Verkkouutiset

Raimo Ilaskivi: Suomi puolustaa Ruotsia, näin se on aina ollut

Kokoomuksen entinen presidenttiehdokas korostaa, että Nato-optio ei tarkoita automaattista jäsenyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylipormestari, kokoomuksen entinen presidenttiehdokas Raimo Ilaskivi katsoo, että Suomi on aina puolustanut Ruotsia.

Ilaskivi kommentoi kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) näkemystä Suomen Nato-optioista Verkkouutisten jutun kommenttiketjussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ilaskiven mukaan Suomen Nato-optioita ja -keskustelua mutkistaa Ruotsin viimeaikainen kielteinen näkemys eurooppalaisesta syvästä puolustusyhteistyöstä, jota Suomen presidentti Sauli Niinistö on puoltanut.

– Heille riittäisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö. Niinhän se asiallisesti on kautta aikojen ollut: Suomi puolustaa Ruotsia, Ilaskivi toteaa.

Lepomäki totesi Ajatuspaja Liberan ja ruotsalaisen ajatushautomo Frivärldin järjestämässä turvallisuuspoliittisessa seminaarissa Suomen saavuttavan Naton suosituksen mukaisen puolustusmenojen kahden prosentin tason bruttokansantuotteesta, kun Suomi kasvattaa puolustusmenojaan ja valmistautuu korvaamaan F/A-18 Hornet -hävittäjänsä vuoteen 2030 mennessä.

Tämä on Lepomäen mukaan myönteinen signaali liittolaisille: Suomi nähdään luotettavana ja arvostettuna kumppanina. Se lähettää samalla vahvan viestin siitä, että Suomi säilyttää optionsa avoimina

Se, mitkä Suomen optiot lopulta ovat ja kuinka pitkälle ne riittävät, on Lepomäen mukaan kuitenkin epäselvää.

– Minulle entisenä investointipankkiirina optio merkitsee aina yhteisymmärrystä, sopimusta vähintään kahden osapuolen välillä. Ilman sopimusta ei ole myöskään optiota aktivoitavaksi, Lepomäki sanoi.

Ilaskivi on samoilla linjoilla Lepomäen kanssa.

– Täsmälleen sama näkemys minullakin optioista. Sen voi käsittää lähinnä lähestymisvaiheeksi, jossa Pohj. Makedonian tavoin allekirjoitetaan alkupöytäkirja, joka sitten viedään kaikkien jäsenmaitten allekirjoituskierrokselle – ei optio automaattisesta välittömästä jäseneksi liittymisestä, Ilaskivi kommentoi.

Suomen ja Ruotsin nopeasti tiivistynyttä puolustusyhteistyötä Lepomäki pitää erittäin tärkeänä ja tervetulleena. Vaikka yhteistyötä määrittävä asiakirja ei sisällä muodollista velvoitetta sotilaallisen avun antamiseen eikä korvaa kummankaan maan kansallista puolustusta miltään osin, sillä on merkittävä täydentävä vaikutus.

– Ja vielä enemmän: se on pelotteen luonnollinen muoto, Lepomäki toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)