hallintoaan kritisoineita kansalaisia on pahoinpidelty. Lukuisia oppositiojohtajia ja muita älymystön edustajia on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin, ja yhä useampia uhataan teloituksella.

Kaikki hallinnon tasot on tutkija Mark Temnyckyn mukaan valjastettu pönkittämään Aljaksandr Lukašenkan valta-asemaa ja lisäämään kansalaisiin kohdistuvaa kontrollia.

– Vuoden 2020 mielenosoituksia seuranneiden väkivaltaisten kostotoimien jälkeen ihmiset ovat huolissaan turvallisuudestaan ja pelkäävät osallistumista julkisiin mielenosoituksiin vainon pelossa, Atlantic Councilin Euraasia-keskuksessa työskentelevä Temnycky toteaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Helmikuussa järjestettävissä parlamenttivaaleissa moni aikoo hänen mukaansa jättää äänestämättä, eikä valinnanvaraa ehdokaslistoilla paljon edes olisi.

– Valko-Venäjän korkein oikeus lakkautti viime vuonna kansanrintamapuolueen, ja Vihreä puolue, tasavaltaispuolue, kansan sovun puolue ja sosiaalidemokraattinen puolue on niin ikään kielletty. Yhdistyneen kansalaispuolueenkin korkein oikeus on lakkauttanut, hän kertoo.

Myös tiedotusvälineet ovat viranomaisten tiukassa kontrollissa eivätkä voi kuin tukea Lukašenkan hallintoa ja pyrkiä entisestään heikentämään harvojen jäljellä olevien oppositioehdokkaiden asemaa.

Moni taistelee Ukrainan puolella

Tilanteessa, jossa poliittisia vaikutuskanavia ei käytännössä enää ole, hallinnon vastustajat joutuvat Temnyckyn mukaan turvautumaan muihin keinoihin. Esimerkiksi Lukašenkan asetuttua tukemaan Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan, joukko asevoimien upseereja ilmaisi erimielisyytensä eroamalla tehtävistään.

– Valko-Venäjän rautateitä on sabotoitu, jotta Venäjä ei voisi kuljettaa varusteita rintamalle, ja monet valkovenäläiset ovat tarttuneet aseisiin osallistuakseen Ukrainan puolustamiseen. Valkovenäläisiä oli mukana Butšan vapauttamisessa sodan alkuvaiheessa, heitä taistelee itärintamalla ja jotkut ovat osallistuneet hyökkäyksiin rajan yli Venäjän Belgorodin alueelle, Mark Temnycky sanoo.

– He kertovat auttavansa Ukrainaa siinä toivossa, että Valko-Venäjäkin puolustaisi itseään asettumalla vastarintaan Venäjää vastaan sekä muuttuisi naapuristaan riippuvaisesta vasallivaltiosta vapaaksi ja demokraattiseksi maaksi, hän toteaa.

Kunnes niin tapahtuu, moni kokee Valko-Venäjän enää pelkäksi Vladimir Putinin provinssiksi, jossa Lukašenka sallii Venäjän armeijan vapaasti temmeltää.

Valko-Venäjä on saanut Iskander-ydinohjusjärjestelmiä Venäjältä

Valko-Venäjä on saanut Iskander-ydinohjusjärjestelmiä Venäjältä, kertoo maan presidentti Aljaksandr Lukašenka The Kyiv Postin mukaan.

– Saimme paljon ammuksia ja ohjuksia, Lukašenka lisäsi julkaisemassa tiedotteessa.

– Minun täytyy kiittää venäläisiä. He auttoivat meitä paljon viime vuonna, Lukašenka lisää.

Lukašenkan mukaan uutta ydinohjusjärjestelmää käytetään vain Valko-Venäjän presidentin suostumuksella. Protokollaan liittyvät myös Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Khrenin ja esikuntapäällikkö Viktor Gulevich.

Maaliskuussa 2023 Lukašenka kertoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinilta saadut ydinohjukset auttavat Valko-Venäjää säilyttämään vapautensa.

