Työväenpuolueen paikallisjohtajat vannovat uskollisuutta Pohjois-Korean edesmenneiden johtajien patsailla. LEHTIKUVA / AFP / Kim Won Jin

Ruokakriisi Pohjois-Koreassa, armeijakunnan vahvuus puolittui

Koronapandemian ja talousvaikeuksien arvioidaan heikentäneen maan asevoimien toimintakykyä.

Koronaviruspandemian kärjistämän talous- ja elintarvikekriisin väitetään iskeneen rajusti myös Pohjois-Korean asevoimiin.

Työväenpuolue julkisti jo aiemmin syksyllä direktiivejä, joissa vähäisiä viljavarantoja tuhlaavia uhattiin ankarilla rangaistuksilla. Maan johdon mukaan ”sosialistisen talouden toimintakyky” on kiinni kansalaisten kyvystä välttää liikakulutusta.

DailyNK-sivuston haastatteleman paikallislähteen mukaan Pohjois-Korean 1. armeijakunnan harjoitusvahvuus on tällä hetkellä vain noin puolet tavanomaisesta.

Taustalla ovat aliravitsemuksen, sairauksien ja karkurien lisäksi erilaiset koronavirukseen liittyvät karanteenitoimet. Maa ei ole vahvistanut vielä virallisesti yhtäkään Covid-19-tartuntaa.

Asevoimien esikunnan kerrotaan tyrmistyneen 1. armeijakunnan vahvuutta koskevista tiedoista. Kaikki yksiköt määrättiin ilmoittamaan marraskuun lopulla tarkat tiedot talven harjoituksiin osallistuvien määrästä.

Tilastoja on pyritty kaunistelemaan muun muassa kotiuttamalla sairaaloista kaikki paitsi vakavimmin sairaat varusmiehet. Myös karkureita on yritetty saada kiinni aiempaa kovemmilla toimilla.

Lähteen mukaan Pohjois-Korean nykyinen tilanne on tuonut monelle mieleen 1990-luvun katastrofaalisen nälänhädän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt