Verkkouutiset

Eläke

Talsa: He hyötyvät eniten työeläkkeen korotuksesta

Veronmaksajien keskusliiton laskelmien perusteella osa eläkeläisistä hyötyy muita enemmän ensi vuodelle ajoittuvasta työeläkkeiden korotuksesta.

Taloussanomien mukaan veromuutokset tarkoittavat, että osalla veroprosentti nousee ja osalla laskee. Eläketurvakeskus on arvioinut 6,9 prosentin korotuksen olevan suurempi kuin 30 vuoteen.

Verotus on kiristymässä eniten pienimpien ja suurimpien työeläkkeiden saajilla. Noin 2000–3500 euron suuruisten eläkkeiden verotus kevenee.

Asiaan vaikuttavat indeksitarkistusten ja korotusten lisäksi myös sote-uudistus, jossa palveluiden rahoitus siirtyy kunnilta valtiolle. Verotuksen pitäminen ennallaan edellyttää veronkevennyksiä, joiden arvioidaan kohdistuvan melko satunnaisesti tietyille tulotasoille.

Verotus on kiristymässä mahdollisesti puolella työeläkkeen saajista, sillä Suomessa asuvien eläkeläisten keskimääräinen eläke oli vuoden 2021 lopulla 1784 euroa. Laskelmien mukaan vero nousee 1 750 euroa ja sitä pienemmillä eläkkeillä.

– Pienituloisten työeläkkeensaajien verotuksen kiristymistä tähän vuoteen verrattuna selittää se, että kesken tätä vuotta tehty korotus kansaneläkkeeseen nosti eläketulovähennyksiä jo tänä vuonna keventäen verotusta kaikilla eläketulovähennyksiä saavilla, Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sanoo Talsalle.

Eläkkeensaajien Keskusliiton EKL:n toiminnanjohtaja Timo Kokko arvostelee nykyhallituksen aikana nähtyä kehitystä.

– Eihän tämä ole ollenkaan sosiaalisesti oikeudenmukaista, Kokko sanoo.

Ota nämä asiat huomioon ennen kuin jäät eläkkeelle

Työeläkeyhtiö Elo tiedottaa perusasioista, jotka jokaisen eläkkeelle jäämistä suunnittelevan tulisi muistaa ottaa huomioon. Ensimmäinen seikoista on tulevan eläkkeen määrä. Sen voi tarkistaa oman työeläkeyhtiön verkkopankista.

– Jotta tulevan eläkkeen tasosta ei tarvitse yllättyä, kannattaa eläkkeen taso tarkastaa hyvissä ajoin. Kannustan myös kokeilemaan, miten tulevalla eläkkeellä tulee toimeen ja miten arkiset menot tulee katettua, Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara sanoo.

Myös verotus tulee muistaa huomioida huolellisesti.

– Erityisesti asiakkaamme yllättyvät siitä, miten eläkkeellä ansaittua palkkaa verotetaan. Verohallinnon sivuilta löytyvä verolaskuri on hyvä apu verotuksen tason pohdinnassa, Saulivaara kertoo.

Työnantajalle kannattaa puhua avoimesti mahdollisista eläkesuunnitelmista. Se mahdollistaa työnantajalle osaamisen siirtämisen uudelle työntekijälle ja hyödyttää myös itse työntekijää.

– Myös siitä vaihtoehdosta, että työssä jatkaisi pidempään tai tekisi työtä eläkkeellä olemisen rinnalla kannattaa keskustella. Tämä vaihtoehto houkuttaa entistä useampia, Saulivaara toteaa.

Tulevan eläkkeen ajankäyttöä kannattaa myös suunnitella. Sosiaalisiin suhteisiin panostaminen ja mielekkäiden harrastuksien löytäminen ovat hyödyllisiä.

– Osa ihmisistä ajattelee, että eläkkeellä oleminen on kuin lomailua. Näin ei ole, vaan arki tulee vastaan. Arkeen ja arkisiin murheisiin kannattaa varautua.