– Älkää sanoko, että me vain säilytämme näitä ohjuksia. Ne ovat meidän ja mukana ylläpitämässä itsenäisyyttämme. Emme lopeta puolustamasta maatamme ja kansalaisiamme, Lukašenka kommentoi.

Khrenin kertoi tiistaina, että Minsk aikoo muuttaa asevoimiensa doktriinia, jotta ydinaseiden käyttö voitaisiin sallia. Toukokuussa 2023 Valko-Venäjä ja Venäjä solmivat sopimuksen, jonka mukaan Venäjä saa sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Ei tiedetä, kuinka monta ydinasetta on sijoitettu Valko-Venäjälle tai tullaanko Venäjän aseiden käyttö lisäämään Minskin uuteen doktriiniin.

Tällainen on Latvian vastavalmistunut raja-aita

Latvian raja-aita Valto-Venäjän vastaisella rajalla on valmistunut kuivan maan osuuksien osalta. Koko aidan odotetaan valmistuvat ensi vuoden alkuun mennessä, kertoo Latvian yleisradio LSM.

Rajavartijat ovat lisänneet partioita ja valvontaa laittomien rajanylitysten kasvaneen riskin vuoksi. Rajalle on tarkoitus asentaa myös kameroita ja muita seurantalaitteita.

Latvia päätti rajaesteiden rakentamisesta ja valvonnan lisäämisestä Valko-Venäjän kautta saapuneiden siirtolaisten määrän kasvamisen jälkeen. Vuonna 2023 14 000 siirtolaista yritti päästä rajan yli Latviaan, mikä on kaksi kertaa edellisvuotta enemmän.

Valko-Venäjä väitetysti helpottaa siirtolaisten liikkumista rajalle painostaakseen länsimaita.

Rajaesteiden tarkoitus on ehkäistä maahanmuuttajia sekä ihmiskaupan harjoittajia. Esteitä kuvataan keinona helpottaa rajavartijoiden valvontaa ja antaa heille aikaa reagoida laittomiin rajanylityksiin.

Este ei ole ”kiveä ja sementtiä” vaan pikemminkin aidanne, jossa käytetään monikerroksisia rullia piikkilankaa.

Aitaa on myös kritisoitu siitä, että se saattaa olla riittämätön osoittamaan maahanmuuton juurisyitä ja voi johtaa vaarallisempiin rajanylitysyrityksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tilanne rajalla ei todennäköisesti ole helpottumassa, ja Valko-Venäjän tukeman laittoman maahanmuuton odotetaan jatkuvan.

Pitäisikö Suomen boikotoida Pariisin olympialaisia? Näin vastaa Valko-Venäjän oppositiojohtaja

Kansainvälisen Olympiakomitean päätös sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen tiukoin reunaehdoin Pariisin kesäolympialaisiin 2024, on herättänyt arvostelua monissa demokraattisissa valtioissa. Kriittisiä äänenpainoja ja vaatimuksia kisojen boikotoinnista on kuultu myös Suomessa.

Helsingissä loppuviikosta vieraillut Valko-Venäjän maanpaossa elävä opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja ei kuitenkaan suoralta käsin tyrmää KOK:n päätöstä tai katso, että suomalaisurheilijoiden olisi syytä vetäytyä kisoista:

– Ajattelen, että tämä on jokaisen demokraattisen länsimaan tehtävä pohtia, miten suhtautua tähän hankalaan tilanteeseen. Vastustan tiukasti nykyistä maan hallintoa tukevien urheilijoiden osallistumista, koska Valko-Venäjällä politiikalla ja urheilulla on vahvoja kytköksiä toisiinsa, hän linjasi Verkouutisille torstaina eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Valko-Venäjän merkittäviä oppositiopoliitikkoja oli loppuviikosta koolla Helsingissä, jossa he keskustelevat maan tulevaisuudesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen ja sen Suomen valtuuskunnan järjestämässä seminaarissa. Yleiskokouskin on kehottanut kansallisia Kansainvälisen olympiakomitean edustajia sekä kansallisia ja kansainvälisiä urheiluliittoja vastustamaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista Pariisin 2024 olympia- ja paralympiakisoihin.

Tsihanouskajan mukaan monet valkovenäläiset urheilijat ovat olleet Aljaksandr Lukashenkan hallintoa vastustavien mielenosoitusten liikkeellepaneva voima.

– Vuonna 2020 noin tuhat urheilijaa allekirjoitti kirjeen, jossa he tuomitsivat väkivaltaisuudet ja kidutukset.

Nykyhallintoa vastustavat ja maan oppositiovoimia tukevat urheilijat ovat joutuneet kärsimään seurauksista. Osin vastauksena tähän Valko-Venäjällä on toiminut elokuusta 2020 lähtien Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF). Rahasto on avustanut demokraattisiin arvoihin sitoutuneita urheilijoita. Tuoreessa lausunnossaan BSSF kiittääkin KOK:ta ”sitoutumisesta urheilun autonomiaan ja olympialiikkeen poliittiseen puolueettomuuteen, mikä näkyy yksittäisten puolueettomien urheilijoiden tiukoissa kelpoisuusehdoissa”.

Kansainvälisen Olympiakomitean joulukuussa 2023 tehdyn linjauksen mukaan venäläiset ja valko-venäläiset urheilijat saavat osallistua Pariisin olympiakisoihin ”neutraaleina” yksilöurheilijoina ilman kyseisten maiden tunnuksia. Joukkuelajeihin he eivät voi osallistua. Sotaa kannattavat tai maiden turvallisuusviranomaisiin kytköksissä olevat urheilijat eivät saa osallistua kisoihin. Lisäksi yksittäisistä lajiliitoista esimerkiksi Kansainvälinen Yleisurheiluliitto on torpannut jo täysin venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen Pariisin kisoihin.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori avasi joulukuussa julkaisemassaan blogissa näkemyksiään, miksi Suomen ei tulisi boikotoida Pariisin olympiakisoja.

 

 

 

 

 

Tällainen ketjureaktio Venäjän tappiosta voisi syntyä – ”Myös siksi Ukrainaa on tärkeää tukea”

Valko-Venäjän oppositio on parhaillaan koolla Helsingissä kaksipäiväisessä seminaarissa.

– Valko-Venäjän demokratia- ja oikeusvaltiokehitys ovat käytännössä olemattomat. Venäläiset joukot tulevat ja menevät kuten tahtovat, joten valtion suvereniteetista ei voi puhua, kirjoittaa kansanedustaja Atte Kaleva (kok.) vierailuun viitaten X-viestialustalla.

Kaleva toteaa, että vaikka oppositiota vainotaan, se on edelleen yhtenäinen ja nauttii laajaa kansansuosiota.

– Jopa siinä määrin, että Venäjä ei uskalla irrottaa joukkoja Valko-Venäjältä Ukrainan rintamalle, sillä se saattaisi johtaa levottomuuksiin ja Lukashenkan kaatumiseen.

Kansanedustajan mukaan on selvää, että Valko-Venäjän vapautuminen on kiinni laajemmasta geopoliittisesta kontekstista ja maan sisäisin toimin ei muutosta saada aikaan.

– Ukrainan sota on tässäkin mielessä kriittinen. Venäjän tappio käynnistäisi ketjureaktion, joka johtaisi alueen maiden, myös Valko-Venäjän, vapautumiseen, Kaleva näkee.

– [Vladimir] Putin haaveili Venäjän imperialistisen mahdin palauttamisesta, mutta on parhaillaan menettämässä senkin vähän, mitä Neuvostoliitosta enää on jäljellä. Senkin vuoksi Ukrainan tukeminen on koko Euroopalle erittäin tärkeää.

Oppositiojohtajalta selkeä viesti Helsingissä: Aljaksandr Lukashenkaa ei pitäisi kutsua presidentiksi – ”hän on rikollinen”

Valko-Venäjän oppositiovoimien maanpaossa oleva johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja pelkää, että demokratian polusta tulee hänen maassaan ”pitkä ja vaikea”. Helsingissä vierailulla oleva Tsihanouskaja korosti, että oppositio tarvitsee tässä vahvaa tukea kaikilta demokraattisilta valtiolta. Venäjän tavoitteet on pysäytettävä niin Ukrainassa kuin Valko-Venäjälläkin.

– Kun puhumme Valko-Venäjän tulevaisuudesta, puhumme koko Euroopan tulevaisuudesta, Tsihanouskaja sanoi ja asetti kysymyksensä näin:

– Haluaako Eurooppa olla vapaa vai antaa valtaansa hirmuhallitsijoille?

Valko-Venäjän merkittäviä oppositiopoliitikkoja on paraikaa koolla Helsingissä, jossa he keskustelevat maan tulevaisuudesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen ja sen Suomen valtuuskunnan järjestämässä seminaarissa torstaina ja perjantaina.

Tsihanouskajan mukaan Venäjällä on samat valtapoliittiset tavoitteet niin Ukrainassa kuin Valko-Venäjälläkin, mutta keinot ovat erilaiset. Ukrainaa murennetaan sodassa tankeilla, kun taas naapurimaassa Aljaksandr Lukashenka on valjastettu Venäjän jatkeeksi.

– Hän on valmis myymään maamme pala palalta (Vladimir) Putinille vain säilyäkseen vallassa.

Tsihanouskajan mukaan tavoitteena on oltava, että Lukašenka saadaan oikeuden eteen ja vastuuseen rikoksistaan ihmisyyttä vastaan. Suomalaismedialle Tsihanouskaja esitti myös toiveen, ettei Lukashenkaa kutsuttaisi presidentiksi.

– Kehottaisin muotoilemaan tämän uudelleen, ettei hänen asemaansa legitimoitaisi näin. Hän on rikollinen.

Valko-Venäjällä toistatuhatta poliittista vankia

Opposition presidenttiehdokkaana vuoden 2020 vaaleissa ollut Tsihanouskaja on ollut maanpaossa Liettuassa ja pyrkinyt organisoimaan sieltä käsin Lukashenkaa vastustavien oppositiovoimien toimintaa. Tsikhanouskaja on tuomittu kotimaassaan yli 15 vuodeksi vankeuteen, käytännössä tekaistuin syyttein ”joukkolevottomuuksien valmistelusta” ja ”vihan yllyttämisestä”.

”Valko-Venäjän viranomaiset ovat luottaneet jatkuvaan tukahduttamiseen pitääkseen oppositioliikkeen loitolla. Viranomaisten vastustajia ja arvostelijoita, toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja ja rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistuvia kansalaisia ​​vastaan ​​nostettu rikosoikeudellinen syytteeseenpano on edelleen keskeinen sortotyyppi, ja se on johtanut sadat tuhannet valkovenäläiset pakenemaan maasta paeta tätä hallintoa”, kirjoittaa Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja parlamentaarisen yleiskokouksen Valko-Venäjä-raportoija Kimmo Kiljunen (sd.) tuoreessa ”A democratic future” -raportissaan.

Ihmisoikeuskeskus Viasnan mukaan poliittisten vankien kokonaismäärä  marraskuussa 2023 Valko-Venäjällä oli 1 456. Todellisuudessa heitä arvioidaan olevan kuitenkin enemmän.

”Heiltä (poliittisilta vangeilta) on riistetty oikeus puhelinkeskusteluihin ja tapaamisiin, mukaan lukien oikeus tavata asianajajiaan. Lähes kaikki poliittiset vangit ovat merkittävästi rajoitettuja kirjeenvaihdossa ja tapaamisissa sukulaisten ja asianajajien kanssa. Kidutusta ja epäinhimillistä tai halventavaa kohtelua esiintyy säännöllisesti ja järjestäytyneenä, ja poliittisten vankien perusterveydenhuolto on vakavasti estetty”, todetaan raportissa.

Elokuussa 2022 Valko-Venäjän demokraattiset voimat pääsivät sopimukseen Tsihanouskajan johtaman kollektiivisen ”kabinetin” perustamisesta, mikä on auttanut yhdistämään opposition ponnisteluja.

Venäjä tavoittelee hajaannusta Euroopassa

Helmikuussa 2024 Valko-Venäjällä on määrä järjestää parlamentti- ja paikallisvaalit. Tshikhanouskajan näkemys tulevista vaaleista on selvä:

– Näillä niin kutsutuilla vaaleilla ei ole mitään tekemistä todellisten vaalien kanssa.

Tsihanouskajan mielestä Valko-Venäjän tulevaisuuden tavoitteena on oltava jäsenyys EU:ssa. Talvisodassa taistellutta Suomea, joka on nyt jäsenenä sekä EU:ssa ja Natossa, Tsihanouskaja luonnehtii ”roolimalliksi, josta haluamme ottaa oppia”.

Tsihanouskajalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa näkemyksiä Venäjän hybridivaikuttamisesta Suomen itärajalla ja Suomen keinoja ja kykyä vastata tähän.Valko-Venäjän oppositiojohtajan mielestä Venäjän tavoitteena on aiheuttaa hajaannusta Euroopassa ja pyrkiä itärajalla vaikuttamaan suomalaisten mieliin luomalla vastakkainasettelua.

Tsihanouskaja kertoi keskustelleensa asiasta Helsingissä pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa ja suomalaisten ymmärtävän itärajan sulkutoimet ja että kyse on kansalaisten suojelemisesta.

LUE MYÖS:
Elina Valtonen: Valko-Venäjän tulevaisuus kytkeytyy Ukrainan tulevaisuuteen

 

Elina Valtonen: Valko-Venäjän tulevaisuus kytkeytyy Ukrainan tulevaisuuteen

Suomi tuomitsee jyrkästi Valko-Venäjällä jatkuvan kansalaisyhteiskunnan tukahduttamisen ja poliittisesti motivoituneet vankeusrangaistukset, toteaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

– Vaadimme Valko-Venäjän viranomaisia vapauttamaan kaikki poliittiset vangit, hän sanoi Helsingissä järjestetyssä Valko-Venäjä-seminaarissa torstaina.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous ja sen Suomen valtuuskunta järjestävät 11.–12. tammikuuta Helsingissä seminaarin, jossa keskustellaan Valko-Venäjän tulevaisuudesta maan oppositiovoimien kanssa.

Viime marraskuussa Minskin viranomaiset toteuttivat uusia sortotoimia demokraattisen oppositiovoiman edustajia vastaan.

– Suomi yhdessä EU:n kanssa tuomitsee jyrkästi nämä Valko-Venäjän kansaa vastaan suunnatut hyökkäykset. Valko-Venäjän viranomaiset on saatettava vastuuseen teoistaan, Valtonen totesi

– Kyseiset sortotoimet ovat vain viimeisin esimerkki siitä julmuudesta, josta Valko-Venäjän kansa on kärsinyt jo pidemmän aikaa. Vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen sortotoimet nousivat täysin uudelle tasolle. Tavalliset ihmiset olivat rohkeita ja lähtivät kaduille, mutta he maksoivat – ja maksavat edelleen – erittäin korkean hinnan.

Valtosen mukaan Suomi tuomitsee myös jyrkästi Valko-Venäjän osallistumisen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.

– Venäjä tulee olemaan uhka globaalille turvallisuudelle lähitulevaisuudessa. Olemme nähneet, että sekä Venäjän että Valko-Venäjän hallinnot ovat välineellistäneet muuttoliikkeen ja toteuttaneet hybridioperaatioita naapurivaltioitaan vastaan.

Aljaksandr Lukashenka on myös yhä enemmän riippuvainen Kremlistä. Siksi Valko-Venäjän tulevaisuus kytkeytyy Ukrainan tulevaisuuteen. On erittäin arvokasta, että Valko-Venäjän demokraattiset voimat ovat syventäneet yhteistyötään Ukrainan kanssa.

Valtonen pitää tärkeänä, että EU ylläpitää Valko-Venäjälle asetettuja pakotteita, koska maa osallistuu Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa vastaan ja syyllistyy vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

– Suomi tukee täysin EU:n asteittaista lähestymistapaa pakotteisiin ja olemme valmiita harkitsemaan lisätoimenpiteitä, kun pakotteiden laajentamisen kriteerit täyttyvät.

Hänen mukaansa Valko-Venäjän tapahtumat ovat tärkeitä Suomelle ja EU:lle.

– Valko-Venäjän kansa on selvästi osoittanut tahtonsa, ja heillä on oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan. Tätä taustaa vasten on tärkeää kehittää yhteistyötä Euroopan ja Valko-Venäjällä toimivien demokraattisten voimien, kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuksien puolustajien välillä.

– Suomi tukee edelleen Valko-Venäjällä toimivia tahoja, jotka pyrkivät edistämään ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltion kehittämistä. Seisomme Valko-Venäjän kansan rinnalla.

Helsinki Dialogue – A democratic future for Belarus -seminaariin on kutsuttu kaikki merkittävät Valko-Venäjän demokraattisen opposition edustajat Svjatlana Tsihanouskajan johdolla sekä eurooppalaisia poliitikkoja, alan asiantuntijoita ja suurlähettiläitä.

He kokoontuvat ensi viikolla Helsinkiin – ”merkittävin Valko-Venäjän opposition yhteiskokous koskaan”

Helsinkiin on odotettavissa ensi viikolla Valko-Venäjän merkittäviä oppositiopoliitikkoja. Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous ja sen Suomen valtuuskunta järjestävät 11.–12. tammikuuta Helsingissä seminaarin, jossa keskustellaan Valko-Venäjän tulevaisuudesta maan oppositiovoimien kanssa.

Helsinki Dialogue – A democratic future for Belarus -seminaariin on kutsuttu kaikki merkittävät Valko-Venäjän demokraattisen opposition edustajat Svjatlana Tsihanouskajan johdolla sekä eurooppalaisia poliitikkoja, alan asiantuntijoita ja suurlähettiläitä. Seminaarin avaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

– Tästä on tulossa merkittävin Valko-Venäjän opposition yhteiskokous koskaan. Valko-Venäjällä on tulossa helmikuussa parlamenttivaalit, jotka ovat kaikkea muuta kuin demokraattiset, kun tärkeimmät oppositiopoliitikot ovat joko vankilassa tai maanpaossa. Siksi on tärkeää, että emme vain me suomalaiset vaan kaikki Euroopan neuvoston jäsenet tuemme Valko-Venäjän demokraattista oppositiota, kansanedustaja ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) sanoo eduskunnan tiedotteessa.

Kiljunen on Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja parlamentaarisen yleiskokouksen Valko-Venäjä-raportoija. Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista.

Ferrarit ja Rolls-Roycet virtaavat yhä Venäjälle – autokauppias tulistui kysymyksistä

Luksusautoja virtaa edelleen Venäjälle ohi pakotteiden. Venäläinen riippumaton media Vertska sekä valkovenäläinen Bureau ovat tutkineet, miten autot kiertävät Valko-Venäjän kautta Venäjälle.

Yhteensä premium-luokan autoja on viety pakotteista huolimatta maahan noin tuhat kappaletta ja 100 miljoonan dollarin edestä. Joukossa on muun muassa 640000 dollarin arvoinen Rolls-Royce Cullinan, 530000 dollaria maksava Ferrari SF90 Stradale ja 430000 dollarin Lamborghini Urus.

Uuden saksalaisen S-sarjan Mercedes-Maybachin hiljattain Minskistä Moskovaan toimittanut liikemies alkoi kihistä kiukusta journalistin kysyttyä aiheesta.

– Mikä helvetin harmaa talous? Haluatko ajaa kärryillä? Haluatko satuloida hevosen? Ehkä minun pitäisi pyytää GUBOP [järjestäytynyttä rikollisuutta tutkiva pahamaineinen valkovenäläinen virasto] puhumaan sinulle? Työskenteletkö Euroopan Unionille, hän raivosi toimittajalle ja vihjasi, että tämä on kansan vihollinen.

Useiden autonvalmistajien aloitettua Venäjä-boikottinsa 2022, Venäjän automarkkina jäi kiinalaisille automerkeille. Luksustuotteiden vienti Venäjälle on niin ikään kielletty. Venäläisoligarkkien ja muun eliitin tiedettiin rakastavan kalliita autoja ja pakotteiden uskottiin purevan heidän hellimäänsä elämäntyyliin.

Toisin kävi. Autot EU:sta valuvat nyt Valko-Venäjälle, joka ei ole pakotteiden piirissä, ja jossa niin sanottu rinnakkaistuonti on organisoitu yhteistyössä Venäjän hallituksen kanssa. Maiden välillä ei ole myöskään tullimaksuja. Vertskan mukaan osa venäläisistä autokaupoista myöntää avoimesti rinnakkaistuonnin Valko-Venäjältä.

Autojen tuonti EU-alueelta Valko-Venäjälle on nelinkertaistunut sodan alettua ja päämaat ovat Saksa, Liettua ja Puola. Vuoden yhdeksänä kuukautena näistä kolmesta maasta tuotiin liki 60000 autoa Valko-Venäjälle.

Lähteet kertovat Vertskalle, että eurooppalaiset yhtiöt yrittävät varmistaa, ettei autoja jälleenmyydä Venäjälle, ja myös valkovenäläiset autoliikkeet koettavat rajoittaa autojen myyntiä Venäjälle ainakin omissa nimissään, jotta heidän oma autojen saantinsa ei tyrehdy.

Ne, jotka haluavat kääriä rahaa, perustavat pöytälaatikkoyhtiöitä pakotteiden kiertoon.

Yli 30 valkovenäläistä yritystä saa päätuottonsa kalliiden länsiautojen toimittamisesta Venäjälle. Merkkeinä ovat edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi Audi, BMW, Jaguar, Porche ja Bentley.

Jutun mukaan joukosta erottuu viisi yritystä, joilla myyntivolyymit ovat suurimmat ja joilla on läheiset suhteet Valko-Venäjän viranomaisiin, ja jopa presidentti Aljaksandr Lukashenkaan saakka.

Suurinta vientiä on harjoittanut syyskuussa 2022 perustettu Premium Transport Company, jota johtava venäläinen Akhmad Abuev käytännössä muutti Instagram-tilinsä luksusautojen markkinointialustaksi. Abuevin yritys tekee yhteistyötä venäläisyritys GTK Auton kanssa.

Tullitiedoista selviää, että täsmälleen Abuevin sosiaalisessa mediassa kesällä mainostamien autojen tietoihin sopivia autoja on toimitettu GTK Autolle. Abuev kehuskelee tilillään myös, että kyseinen venäläisyritys on onnistunut tuomaan pakotteiden jälkeen yli 300 eksklusiivista autoa, joiden keskimääräinen hinta on 340000 dollaria.

Abuevilla on yhteydet Lukashenkan perheeseen Valko-Venäjän painiliiton kautta, jota Premium Transport Company sponsoroi.

– Järjestelyt jälleenmyydä autoja suuremmassa mitassa ovat Valko-Venäjällä mahdottomia ilman, että viranomaiset tietävät ja luonnollisesti hyväksyvät tämän, myös Aljaksandr Lukashenka tietysti. Siitä on tullut vain bisnestä. Valko-Venäjän hallinto käyttää porsaanreikää maksimaalisesti hyväkseen kiertääkseen pakotteet ja tienatakseen rahaa, sanoo presidentinhallinnon ex-työntekijä, oppositioon liittynyt Anatoli Kotov.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)