Verkkouutiset

Skenaarioista hirvein: Valeuutiset ja tekoäly aloittavat ydinsodan

Tiistaina julkistettu raportti varoittaa katastrofaalisen konfliktin uhasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

RAND-tutkimusjärjestön tiistaina julkistaman raportin mukaan ydinasepelotteeseen nojaava rauhantila saattaa olla pian järkkymässä.

Erityisesti tekoälyn kehittyminen voi luoda epävakautta toisen maailmansodan jälkeen syntyneeseen suurvaltojen väliseen tasapainoon.

– Laskentakyvyn ja datan saatavuuden kehittyminen sallii aiemmin mahdottomina pidettyjen tehtävien suorittamisen. Tekoälyn käyttöönotto voi kärjistää asevarustelua tai lisätä ydinaseiden käytön todennäköisyyttä, raportissa todetaan.

RAND:n tutkimuksessa alan asiantuntijat arvioivat tekoälyn vaikutusta vuoteen 2040 asti. Raportissa huomautetaan, että tekoälyn kehityslinjat ovat edelleen vain arvelujen varassa. Viime vuosien nopea kehitys voi myös tasaantua, kun siihen liittyvät teknologiat vakiintuvat.

Yhä nopeammat koneoppimiseen ja tekoälyyn nojaavat järjestelmät pääsevät hyödyntämään ennennäkemätöntä tietomäärää. Esimerkiksi kehittyneet satelliittijärjestelmät tarjoavat jatkossa lähes reaaliaikaista kuvamateriaalia eri puolilta maailmaa.

Riskejä voi syntyä, vaikka ydinaseiden laukaisujärjestelmät säilytettäisiin ihmisten kontrollissa. Päätöksenteon apuna käytettävä tekoäly on periaatteessa altis hakkerien tai muiden tahojen manipulaatiolle.

Paikallistason sotilaskomentajat voivat näin ollen tehdä virheellisiä päätöksiä sen tiedon perusteella, jota tekoälyjärjestelmä heille suosittaa.

– Valeuutiset ja tekoäly voisivat yhdistettynä aloittaa kolmannen maailmansodan, Patrick Tucker pohtii Defense One -sivustolla.

Tekoäly ydinpelotteen tukena

Esimerkiksi Venäjä tutkii jo aktiivisesti tekoälyn sovellutuksia maan ydinpelotteen vahvistamiseksi.

Yhdysvaltojen teknologisen etumatkan vuoksi Venäjä on kehittänyt autonomisen ”tuomiopäivän sukellusveneen” kaltaisia asymmetrisia ratkaisuja.

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että suurvallat pyrkivät kehittämään tiedusteluaan kilpailijamaiden ydinasesiilojen ja -laukaisujärjestelmien tarkoista sijainneista, mikä olisi aiemmin ollut käytännössä mahdotonta.

Tämä voisi johtaa muiden valtioiden voimakkaisiin vastareaktioihin huolimatta siitä, onko järjestelmää saatu edes toimimaan.

– Tässä tapauksessa koettu kyvykkyys ja siihen liittyvät huhut voisivat olla varsinaista järjestelmää vaarallisempia, raportissa pohditaan.

RAND kehottaa silti suhtautumaan teknologian kehittymiseen rauhallisesti, sillä uhkakuviin voidaan varautua etukäteen.

– Strategisen vakauden säilyttäminen seuraavien vuosikymmenten aikana moninapaisessa maailmassa tulee vaatimaan perusteellista analyysia. Ennakoinnilla riskejä voidaan tunnistaa ja välttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)