Ruotsalaisia maihinnousuveneitä harjoituksessa Itämerellä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ruotsi ja Venäjä sanasodassa – ”Emme ole sinisilmäisiä”

Ruotsi syyttää Venäjää disinformaation levittämisestä.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vastaa jyrkästi Venäjältä tulleeseen arvosteluun. Hultqvistin mukaan Venäjä on itse vastuussa tilanteesta, jonka takia Ruotsin on vahvistettava puolustustaan. Puolustusministeri teroittaa, ettei Ruotsi ole sinisilmäinen.

– Lähialueemme turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut huonommaksi ja syy on periaatteessa Venäjän, Hultqvist sanoo Aftonbladetille.

Hän nostaa esiin Venäjän toimia, kuten Georgian sodan vuonna 2008, Krimin valloituksen vuonna 2014, yhä jatkuvan Ukrainan sodan, harjoittelutoiminnan Itämeren alueella sekä Murmanskin ja Kuolan alueiden ”huomattavan asevarustelun”.

– Venäjä on osoittanut olevansa valmis käyttämään sotilasvoimaa poliittisten tavoitteidensa täyttämiseksi. On myös valeuutisia, disinformaatiokampanjoita ja muuta toimintaa. Perustamme strategiamme niihin realiteetteihin, joita havaitsemme, Peter Hultqvist toteaa.

Venäjä on ryöpyttänyt Ruotsia asevoimien vahvistamisen ja puolustusmenojen kasvattamisen vuoksi.

Ruotsin hallitus on esittänyt peräti noin 2,6 miljardin euron eli noin 40 prosentin korotusta puolustusmäärärahoihin vuoteen 2025 mennessä. Satsaus on suhteessa suurin sitten kylmän sodan alkuaikojen. Kalustohankintojen lisäksi Ruotsi aikoo muun muassa kasvattaa asevelvollisten määrää ja palauttaa aiemmin lakkautettuja jalkaväkirykmenttejä.

Venäjän ulkoministeriö totesi hiljattain Ruotsin puolustuslinjausten ”herättävän huolta”. Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova syytti lausunnossaan Ruotsia muun muassa paniikin lietsomisesta ja ”keksityistä Venäjä-vastaisista pelkotiloista”. Venäläisten mukaan Ruotsin ratkaisut ovat seurausta NATO:n Tukholmaan kohdistamasta painostuksesta. Zaharova valitteli myös sitä, että Venäjä mainitaan Ruotsin hallituksen esityksessä yli sata kertaa ja sitä kohdellaan pääasiassa mahdollisena uhkana Ruotsin turvallisuudelle.

Peter Hultqvistin mukaan puhe NATO:n paineesta on silkkaa venäläistä disinformaatiota.

– Teemme omat päätöksemme perustuen omiin analyyseihimme, hän toteaa.

Venäjä mainitaan puolustusministerin mukaan esityksessä yli sata kertaa juuri sen takia, miten se on käyttäytynyt.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt