Verkkouutiset

Apinarokko

Apinarokkotapausten määrä laskussa

Apinarokkotapaukset osoittavat vähenemisen merkkejä, kertoo Wall Street Journal. Tapaukset ovat vähentyneet niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

Tiedottaminen ja rokotukset ovat auttaneet tapausten hillitsemisessä. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan myös Euroopassa on nähtävissä merkkejä tapausten kasvun hiipumisesta.

Vaikka merkkejä hiipumisesta on ilmassa, asiantuntijat suhtautuvat vielä varauksella siihen, onko apinarokkotapausten huippu saavutettu.

Asiantuntijoiden mukaan ihmisten suojelu tautia vastaan ja rokotekattavuuden kasvattaminen on edelleen tärkeää. Ennakoiva reagointi on oleellista leviämisen hidastamisessa.

Vahvistettuja apinarokkotapauksia on tänä vuonna toukokuusta lähtien todettu maailmanlaajuisesti lähes 50 000. Maailman terveysjärjestö julisti sen maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi heinäkuussa.

Britannia varoittaa: Kuka vain voi saada apinarokon

Britannian terveysviranomaiset varoittavat, että apinarokkoaalto alkaa levitä Lontoon ulkopuolelle, kertoo brittilehti The Independent.

Seksuaaliterveysjärjestö Terrence Higgins Trust sanoo ”ajan olevan hupenemassa” pääkaupungin tautiaallon rajoittamiseksi. Uusia tapauksia on raportoitu Manchesterissä ja Brightonissa.

Britanniassa on todettu yhteensä 2 759 apinarokkotapausta, joista 2 638 on keskittynyt Lontooseen ja Englantiin. Skotlannissa tapauksia on 65, Walesissa 32 ja Pohjois-Irlannissa 24.

Viimeisimpien tietojen mukaan tapausmäärä on maan kaakkoisosassa lähes kolminkertaistunut heinäkuun ja elokuun alkujen välillä 91 tapauksesta 233:en. Luoteessa määrä on kaksinkertaistanut 71:stä 144:ä.

– Olemme varsin huolestuneita siitä, mitä tämä tapausmäärän lisääntyminen tarkoittaa. Jos apinarokko jatkaa leviämistään tähän tahtiin – näemme jo mahdollisesti tapausmäärän kasvua esimerkiksi Brightonissa ja Manchesterissa – pelkäämme, että milloin tällä on ketjureaktiovaikutus seksuaaliterveyden palveluihin, jotka ovat maantieteellisesti hajallaan, sanoo Terrence Higgins Trustin edustaja Ceri Smith Independentille.

Britannian terveysturvallisuusvirasto sanoo, että tapausaalto rajoittuu pääasiassa homoseksuaalien, biseksuaalien ja miesten välistä seksiä harjoittavien piireihin, mutta apinarokkotartunnan voi saada kuka vain.

Tapausten oletetaan leviävän seksiverkostojen kautta. Smithin mukaan näyttää siltä, että apinarokkoa levittävät miehet matkaavat Lontooseen erilaisiin orgioihin ja fetissi-iltoihin, joissa he sitten tartuttavat virusta ennen kuin palaavat kotiseuduilleen. Samoin muut osallistujat ovat yleensä Lontoon ulkopuolelta.

Nuorten miesten kuolemantapauksia on jo elokuussa todettu Espanjassa ja Intiassa. On vain ajan kysymys, milloin apinarokko vaatii ensimmäisen uhrinsa Britanniassa.

– Ihmiset eivät kuole tartuntaan heti ensiminuuteilla, mutta viikkoja tartunnan jälkeen. Kun tapausten määrä lisääntyy, on odotettavaa myös kuolemantapausten lisääntyvän ja silloin kuolleisuus voi olla nykytasoa korkeampi, sanoo East Anglian yliopiston lääketieteen professori Paul Hunter.

Britannia on lisännyt ja kiihdyttänyt rokotetuotantoaan. Maan hallitus on tilannut 100 000 lisäannosta Imvanex-rokotetta, jota yleensä käytetään apinarokon sukulaista isorokkoa vastaan.

Anthony Fauci: Apinarokko tulee ottaa vakavasti

Yhdysvaltain presidentin johtava lääketieteellinen neuvonantaja Anthony Fauci varoittaa liian kevyestä suhtautumisesta apinarokkoon. Hänen mukaansa epidemiaa tulisi hallita tiukemmin.

Asiasta kertoo CNN.

– Tämä on ehdottomasti otettava vakavasti. Emme vielä tiedä viruksen potentiaalia, mutta meidän on oletettava, että se pystyy leviämään paljon laajemmalle kuin se on nyt tehnyt, Fauci sanoo.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä tilastoitu 1 814 vahvistettua tai mahdollista tapausta. Fauci uskoo, että todellisuudessa tapauksia on runsaasti enemmän.

Suomessa apinarokkoa on tilastoitu yhteensä 13 tapausta.

– Yleensä, kun jotain tällaista ilmaantuu, näkyvissä on vain jäävuoren huippu. Emme tiedä, onko tilanne nyt sama. Tämä on se syy, miksi meidän täytyy alkaa testata paljon voimakkaammin, Fauci toteaa.

Suomessa todettu yhteensä 10 apinarokkotartuntaa

Suomessa on todettu viime päivinä viisi uutta apinarokkotartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Suomessa on todettu yhteensä 10 varmistettua tapausta 4.7. mennessä. Kaikki tartunnat on todettu miehillä.

Maailmalla apinarokkotartuntoja on todettu toukokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 5 200. Eniten tapauksia on ollut Isossa-Britanniassa, Saksassa, Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa. Kaikkiaan tartuntoja on ollut 51 eri maassa.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Riski apinarokon leviämiseen laajemmin väestössä on pieni. Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia niillä, joiden puolustuskyky on heikentynyt esimerkiksi muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi.

– Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja, ja ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse, ennen kuin hakeudut hoitoon, THL opastaa tiedotteessa.

Suomessa mahdollisesti toinen apinarokkotapaus

Suomessa on mahdollisesti todettu toinen apinarokkotartunta, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

Lopullinen varmistus tartunnasta saadaan, kun näytteen sekvensointi valmistuu.

Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta varmistui viime viikon torstaina 26.5.2022.

Myös nyt todettu toinen todennäköinen tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla. Henkilö on kotihoidossa

Apinarokon ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Iho-oireet alkavat yleensä 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen.

Rakkulamaista ihottumaa muodostuu erityisesti kasvoihin, käsien tai jalkojen alueelle.

Riski tartunnalle on suurempi, jos henkilöllä on edeltävän kolmen viikon aikana ollut kontakti apinarokkoa sairastavaan ihmiseen, henkilö on matkustanut alueella, jolla apinarokkoa esiintyy tai henkilöllä on ollut lukuisia seksikumppaneita.

Eri Euroopan maissa viime aikoina todetut apinarokkotartunnat ovat suurimmalta osin liittyneet miesten väliseen seksiin.

– Henkilöiden, joilla on suurentunut riski ja oireita, tulee olla puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon ja hakeutua testiin, sanoo HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.

Suomessa todennäköisesti ensimmäinen apinarokkotartunta – tällaisia ovat oireet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on hyvin todennäköisesti todettu Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta.

Aikuisella miehellä on keskiviikkona todettu orthopox-ryhmään kuuluvan viruksen aiheuttama tartunta. Apina- ja isorokkovirukset ovat orthopoxviruksia.

– Lopullinen varmistus apinarokkotartunnasta saadaan, kun näytteen sekvensointi valmistuu loppuviikolla, HUS kertoo tiedotteessa.

Tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla. Kotihoidossa olevalla potilaalla on rakkuloita ja korkea kuume, mutta muutoin hän voi hyvin.

Tartunnan saaneen kanssa läheisessä kontaktissa olleet on jäljitetty ja ohjeistettu tartunnan leviämisen estämiseksi.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu muutaman viime viikon aikana useita kymmeniä apinarokkotapauksia.

Tartunnat on todettu henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, missä apinarokkoa tavallisesti esiintyy.

Suurimmassa osassa tapauksista tartuntojen epäillään liittyvän miesten väliseen seksiin. Tarttuakseen ihmisestä toiseen tauti tarvitsee usein hyvin läheisen kontaktin.

Apinarokon saaneelle voi kehittyä vesirokkoa muistuttavia, rakkulamaisia ihomuutoksia erityisesti kasvoille, mutta niitä voi olla myös muualla keholla sekä sukuelinten alueella.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa.

Vakavat taudinkuvat ovat kuitenkin mahdollisia erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)