Verkkouutiset

Euroopan komission rakennus Brysselissä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ARIS OIKONOMOU

Komissio ennustaa Suomelle nollakasvua tänä vuonna

Suomen julkisen talouden velkasuhteen Bryssel arvioi olevan tänä vuonna 80,5 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n komission kevään talousennusteen mukaan BKT kasvaa tänä vuonna koko unionissa 1,0 ja euroalueella 0,8 prosenttia.

Suomessa BKT:n komissio ennustaa pysyvän tänä vuonna edellisen vuoden tasolla eli nollassa. Ensi vuonna BKT:n kasvun ennustetaan kiihtyvän EU:ssa 1,6 prosenttiin sekä euroalueella ja Suomessa 1,4 prosenttiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vuoden 2023 kuluttajahintainflaatio oli EU:ssa 6,4 prosenttia. Sen odotetaan tänä vuonna hidastuvan 2,7 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 2,2 prosenttiin.

Euroalueella viime vuoden kuluttajahintainflaatio oli 5,4 prosenttia, ja sen ennustetaan tänä vuonna hidastuvan 2,5 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 2,1 prosenttiin.

Suomessa kuluttajahintainflaatio oli viime vuonna 4,3 prosenttia. Sen ennustetaan hidastuvan 1,4 prosenttiin tänä vuonna ja nousevan 2,1 prosenttiin vuonna 2025.

Paluu kasvuun yksityisen kulutuksen kiihtyessä

Eurostatin alustavan ennakkoarvion mukaan BKT kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä EU:ssa että euroalueella 0,3 prosenttia. Tämä laajapohjainen kasvu merkitsee vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä alkaneen talouden pitkittyneen pysähtyneisyyden päättymistä.

Talouden toimeliaisuuden lisääntymisen odotetaan tänä ja ensi vuonna johtuvan suurelta osin yksityisen kulutuksen vakaasta kasvusta, sillä reaalipalkkojen nousun ja työllisyyden kasvun jatkuminen pitää yllä käytettävissä olevien reaalitulojen kasvua.
Investointien kasvu näyttää sitä vastoin hidastuvan.

– Vaikka luottoehtojen odotetaan ennustejaksolla paranevan, markkinoilla odotetaan nyt hieman hitaampaa korkojen laskua kuin talvella, komissio povaa.

Inflaatio hidastuu edelleen

Euroalueen YKHI-inflaatio on hidastunut edelleen jyrkästi oltuaan lokakuussa 2022 ennätyskorkealla, vuositasolla 10,6 prosentissa. Tämän vuoden huhtikuussa sen arvioidaan hidastuneen alimmilleen kahteen vuoteen eli 2,4 prosenttiin.

Toteutunut inflaatio on ollut tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana odotettua hitaampaa ja sen ennustetaan hidastuvan edelleen. Inflaatiotavoitteeseen komissio olettaa päästävän vuonna 2025 hieman aikaisemmin kuin talven väliennusteessa arvioitiin.

Työmarkkinat pysyvät vahvoina vaatimattomasta kasvusta huolimatta

Toimeliaisuuden hidastumisesta huolimatta EU:n talouteen syntyi vuonna 2023 yli kaksi miljoonaa työpaikkaa.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä 20–64-vuotiaiden työvoimaosuus ja työllisyysaste nousivat ennätyskorkeiksi, edellinen 80,1 prosenttiin ja jälkimmäinen 75,5 prosenttiin. Maaliskuussa EU:n työttömyysaste oli 6,0 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen.

Suomessa työttömyysasteen ennustetaan olevan tänä vuonna 7,4 prosenttia ja ensi vuonna 7,2 prosenttia.

Työllisyyden kasvun ennustetaan hidastuvan EU:ssa tänä vuonna 0,6 prosenttiin ja edelleen 0,4 prosenttiin ensi vuonna.

Suomessa työllisyyden kasvun ennustetaan olevan heikompi eli -0,1 prosenttia tänä vuonna ja 0,1 prosenttia vuonna 2025.

Poikkeuksellisten energiatukitoimenpiteiden lakkauttaminen supistaa julkisen talouden alijäämiä

EU:n julkisen talouden alijäämän merkittävä supistuminen vuosina 2021 ja 2022 pysähtyi vuonna 2023, kun talouden toimeliaisuus heikkeni. Supistumisen ennustetaan jatkuvan tänä vuonna (3,0 %) ja ensi vuonna (2,9 %).

Suomen alijäämäksi tälle vuodelle komissio ennustetaan 3,4 prosenttia ja ensi vuodelle 2,8 prosenttia.

Velanhoitokustannusten kasvaessa ja nimellisen BKT:n kasvun hidastuessa velkasuhteen odotetaan pysyvän tänä vuonna 82,9 prosentissa ja kasvavan noin 0,4 prosenttiyksikköä vuonna 2025.

Suomen julkisen talouden velkasuhteen ennustetaan olevan tänä vuonna 80,5 prosenttia ja 82,4 prosenttia vuonna 2025.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)