Satojen satelliittien verkosto lähettäisi lähes reaaliaikaista kuvamateriaalia. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Arun Sankar

Tulossa: Koko maapalloa reaaliajassa kuvaava satelliittiverkosto

EarthNow-yhtiö aikoo laukaista avaruuteen satelliittien verkoston, joka tarjoaa kuvamateriaalia kaikkialta lähes reaaliajassa.

Microsoftin perustaja Bill Gates on mukana rahoittamassa uutta EarthNow-yhtiötä, joka aikoo tarjota satelliittikuvia ja videota eri puolilta maailmaa.

Yhdysvaltain Seattlessa sijaitseva yhtiö aikoo laukaista avaruuteen 500 omaa satelliittiaan. Niiden on tarkoitus lähettää kuvamateriaalia lähes reaaliajassa eli noin sekunnin viiveellä.

EarthNow:n mukaan kuvamateriaalia voidaan käyttää esimerkiksi laittoman kalastuksen torjuntaan sekä maanviljelyn ja konfliktialueiden tarkkailuun.

Ensimmäisella sijoittajakierroksella ovat Gatesin lisäksi mukana muun muassa Airbus, SoftBank Group ja satelliittialan pitkäaikainen toimija Greg Wyler, kertoo Gizmodo.

– Jokainen satelliitti sisältää ennennäkemättömän paljon prosessointitehoa. Niissä tulee olemaan yhteensä enemmän prosessoriytimiä kuin kaikissa muissa kaupallisissa satelliiteissa, EarthNow kertoo.

Yhtiön mukaan satelliitit analysoivat kuvamateriaalia koneoppimisen algoritmien avulla. Toistaiseksi jää epäselväksi, miksi analysointia tehdään ja miksi yhtiö ei voi tehdä sitä esimerkiksi maanpäällisillä tietokoneilla.

Keskiviikkona julkistettu projekti on vasta hyvin alustavassa vaiheessa, huomauttaa Wall Street Journal. Satelliittien laukaisuaikataulusta ei ole vielä tiedotettu.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt