”Suomen kieli estää oppimista, on turha ja kallis” – miltä tuntuisi?

Rkp:n Stefan Wallin pyysi ruotsinkielen vastustajia asettumaan hetkeksi toisen puolen asemaan.

– Miltä tuntuisi jos joku käynnistäisi näkyvän ja äänekkään kampanjan, jonka pääsanomana on, että teidän rakas äidinkielenne suomen kieli ei ole enää yhtä tärkeä, että se estää muuta oppimista, että se jopa estää teknologian kehitystä ja on itse asiassa aivan turha, että sillä on hintalappu ja raha menee hukkaan? Miltä se tuntuisi ihon alla, Stefan Wallin kysyi eduskunnan täysistunnossa.

Kansanedustajat keskustelivat torstaina illansuussa kansalaisaloitteesta tehdä ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi. Aloitteesta tehdystä mietinnöstä ja sen neljästä vastalauseesta äänestetään perjantaina.

Perussuomalaisten Kauko Tuupainen vastasi Stefan Wallinille.

– Miltä tuntuu – tämän asian varmasti ratkaisee Suomen kansa. Suomen kansan enemmistö on tiettyä mieltä, niin kuin tässä ruotsikysymyksessä, Tuupainen totesi.

Tuupaisen mukaan Suomalaisuuden liiton 1987 lanseeraama pakkoruotsi-termi kuvaa hyvin vallitsevaa tilannetta. Suomen kaksikielisyys on hänen mielestään ”keinotekoinen”.

– Jag talar bara finska, Tuupainen päätti puheensa.

Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner totesi, että kieliasioissa ei kannata käyttää hirveän paljon tunteita vaan enemmän järkeä ja taloudellisia hyötylaskelmia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt