Verkkouutiset

Ruotsin kokoomusjohtaja: Suomea ei saa yllättää Natolla

Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsin sosialidemokraateilla ei ole ikuista veto-oikeutta Naton suhteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kaikki neljä Ruotsin porvariallianssin puoluetta kannattavat Naton jäsenyyttä selvästi, mutta tavallaan varovaiseen tapaan, Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson toteaa Verkkouutisille EPP-ryhmän suurkongressissa Helsingissä.

Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsissa seurataan todella tarkkaan Suomen Nato-kantoja. Suomi ja Ruotsi tekevät runsaasti puolustusyhteistyötä ja mahdollinen Naton jäsenyys nähdään usein enemmän tai vähemmän yhteisenä kysymyksenä.

Kristersson pitää tärkeänä, että tieto Nato-suunnitelmista kulkee molempiin suuntiin.

– Muotoilisin asian näin. Meidän ei tule toistaa EU-jäsenyysprosessin virheitä ja yllättää ystäviämme. On parempi pitää prosessi avoimena. Tiedämme , että Suomi tekee muodollisesti omat päätöksensä ja Ruotsi omansa, mutta meillä on niin paljon syitä tehdä tämä koordinoidusti ja kulkea käsi kädessä niin paljon kuin pystymme, Ulf Kristersson sanoo.

Hän näkee suomalaisten ja ruotsalaisten suhtautuvan Natoon eri tavalla.

– Yksinkertaistettuna minusta näyttää siltä, että Suomessa monet johtajat kannattavat pitkälti Naton jäsennyttä, mutta epäilevät kansalaisten tukea.

– Ruotsissa asia on toisin päin. Jos johto sopisi, että nyt on aika tulla Naton täysjäseneksi, uskon, että kansa olisi mukana.

”Ikuinen veto-oikeus”

Ruotsin viemistä Natoon on pidetty yleisesti niin suurena kysymyksenä, että se vaatisi selvän tuen puolueiden enemmistöltä. Käytännössä tämä on merkinnyt jäsenyyskaavailujen kilpistymistä pitkäaikaisen valtapuolue sosialidemokraattien ankaraan Naton vastustukseen.

– Tämä vaikeuttaa asioita. Haluaisin tehdä tämän yhteistyössä sosialidemokraattien kanssa. Emmehän me voi liittyä yhtenä vuotena ja lähteä seuraavana, Ulf Kristersson sanoo.

– Yhtäältä arvostaisin yhteistä kantaa sosialidemokraattien kanssa, mutta toisaalta olen vannottanut heille, ettei heillä ole ikuista veto-oikeutta. Emme aio muuttaa mieltämme sen takia, että he eivät suostu keskustelemaan asiasta, hän jatkaa.

Kristersson haluaisi, että Naton jäsenyydestä ja sen hyödyistä ja haitoista käytäisiin Ruotsissa avoin ja yksityiskohtainen keskustelu.

Sekä Ulf Kristersson että sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ovat yrittäneet tuloksetta muodostaa hallitusta Ruotsin hankalan vaalituloksen jälkeen. Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén ilmoitti maanantaina, ettei edellytyksiä tunnustelujen jatkamiselle ole ja esitti Kristerssonia Ruotsin pääministeriksi. Valtiopäivät äänestää asiasta ensi viikolla. Kristersson kertoo Ruotsin hallitusneuvottelujen pattitilanteesta tästä löytyvässä Verkkouutisten haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)