Verkkouutiset

”SDP:n yritys poistaa köyhyyttä lisäisi köyhien määrää”

Köyhyys lisääntyy, kun tuet kasvavat, arvioi professori Matti Viren.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteen professori Matti Viren kommentoi Uuden Suomen blogissaan SDP:n viimeaikaisia veropoliittisia linjauksia. Professorin mukaan SDP:n julkaisemaan veropoliittiseen ohjelmaan ”ei kaikkien yllätykseksi ollut mahdutettu Antti Rinteen ehdotusta lapsilisien verotuksesta”.

SDP:n puheenjohtaja Rinteen lisäksi myös Demarinuoret ovat ehdottaneet lapsilisien verotusta.

”Verotusidea sinällään vaikutti aika räjähtäneeltä, varsinkin kun sen tarkoituksena piti olla lapsiperheiden köyhyyden poistaminen. Ongelma on tietenkin siinä, että köyhyyden poistaminen tässä tapauksessa vain lisäisi köyhien lukumäärää”, Viren sanoo.

Hänen mukaansa tukien kasvaessa köyhiä lapsia syntyy entistä enemmän köyhiin perheisiin.

”Kaikille vuokra-asumisen kanssa puuhaileville on varmaan tuttu kuvio, jossa kaksikymppinen yksinhuoltajaäiti etsii asuntoa. Ei koulutusta, ei työtä, ei tuloja. Valtio (lapsilisät) maksaa kaiken”. Viren kirjoittaa.

”Selvää on se, mitä korkeammat ovat tuet, sitä suurempi houkutus on oman huushollin aloittaminen heti täysi-ikäiseksi päästyä. Tällaiset ihmiset ja heidän lapsensa ovat köyhiä, ja pysyvät köyhinä, teki valtio mitä tahansa”, hän lisää.

Vielä vaikeampi tilanne on Virenin mukaan ovat päihdeongelmaisten nuorten kohdalla.

”Heille lapset ovat monesti vain lupalappu yhteiskunnan tuelle. Tarvinnee tuskin sanoa, että näistä lapsista/vanhemmista koituu yhteiskunnalla valtava lasku. Tasa-arvointoilijoita se ei kuitenkaan häiritse, pääasiahan on, että rikkaiden lapset eivät ole tukien kohteena.”

Toinen lapsiköyhyyttä lisäävä mekanismi on Virenin mukaan maahanmuutto.

”Maahanmuuttajien osuus köyhistä kotitalouksista on yli kolminkertainen kantaväestöön verrattuna ja siksi maahanmuuton kasvun myötä myös lapsiköyhyys väistämättä kasvaa”, hän sanoo.

Viren ihmettelee myös SDP:n vero-ohjelman logiikkaa.

”Raportin logiikka on se, että jos jonkin veromuodon osuus (!) on Suomessa pienempi kuin muissa EU-maissa, seuraa tästä välittömästi vaatimus asianomaisten verojen (tason) nostamisesta. Toisin päin logiikkaa ei sitten noudatetakaan yhtä orjallisesti. Julkisen sektorin menojen supistamismahdollisuuksista ei ohjelmassa (tietenkään) hiiskuta sanallakaan”, Viren sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)